Sporná hranica pozemku

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
problem

Sporná hranica pozemku

Post by problem »

Sused má postavený dom tak, že spodný roh hraničiacej strany domu je 45 cm od hranice nášho pozemku a horný roh je presne na hranici nášho pozemku. Nad domom ma ešte prihradené 40 cm a to už z nášho pozemku po dĺžke asi 25 metrov, pričom niekde uprostred je to až do šírky viac ako jeden meter. Je to viditeľné aj od cesty, že táto hranica medzi pozemkami nie je proste v jednej línii ako ostatne susedské, ale ide oblúkom. Tieto problémy pretrvávajú ešte od čias výstavby nášho a susedovho domu z r.1966. Rovnako má sused prihradené z nášho pozemku cca 70 cm po dĺžke asi 20 m aj na záhrade nad touto parcelou. Sused (už nežijúci pán) toto oplotenie nechcel meniť ani upraviť. Dom so záhradou vlastní teraz jeho vnuk a chce robiť murované oplotenie. Bolo mu povedané z našej strany, že v poriadku, ale nech si to dá už na svoju hranicu, rovnako ako aj svoj odpad (z kúpelní a kuchyne) ktorý už fakticky ide cez náš dvor a pozemok po dĺžke asi 15 m. Mladý sused si zavolal geodeta, pravdepodobne kamaráta, alebo kamarátovho kamaráta, proste v rovnakom veku, a pán ''geodet'' povedal, že táto naša ''hranica'' je v poriadku (lebo takto to viac vyhovuje susedovi, nemusí riešiť odpad, atď). Náš pozemok podla katastrálnej mapy ma byt široký 16 m po celej dĺžke. Pán ''geodet'' to premeral asi v troch bodoch a povedal, že je všade 16 m, čo je do oči bijúca lož, lebo je to viditeľné na prvý pohľad, že susedov pozemok sa rozširuje a náš sa zužuje. Upravil/vymeral len tu hornú parcelu - záhradu. Čo sa dá podniknúť voči takémuto podozrivému, falošnému meraniu ?
Mama v dobrej viere, že sa veci pohli, podpísala pánu ''geodetovi'' nejaký papier, obávam sa, že či to nebol súhlas na postavenie murovaného oplotenia na pôvodnej hranici. Meno geodeta nevieme, kópiu listu nemáme a suseda jednoducho nevidieť...
Dá sa tu ešte nejako dopátrať spravodlivosti, aby hranica medzi pozemkami bola už konečne tam, kde má byť? Mám pocit, že aj keby som si zavolala ďalšieho geodeta, tak sused by to ignoroval... Čo s tým ?
trillan

Re: Sporná hranica pozemku

Post by trillan »

Dobý deň.

Kedže Vám tu ešte nikto neodpovedal, skúsim ja ale najprv si musíme uzrejmiť zopár faktov:

1. "Nad domom ma ešte prihradené 40 cm a to už z nášho pozemku po dĺžke asi 25 metrov, pričom niekde uprostred je to až do šírky viac ako jeden meter. Je to viditeľné aj od cesty, že táto hranica medzi pozemkami nie je proste v jednej línii ako ostatne susedské, ale ide oblúkom."
- inak povedané ani sami neviete, kde je skutočná hranica, len odhadujete - riešenie zavolajte geodeta, nech Vám aj za účasti susedov vytýči vlastnícku hranicu a trvalým spôsobom si ju aj vyznačte. To iste patrí aj k prihradeniu pozemku "v šírke 70cm".

2. Mladý sused si zavolal geodeta, pravdepodobne kamaráta, alebo kamarátovho kamaráta, proste v rovnakom veku, a pán ''geodet'' povedal, že táto naša ''hranica'' je v poriadku (lebo takto to viac vyhovuje susedovi, nemusí riešiť odpad, atď).
- z Vašej strany jasna diskriminácia podľa veku, žiadny odborný argument prečo by mladší človek musel zákonite robiť horšie ako starsi. Každá osoba, ktorá ma oprávnenosť vykonávať geodetické a kartografické práce svoje práce autorizačne overuje (alebo ich overuje iná zodpovedná osoba), t.j. nikto si "len tak nedovoli overiť hocičo čo je viditeľne zle", nakoľko veľlmi rýchlo by prišiel o živobitie, resp. o overovanie.

