Kocúrkovo

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Marianka
Posts: 7
Joined: 22.2.2014, 16:49
Contact:

Kocúrkovo

Post by Marianka »

V roku 1985 sme zakúpili hrubú stavbu rodinného domu v ulici kde prebiehala výstavba rodinných domov. V čase kúpy hrubej stavby rod. domu v štádiu rozostavby boli aj náš "spodný" sused a ja "horný sused". Hranice pozemkov medzi našimi pozemkami neboli vyznačené.
V roku 1995 nakoľko sme chceli postaviť oplotenie svojho pozemku sme požiadali súkromného geodeta o vytýčenie pozemku. Geodet vytýčil hranice pozemkov a tieto označil železnými rúrkami.
Boli sme dosť prekvapení a to ako MY tak aj "spodný" aj "horný " sused a to z nasledovných dôvodov. Spodný sused mal rodinný dom postavený na hranici nášho pozemku /železná rúrka bola od rohu jeho domu cca 15 cm/!!! Náš dom sa od hranice horného suseda nachádzal cca 45 cm !!!
S horným susedom sme sa dohodli, že plot medzi našimi pozemkami môžem posunúť smerom na jeho pozemok. Spoločne sme aj vytýčili hranice našich pozemkov. My sme potom aj postavili plot. Jednalo sa o kamenný plot resp. múr.
Spodný sused nechcel akceptovať vytýčenú hranicu pozemku. V roku 1999 sme požiadali toho istého geodeta,ktorý v roku 1995 vyhotovil vytyčovací plán, aby vyhotovil geometrický plán zamerania našho pozemku.
Z našej iniciatívy sme pri stavbe plotu /oporný kamenný múr/ tento postavili 120 cm dovnútra nášho pozemku. Sused to akceptoval .
V januári t.r. 2014 vzhľadom k tomu, že chceme dom previesť na syna sme sa rozhodli, že dáme veci ohľadne pozemku do poriadku, aby syn do budúcna nemal žiadne prípadné problémy.
Požiadal som geodetickú kanceláriu o vyhotovenie geometrického plánu nášho pozemku v skutočnosti ako bol oplotený. Geodet mi po týždni oznámil, že geoplán dal na overenie OÚ - Správe katastra avšak že meraním bolo zistené, že stavbou kamenného múru zasahujeme /aj keď nie veľa, ale predsa/ do pozemku nášho spodného suseda.
Moja otázka znie: " AKO JE MOŽNÉ, ŽE PODĽA PRVOTNÝCH GEOPLÁNOV BOL NÁŠ POZEMOK cca 15 cm A TERAZ SOM NA JEHO POZEMKU ?????? Terajším meraním bolo zistené, že medzi našim "horným" sussedom došlo k tomu, že časť jeho pozemku je za plotom na mojej strane a naopak. V môj prospech je cca 8 m2. Dohodli sme sa to riešiť zámennou zmluvou. Tu problém nevidíme. Problém však vidíme, že kto zavinil, alebo akým spôsobom je možné, že sa posunuli hrtanice medzi nami a našim spodným susedom ???? Budeme musieť podľa všetkého uzatvoriť dve zmluvy. Jednu zámennú TÚ AKCEPTUJEME !!! Ale prečo by sme mali MY platiť za časť pozemku /aj keď/ sa sa dohodli so susedom na cene 1.-Euro/ To bolo v situácii keď sme boli obaja presvedčení, že MY mu odstupujeme časť nášho pozemku. Problém je v tom, že musíme MY znášať náklady za DVA vklady do katastra !!! V prípade, že by sme susedovi MY odstupili časť pozemku, tak samozrejme že by bol znášal náklady on, ale takto ??????
Aký postup by sme mali zaujať??? Jednoznačne sa stala niekde chyba, ale MY sme ju nezavinili. Veď je to absurné, že RAZ je pozemok môj a zrazu NIE JE MôJ...Alebo tu platí nejaký zvlášny fyzikálny zákon o rozťažnosti...scvrkávaní sa....je to vôbec možné?????
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Kocúrkovo

