Zmena majiteľa nehnuteľnosti po 39 rokoch

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
zana.s
Posts: 1
Joined: 27.11.2013, 11:44
Contact:

Zmena majiteľa nehnuteľnosti po 39 rokoch

Post by zana.s »

Dobrý deň. Situácia : Moja mama bola spolu z jej bratom majiteľkou domu. V 1974 od neho odkúpila jeho polovicu. Kedže to bola jednoduchá žena, bohužiaľ daľej to nedoriešila. Po jej smrti ostal v dome bývať môj brat. Ale aj ten bohužiaľ po dvoch rokoch umrel. Pri upratovaní domu sme našli kupno predajnú zmluvu medzi mojou mamou a jej bratom, ktorou strýkovu polovicu domu mojej mame predal. Na katasrti neboli vykonané žiadne zmeny, a tak pri dedičskom konaní mala nárok na dedičstvo aj moja sesternica, keďže môj strýko tiež už nežije. Otázka : Má právo na dedičstvo? Dá sa aj po tak dlhej dobe prepísať na katastri majiteľ ak mám kúpno predajnú zmluvu?
Michale

Re: Zmena majiteľa nehnuteľnosti po 39 rokoch

Post by Michale »

Ak zmluva ešte stále vychádza z údajov katastra (nedošlo k zmene vlastníctva a vlastníkov, tj. stále sú Vaša mama a jej brat zapísaní ako vlastníci) a bola registrovaná na bývalom štátnom notárstve (niekde na zmluve bude pečiatka notárstva), kataster by ju mal zapísať.
Pokiaľ zmluva nebola registrovaná na štátnom notárstve, dá sa použiť ako podklad k osvedčeniu vyhlásenia o vydržaní, to je však podmienené súhlasom posledných vlastníkov zapísaných v katastri resp. ich právnych nástupcov (tj. musí sa k tomu vyjadriť aj Vaša sesternica).

Pokiaľ medzičasom došlo k ďalšiemu prevodu nehnuteľnosti (napr. na základe dedičského rozhodnutia sa od Vášho strýka prepísal podiel na Vašu sesternicu), tak sa treba dohodnúť s terajším vlastníkom. Keď sa terajší vlastník nebude chcieť dohodnúť a budete mať čas, nervy a peniaze, môžete to riešiť súdne.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 47 guests