3, Pán ''geodet'' to premeral asi v troch bodoch a povedal, že je všade 16 m, čo je do oči bijúca lož, lebo je to viditeľné na prvý pohľad, že susedov pozemok sa rozširuje a náš sa zužuje.

- výsledkom vytyčenia v teréne musí byť tzv. vytyčovací plán, kde sú zakreslené hranice a určené vytyčovacie prvky, tak aby bolo možné kedykoľvek tieto lomové body vytýčiť alebo overiť. Súčasťou by mal byť aj protokol o vytýčení, kde sa všetky dotknuté strany môžu vyjadriť k samotnému vytýčeniu, resp. podať námietky, súhlasy a pod.

4, Upravil/vymeral len tu hornú parcelu - záhradu.
- geodet vyhotoví len to čo si zákaznik objedná !!! No a kedže Vy ste evidentne neboli tým zákaznikom....

Čo sa dá podniknúť voči takémuto podozrivému, falošnému meraniu ?

Zavolajte skúsenou osobu, oprávnenú vykonávať geodetické a kartografické práce, najlepšie takú čo ma aj oprávnenie vykonávať autorizačné overovanie a ma skúsenosti aj s riešením sporov. Taktiež môžete vyžiť služby súdnych znalcov, oprávnených vykonávať znalecké posudky, týkajúce sa geodézie. Dajte si premerať celý Váš pozemok, za účasti všetkých susedov si aj dať vytýčiť všetky lomové body pozemku. Bez ohľadu na výsledok by ste mali rešpektovať výsledky takýchto meraní a to aj v prípade, že nebudú v zhode s Vašími predstavami. To isté by malo platiť samozrejme a pre susedov. To je prvý najdôležitejšíé krok kde zistite všetci aka je skutočnosť a tiež či geodet "chybne meral".

A ešte jedna poznámka: Váš sused má listinu, ktorá mu preukazuje vlastnicku hranicu a nema dovod ju spochybnovať nakoľko ju nevyhotoval on. Treba si uvedomiť, že Vy nenapadate suseda, ale osobu ktorá tuto listinu vyhotovila, resp. vytyčila v teréne a teda na tahu ste Vy.

PS: "Náš pozemok podla katastrálnej mapy ma byt široký 16 m po celej dĺžke." Mohli by ste mne a širokej verejnosti uviesť akou metódou ste prišli na toto? V prípade, že ste to "len" odmerali z katastrálnej mapy, zohľadnili ste podklady na akych bola mapa vytvorená? dali sa určiť aj číslene? použili ste aj iné podklady (ZPMZ, GP, meračské náčrty a pod.), kartograficke zobrazenie? mierku mapy? skreslenie? zrážku mapy? hrúbku čiary? možnosti za akých podmienok bol mapa vykreslená? metodický návod? spôsob vyhotovenia? mali ste originál mapy alebo jeho duplikát? len dúfam, že ste to nerobili s kópie katastrálnej mapy, vyhotovené napr. kopírkou, dôvody hádam ani písať už nemusím...
Brano

Re: Sporná hranica pozemku

Post by Brano »

A čo ak geodet zle meral a vy už máte hotový plot....pretože ste sa držali vytíčených kolíkov???cca 20cm v susedovom
trillan

Re: Sporná hranica pozemku

Post by trillan »

[quote="Brano"]A čo ak geodet zle meral a vy už máte hotový plot....pretože ste sa držali vytíčených kolíkov???cca 20cm v susedovom[/quote]

1. Odpoveď je jednoduchá. Musíte dokázať, že to čo tvrdíte je pravda. Ak to dokážete, môžete žiadať geodeta o náhradu škody (ak k nej došlo) a to formou dohody alebo súdnou cestou. 2O cm však nie je miera a ak vytýčenie vychádzalo z pôvodných podkladov, často ani znalec nebude vedieť posúdiť či došlo alebo nedošlo k pochybeniu (každý bod, každá hranica, každá výmera sú určované v určitých dovolených toleranciách).