Post by lukas »

asi najlepsie by bolo poziadat geodeta, ktory Vam to zameriaval, nech Vam to vysvetli, pripadne napisat na prislusny katastralny odbor (spravu katastra) ziadost o presetrenie. A potom sa rozhodnete, ci a ako budete pistupovat dalej.
Nejake male rozdiely su mozne, pretoze geodeti pracuju s nejakou dovolenou odchylkou, ale tu by nemali prekrocit.
Marianka
Posts: 7
Joined: 22.2.2014, 16:49
Contact:

Re: Kocúrkovo

Post by Marianka »

Ďakujeme za promtnú odpoveď.
Ak teda môžme ešte otázku. Môžme zistiť, že či bol vypracovaný GP medzi GP z roku 1999 a teraz v roku 2014 ??? Geodet povedal, že sme mali právo sa odvolať proti GP, ktorým boli prevedené zmeny v náš neprospech. Že je to už premlčané. Ako premlčané??? Veď sme sa to dozvedeli od neho...keď robil nové meranie. Povedal, že sme mali byť prizvaní, resp.informovaní.... NIČ také nebolo. Podľa nás premlčacia doba aj podľa Obč. zákonníka plynie od doby kedy sme sa o skutočnosti dozvedeli a nie kedy bola vykonaná, alebo NIE ????? Predsa Geoplán nemá obmedzenú platnosť...to by sme kde žili, to by sme museli každý mesiac zisťovať že či už náš dom nie je v susedovej záhrade, alebo ani nie na Slovensku !!!! No nie je to potom KOCÚRKOVO ???? Máme v rukách podľa nášho názoru platný GP z roku 1999.....ako teda zistiť, že kto a prečo dal vypracovať NOVÝ GP, kde už neplatí GP z roku 1999 za ktorý som zaplatil 5000.-Sk a za tento nový zaplatím 280.-Eur.... Odchýlka je prípustná to hej, ale nie vyše 1 metra. Aj to chápem, že v roku 1995 a 1999 geodet pracoval s pásmom a tento s GPS....
Ale určite sa obrátim na katastrrálny odbor. Poprosím, o čo mám žiadať v žiadosti !!!!!!! Aby mi čo vysvetlili ????
Ďakujeme.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Kocúrkovo

Post by lukas »

v ziadosti staci napisat nieco pododne, ako ste napisali prvy komentar a prilozit k tomu vsetky GP alebo ine podklady, ktore k tomu mate (aj ked tie GP by mali uplne stacit, aby sa dotycny pracovnik zorientoval).
zofka

Re: Kocúrkovo

Post by zofka »

.Prosim poradit ..Ako sa vymeriava jodno poschodovy rod.dom na dve byt jednotky,s tym ,ze jedna bude hore druha dole ? Na dolnej casti prizemia je pristavena jedna izba .pocita sa aj to do m2 celeho domu na vymeranie byt.jednotky,alebo iba spolocne obyvane mury pre dolnu a hornu cast domu.? dakujem za radu Zofka
trillan

Re: Kocúrkovo

Post by trillan »

Odpoveď pre žofka:

Rozdelenie domu na dve bytové jednotky je možné vykonať len znaleckým posudkom. Oba strany musia s takýmto znaleckým posudkom súhlasiť a až potom zo súhlasom oboch to spolu dajú na zápis do KN. Výmery jednotlivých izieb budú určené v znaleckom posudku.

Odpoveď pre Marianku:

Riešenie je asi také, že ak mate doma vytyčovací plán, na základe ktorého Vám v teréne boli určené vlastnícke hranice a podľa nich ste si mali aj vyznačiť lomové body pozemku v teréne, môžete si dať tieto hranice kedykoľvek geodetom spätne vytýčiť. Ak niekto dnes tvrdí niečo ine, musí najprv vieryhodným spôsobom preukázať, že to pôvodné bola naozaj chyba (chybné kľudne môže byť aj to terajšie). Vy pokiaľ máte listinu, ktorá niečo preukazuje a ma všetky náležiosti (GP) nemáte dôvod takúto listinu spochybňovať. Zodpovednosť berie za takúto listinu ten, čo ju vyhotovil, resp. autorizačne overil, príp. už som videl rozsudky že aj ten čo úradne overil. V podstate sa jedná o zrejmý spor, ale samozrejme vždy je najlepšia dohoda.