2. často samotný plot je sám širší ako 20 cm....

3. Upozornil by som ešte na skutočnosť, že vytýčením hranice v teréne nedochádza k zmene vlastníckej hranice !!!
lala

Re: Sporná hranica pozemku

Post by lala »

Rada by som sa vyjdrila k tejto veci. To ze geodet pride a vymeria este neznamena, ze je to spravne a je to v poriadku. A ani to nie je pravda, ze by geodet rychlo prisiel o pracu, keby nerobil poctivo. Mne sa stala tak vec, ze sused si objednal geodeta, ktory mu zhotovil geometricky plan dal ho registrovat na geodezii, ale susedovi sa plan nepacil-neakceptoval ho, chcel sa totiz posunut k nam a geodet mu to odmietol. Preto ten geometricky plan aj ked uz bol registrovany na katastri,sused nedal zakreslit do katastralnej mapy, ale nasiel si DALSIEHO-NOVEHO geodeta, ktory mu zhotovil dalsi geometricky plan a v tom mu vyhovel a posunul hranicu smerom k nam na dlzke cca 60 m niekde o 60 cm niekde o meter. Tento plan dal tento druhy geodet registrovat na kataster a katester MU HO EVIDOVAL NAPRIEK TOMU ZE UZ TAM JEDN PLAN BOL!!!!!! a az tento si dal potom sused zakreslit do mapy a KATASTER MU TO AJ ZAKRESLIL!!!!!! a uz to ma na liste vlastnictva. Takze na katastri su sice dva odlisne geometricke plany, ale sused si vybral ten ktory mu priznava vacsiu cast a vraj je to v poriadku?!!!! Ved podla zaklona je v starych mapach povolena odchylka az 1,2 metra!!!!!!Ja som sa to dozvedela neskoro az o mesiac, ked som si dala vytycovat stavbu kvoli predaju a aj moj geodet potvrdil ze prvy geometricky plan bol v poriadku ale ze sa uz neda nic robit, lebo musia vychadzat z udajov, ktore su uz zapisana na liste a zakreslene na mape.Dala som preto podnet na kataster na preskumanie hranice a je pravda ze geometricky plan ,ktory ze zapisany na liste vlstnictva a aj zakresleny na mape nesuhlasi s udajmi a niektorymi rozmermi, ktore su evidovane na katastri a uz vobec nesuhlasi s povodnou mapou, ale aj novy plan je stale v zakonom povolenej 1,2 metrovej odchylke a teda mohol byt zapisany. Kataster mi sice nappise vyjadrenie co zistil v setreni ale vraj NERIESI OPRAVU!!!!! hranice ,len sud.Mam sa teda ist sudit so susedom a moze sa to tahat aj 10 rokov, parcelu ani nehnutelnost sa mi za ten cas nepodari predat , kedze tam bude prebiehat sudny spor, takze bude mat vlastne nulovu hodnotu az do skoncenia sudneho konania.
TAKZE POZOR!! Moja rada. Kto nemate zamerany pozemok a chcete mat v poradku hranice rychlo si volajte geodetov, dajte si vyhotovit geometricky plan a rychlo si ho zapiste na katastri, lebo KTO PRV PRIDE, TEN PRV MELIE, aby sa vam nestalo to co mne, ze zrazu ked si chcete zamerat pozemok a stavbu kvoli predaju, pridete na to ze sused to uz urobil a posunul sa na meter smerom k vam a ma to uz aj zapisane.Pokial nechcete nehnutelnost predavat, tak sa mozte s nim sudit roky, avsak ak chcete s nehnutelnostou nieco robit,mate smolu, bud ustupite o ten meter, alebo nic nepredate.
A podotykam dany geodet, ktory toto spravil vobec neprisiel a ani nepride o pracu, dokonca moj osobny nazor je, ze sa nanho obrati este mnoho ludi, ktory budu chciet podobne ako moj sused na ukor susedov rozsirovat svoje pozemky.
A este asi mozem byt rada, ze sa sused niekde posunul "len" 60 cm a nie tych zakonom povolenych 120 cm!
trillan

Re: Sporná hranica pozemku

Post by trillan »

Dobrý deň.