Nakoniec, pár jednoduchých otázok pre Vás: Dali ste si vytyčiť hranicu pozemku keď ste išli stavať plot? Bol zavolaný k tomu aj sused aby sa mohol vyjadriť? Mate doma vytyčovací plán (čo ma byť samozrejmosť po vytýčení)? Aký hruby je plot? Kade cez plot určoval geodet hranicu (váš kraj plota, susedov kraj plota, stred plota)? Ku druhému zameraniu bol prizvaný sused? Z akých bodov geodet vychádzal? Robil zameranie skutočného stavu alebo vytýčenie pozemku? Prečo nedošlo k prevzatiu pôvodných bodov z predchádzajúceho plánu? .... Ja viem, otázky nie sú ľahke a Vy ako laik určite na všetky neodpoviete, ale sami vidíte, že sa dalo tomu z vašej strany už na začiatku predísť a nie sa dohadovať, ustupovať a užívať niečo iné ako vlastníte a to aj s vašim vedomím.
trillan

Re: Kocúrkovo

Post by trillan »

Ešte by som doplnil, že ak to date prešetriť na kataster tak je to zabitý čas pre nich a aj pre vás, nakoľko oni nechodia merať do terénu a ani neposudzujú listiny ako také. Skontrolujú len, že či je zápis na LV vykonaný v súlade s listinou. Ak chcete zistiť, ktorý GP (úradne a utorizačne overená listina) bol vyhotovený správne a v ktorom sa pochybilo (nakoľko máte dva rôzne na to isté), môžete sa obrátiť na katastrálnu inšpekciu alebo znalca v odbore geodézia.
Marianka
Posts: 7
Joined: 22.2.2014, 16:49
Contact:

Re: Kocúrkovo

Post by Marianka »

Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
Teda postupne :
1./ Áno predtým ako sme išli stavať plot sme oslovili geodetickú kanceláriu a tento nám vyhotovil "VYTYČOVACÍ PLÁN ".
2./ Áno bol prizvaný aj sused avšak tento sa merania nezúčastnil, napriek tomu, že bol k tomu vyzvaný. V protokole o
vytýčení hranice pozemku je to zaznamenané.
3./ Plot je hrubý 30 cm a je vyznačený aj postavený tak, že je celý na mojom pozemku /teda na pozemok suseda nezasahuje/. Toto meranie bolo robené
geodetom " ŠD / v roku v roku 1995 v mierke 1:500.
4./ Meranie robil spôsobom, že de facto vytyčoval pozemok, nakoľko ani môj ani susedov pozemok nebol nijakým spôsobom vytýčený. Mám k tomu papier
VYTYČOVACÍ PLÁN kde je uvedené polárne vytyčovacie údaje : stanovisko - cieľ - uhol - dĺžka. Podľa tohoto merania je rodinný dom suseda postavený
na hranici môjho pozemku. Na tomto základe som ja postavil plot - kamenný múr s tým, že som od vytýčenej hranice pozemku tento múr posunul do vnútra
môjho pozemku o 120 cm. T.j. plot je od domu suseda vo vziadenosti 120 cm.
5./ V roku 1999 som tejto istej geodetickej kancelárii dal vypracovať Geoplán na zameranie novostavby. Jednalo sa o stavbu garáže,,ktorá je de facto opretá
o plot-kamenný múr. V tomto GP je už uvedené, že nové hranice boli v prírode označené múrom. Tento geo plán autorizačne overil autorizovaný geodet a
úrtadne overil pracovník OÚ - katastrálneho odboru. Vo výkaze výmer sa uvádza, že doterajší stav súhlasí s novým stavom.
6./ Sused bol prítomný, avšak plot už de facto stál takže pripomienky nemal žiadne, keďže som vlastne dobrovoľne vo svoj neprospech posunul hranice pozemku
do môjho vnútra pozemku o 120 cm.
7./ V mesiaci január t.r. 2014 nakoľko chceme previesť dom na syna som oslovil geodetickú kanceláriu, aby mi vyhotovila GP a chcel som vysporiadať aj nez
rovnalosti s "horným" susedom, kde po postavení plotu a vzájomnej dohode kade plot povedie som chcel mať veci v poriadku. Aby plot nemusel byť rôzne
lomený a aby bol rovný tak časť susedovho pozemku bola na mojej strane plota a naopak. Toto sme sa rozhodli vyriešiť zámennou zmluvou na základe práve
nového GP, aby sme presne vedeli o aké veľkosti ide.
8./ Zhodou okolností vyhotovenie GP plán vykonal geodet, ktorý v roku 1999 autorizačne overil GP vyhotevený geodetom "ŠB".
9./ Tento geodet "PK" robil zameranie podľa skutočného stavu a to prístrojom GPS. Po čase mi oznámil, že dal GP na overenie na katastrálny odbor OÚ a tam,
že bolo zistené, že plot od spodného suseda zasahuje do jeho pozemku !!!!!! Ten plot, ktorý som ja vlastne postavil 120 cm od vytýčenia hraníc pozemku v
1995 a GP z roku 1999.
No som presvedčený, že niekde sa stala chyba, ale kde ?????
Veľmi pekne ďakujem za rady a budem sa nimi riadiť. Vlastne de facto aj de iure by som teraz bol v situácii, že musím od spodného suseda odkúpiť časť pozemku na ktorom stojí môj plot, aj keď vraj nie veľa !!!!!! Bol som v tom, že som susedovi odstúpil časť svojho pozemku a tiež na tom, že mu to predám za 1.-EURO !!!! Vinou NIE MŇA teraz musím dať vypracovať kúpnu zmluvu, dať vklad do katastra ..... len preto že niekto urobil chybu a to či už nevedomky alebo úmyselne. Pokiaľ by predsa platil stav merania podľa mňa z rokov 1995 a 1999 nemusel by som mať tieto výdavky, lebo aspoň si myslím /pokiaľ nie tak ma prosím opravte/ že aj keď som plot postavil 120 cm od suseda, aj tak pozemok za plotom ostal môj a pokiaľ by to chcel sused riešiť tak by náklady znášal on.
Takto som prišiel o časť pozemku aj keď zanedbateľného, ale náklady sú už nie až tak celkom zanedbateľné /kúpna zmluva + vklad do KN/.
Určite to tak nenechám, lebo chcem vedieť ako sa k tejto KOCÚRKOVČINE dopracovalo.
trillan

Re: Kocúrkovo

Post by trillan »

Jediny bod by som oponoval a to zameranie stavby, kde geodet neriešil overenie hraníc celeho pozemku ale len novostavby - to nema nič spoločné s vašim plotom, aj keď na prvý pohľad by sa to mohlo zdať.