Vo Vašom prípade ide o dosť špecifický problém, nakoľko sa zrejme vychádzalo z pozemkovej knihy. Na kataster to nemálo žiadny zmysel dávať, pretože ten môže len posúdiť či je zápis v súlade s listinou (GP) a nema právomoc posudzovať samotnú listinu. Tu sa nejedná o tzv. opravu chyby v katastrálnom operáte, ale o "možnú chybu" v listine.

Na Vašom mieste by som od "Vašho" geodeta žiadal písomne vyjadrenie, že ktorý GP bol podľa jeho názoru správny (nestačí písomne vyjadrenie), zdôvodni to a príp. nech Vám k tomu vyhotoví aj dokumentáciu (inak jeho výrok nema žiadnu váhu, Vy predsa ako laik nemôže vedieť ktorý GP je správne vyhotovený - môžete sa len domnievať). Ak Vám odmietne takéto podklady vyhotoviť, môžete sa obrátiť aj na znalcov v odbore geodézia a kataster. Následne na základe takýchto podkladov sa obrátte na komoru geodetov, príp. na katastrálnu inšpekciu, ktorá môže posúdiť samotné vyhotovenie jednotlivých GP.
lala

Re: Sporná hranica pozemku

Post by lala »

dakujem za vyjadrenie, len neviem, ktora z institucii okrem sudu donuti suseda opravit geometricky plan a vratit mi danu cast, ked uz teraz si medli ruky ako so mnou vybabral a cas ma tlaci, potrebujem to v dohladnom case predat, nakolko sa stahujeme, nie som si ista, ci uspejem tak rychlo-ak by malo prebiehat X konani, ktore mi sice daju za pravdu, ale nic neurobia a bude to ostavat len na sude aby vykonal "opravu".Samozrejme ale ze by to stalo zato aspon kvoli nejakemu pripadnemu sankcionovaniu daneho geodeta-aj ked ani tomu velmi neverim.
A dalsia vec je este, ze ak to predam aj s tym posunom musim pravdepodobne buduceho majitela upozornit, ze sused sa bude s hranicou posuvat smerom ku mne-kedze este to ma hotove len papierovo, ale plot neposunul.
PS pride mi to az smiesne, ze na susedove vlastnictvo nikto teraz nema pravo siahat, len sud moze rozhodnut, ale na moje sa veselo siahlo
jozo

Re: Sporná hranica pozemku

Post by jozo »

Dobry den. Pripajam sa k diskusii s mojou otazkou.
So susedom riesime dohodou-aspon som si to myslel-nasu spolocnu hranicu pozemku, ani jeden z nas nemal vyhotoveny geometricky plan a aspon podla mojho predpokladu a vyjadrenia suseda,sme sa chceli dohodnut a spravit geometricky plan podla dohody, nakolko podla geodetickych merani autorizovaneho geodeta je nejaka odchylka a v jej ramci je mozny posun hranice,co nam potvrdil geodet. Dohodnut na spolocnom priebehu hranice sme sa chceli preto, lebo obaja mame a uzivame casti, ktore by boli bud na jednej alebo na druhej hranici odchylky. Hranica by teda nebola rovna cara,ako predpoklada povodna rastrova mapa, ale takpovediac klukata. Bol som prekvapeny ked sused bez toho, aby ma informoval, si dal sam spravit s inym geodetom ako s tym s ktorym sme spolocne komunikovali a ktory nam robil merania, geometricky plan,ktory nasu hranicu posunul do uplne krajnej polohy smerom ku mne, co robi rozdiel 60 az 80 cm v moj neprospech, resp. keby sme brali stredovu ciaru, tak aj ja som mohol sa k nemu posunut o tych 60 az 80 cm od stredovej ciary, teda rozdiel vychadza az 1,5 M.Hranica je teraz zakreslena ako rovna ciara. Zarazilo ma najskor to, ze taketo nepresnosti su zakonom povolene,ale teraz vidim, ze asi je to bezne aj inde. Dalej to aj, ze katastralny urad aj napriek tomu ze bol informovany-len ustne- o tom, ze hranica je v rieseni, prijal geometricky plan suseda a potvrdil ho a udaje, teda nove suradnice, ktore si dal urcit sused, su prevedene aj do katastralnej mapy.Ja som stralil moznost akokolvek sa k tomu vyjadrit este pred tym ako to nadobudlo pravoplatnost. Viem, ze mam moznost obratit sa na sud, co odmietam, najma z osobnych a zdravotnych dovodov, nebudem roky nieco riesit a sporit sa, ale moja otazka stoji inde. Pytam sa preto, ci je spravny takyto postup, aby niekto si dal bez vedomia suseda potvrdit na katastralnom urade svoju hranicu pozemku, a najma ked su povolene tak velke odchylky, ci by nemal vzdy byt pri takomto urcovani pritomny aj sused a ci by nemal byt o tom spisany aj zaznam, ze sused suhlasi s danym geometrickym planom. Ved hranica je spolocna, nie je len susedova, alebo len moja. Takymto postupom sa predsa nahrava ludom, ktori spekuluju a nehladia na dobre vztahy , nehovoriac o moralke. Dakujem a zelam vsetkym, ktori maju problemy s hranicami vela pevneho zdravia a mozno niekedy v buducnosti len dobrych susedov
sledzo

Re: Sporná hranica pozemku

Post by sledzo »

Pokiaľ máte pochybnostino o správnosti konania geodeta, je možné sa obrátiť na katastrálnu inšpekciu zriadenú Úradom geodézie, kartografie a katastra SR, ktorá takéto veci preveruje.
trillan

Re: Sporná hranica pozemku

Post by trillan »

Dobrý deň.

Na základe akého dokladu viete, že geodet to vyhotovil zle? Aj keď osobne poznám pár geodetov, ktorý dokážu vyhotoviť GP prinajmenšom zvláštne, som presvedčený o tom, že drvivá väčšina vykonáva svoju činnosť s najlepším vedomím a svedomím. Osočovanie bez dôkazov nie je na mieste.

Okresný úrad, katastrálny odbor (po Vašom katastrálny úrad) nemá žiadne zákonné možnosti neoveriť a nezapísať GP, pokiaľ vychádza z údajov katastra.
Ak ste si 100% istí, že viete kde ma byť skutočný priebeh vlastníckej hranice (nie užívacej), napr. aj na základe meraní predchádzajúceho geodeta, ktorému výsledky overí minimálne autorizačný geodet alebo znalec v danom odbore, kontaktujte inšpekciu, ako Vám to tu poradil aj kolega.

Presnosť určenia bodov je závislá na podklade, ktorý sa nachádza na katastri a spôsobu, ako mapový operát bol vyhotovený. Tento spôsob nenahráva sám o sebe nikomu, ale prispôsobuje sa reálnemu stavu v teréne (kvôli tomu je potrebné meranie v teréne).
Zároveň platí, že každý vlastník v zmysle zákona si mal do 30 dní od nadobudnutia svojho vlastníctva dať vytýčiť alebo aspoň skontrolovať všetky lomové body svojho pozemku a tým mohol predísť uvedenému stavu. Vyhovárať sa neskôr na suseda, že on si splnil svoju zákonnú povinnosť (aj keď neskôr) a tým sa mu údajne mal "zväčšiť" pozemok je minimálne nekorektné, aj keď zo strany suseda nie celkom fér. Zaujímalo by ma, ako by ste sa zachoval, keby Vás k svojmu geodetovi prizval a on by Vám vytýčil za Vašej účasti hranicu, tak ako je uvedená v GP, akceptoval by ste to?

PS: nechcem Vás nahnevať a ani nič podobné, píšem to skôr ako osvetu pre tých, ktorí chcú predísť problémom v budúcnosti.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 44 guests