Ja na vašom mieste by som to absolutne neriesil. Vy mate na LV to čo ste kúpili podľa a tak bola zakreslená aj hranica do katastrálnej mapy. V súčasnosti aj bez GP ts tym môžete tak nakladať bez omedzenia. Osobne si myslím, že Vy aj Vaši susedia užívate niečo iné ako vlastníte (kedže je to vedome je to veľký problém), a geodet zameral skor súčasny stav ako obnovenie pôvodných hraníc podľa pôvodného GP tak ako ste ich nadobudli. Ak je to ten istý geodet, čo overoval prvý GP a je si vedomý, že pri prvom pochybil (sam píšete že to vlastne aj priznal), žiadal by som od neho náhradu, napr. nový GP, zmluvy, kolky k dohode a odstráneniu nesúladu a pohrozil by som mi preštrením na inšpekciu, resp. komoru geodetov (k tomu by som si privolal osobu, ktorá sa v danej problematike vyzná). Žiadna premlčiaca lehota na GP neexistuje, existuju len možnosti posudenia samotného vyhotovenia GP v tom danom čase, kedy bol vyhotovovaný (žiadna GPS a podobne nemá na to vplyv a Vás ako objednavateľa to ani nemusí zaujmať). Nový GP, ktorý je v súčasnosti je na overenie sám o sebe nič nerieši, je to len podklad, ktorý keď nepoužijete ku zmluve, tak si s nim môže každý akurát tak...:) a zostane v platnosti to čo je tam doteraz. Ak sa chcete dohodnúť tak sa dohodnite (je to len na vlastníkoch, nikom inom), ak nie tak si v kľude užívajte susedove a on Vaše až kým nepride k sporu a neskončite Vy alebo Vaši právny nástupcovia na súde (potom oboch geodetov zavolate na súd a určí sa ktorý je správny a kto pochybil a podľa toho sa určí aj náhrada).

Môj súkromny názor je taký, že chyby sa bežne stávajú všade, veď sme ľudia. Ľudské by však malo byť si to aj priznať (u geodetov som sa na 95 % vždy stretol s tým, že chybu spravil kataster, vlastník, užívateľ, proste každý iný len nie on a to aj v prípadoch keď som im to dokázal) a hľadať spoločné riešenia ako chybu odstrániť. Toto nemá nič spoločne zo štátom, kocurkovom (chyby sa stavaju aj vo vyspelejších štátoch)a ani ničím iným, len zo zdravým rozumom a dobrými vzťahmi zo susedmi (určite je lacnejšie urobiť novú zmluvu ako zbúrať a prestavať celý plot).
Marianka
Posts: 7
Joined: 22.2.2014, 16:49
Contact:

Re: Kocúrkovo

Post by Marianka »

Veľmi, ale skutočne veľmi pekne ďakujem za fundovanú a veľmi kvalitnú odpoveď. Máte veľkú pravdu, že všetci teda JA a aj moji SPODNÝ a HORNÝ sused užívameniečo iné ako vlastníme.
A teraz vlastne by som prešiel ku koreňu problému, ku ktorému ste ma "postrčili". Ako som už uviedol, chcem na syna previesť dom. Presnejšie chcem synovi dom predať a on si chce naň zobrať h-úver. Banka k tomu samozrejme potrebuje znalecký posudok na predmetnú nehnuteľnosť. Znalca ktorého som oslovil NÁM povedal, že je potrebný k jeho posudku GP. Tiež povedal, že skutočný stav nesedí z GP !!! On že potrebuje GP taký aká je skutočnosť a aby tam boli vysporiadané vzťahy medzi susedovcami.
Pokiaľ som Vás dobre pochopil /ak nie prosím o ospravedlnenie/ tak znalec môže vyhotoviť znalecký posudok podľa skutočného stavu a ohodnotiť de facto to čo je reálne na mojom pozemku, ktorý je ohradený plotom - kamenným múrom, alebo ako potom ????
Veď pokiaľ by GP nežiadal znalec tak tento stav aký je teraz trvá už 17 rokov a nemáme problémy medzi susedmi !!!!
Aź na podnet znalca sa začali tieto " TANEČKY " !!!!! Ja som z tohoto teraz skutočne absolútne JELEŇ !!!!!! Moja otázka ak Vás teda môžem ešte poprosiť je taká, že či znalec môže vypracovať znalecký posudok a ako podklad mu postačuje GP z roku 1999, ktorý nekorenšonduje so skutočným stavom, teda plot - kamenný múr tak na strane spodného ako aj horného suseda je posunutý a nachádza sa z časti na susedovej parcele ! Je to problém pre ktorý by znalec nemohol vypracovať znalecký posudok ?????? Alebo znalec podľa čoho musí vychádzať ??? Nestačí mu LV ??? Budem Vám veľmi povďačný, lebo čím ďalej tým som z toho väčší D....L !!!!!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests