Nehnuteľnosť na cudzom pozemku

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
ZuzankaK
Posts: 3
Joined: 5.5.2014, 6:53
Contact:

Nehnuteľnosť na cudzom pozemku

Post by ZuzankaK »

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, čo by nám hrozilo, ak kúpim nehnuteľnosť, ktorá nemá vysporiadané pozemky, ani ten, na ktorom stojí. Čo mi bude v takomto prípade hroziť? Podotýkam, že je to penzión s reštauráciou, ktorý nemal problém doposiaľ fungovať a je postavený na 3 parcelách (16 vlastníkov podielov ornej pôdy)+parkovisko 2 parcely(6 vlastníkov). Ďakujem za radu.
trillan

Re: Nehnuteľnosť na cudzom pozemku

Post by trillan »

Dobrý deň.

V podstate by ste mali mať dva problémy:
- prvý sa týka stavby a to že ku nej by ste nemali officialne prístup - môže aj nemusí byť z toho v budúcnosti spor, dalo by sa to riešiť formou vecného bremena dohodou alebo súdobne...(možno sa ešte len vlastníci, resp. ich právny nástupcovia nedozvedeli, že na ich pozemkoch niekto podniká - skuste ich osloviť či by Vám to predali alebo prenajali a hneď budete vedieť na čom ste, príp. pôvodný vlastník sa Vám isto "poďakuje":-)
- druhý sa týka pozemku, ako väčšina slovákov, ktorý to majú v takomto stave platia daň obci "za užívanie", aj keď správne by to malo byť tak, že daň by mali platiť vlastníci a Vy by ste mali mať s nim napr. nájomnú zmluvu... a potom všade apelujú však platím daň tak mi to patrí....(inak toto je hlavne problem obci, pre ktorých je to takto jednoduchšie, aj keď zrejme protizákonné...).

Inak zaujmave je, že úrad ktorý dal oprávnenie podnikať "neskúmal" vlastnícke pomery....
ZuzankaK
Posts: 3
Joined: 5.5.2014, 6:53
Contact:

Re: Nehnuteľnosť na cudzom pozemku

Post by ZuzankaK »

ďakujem. No stavba - penzión tam stojí už 44 rokov a aj majitelia sa niekoľkokrát zmenili, no väčšinou to niekto len prevádzkoval. Majitelia- spolupodielnici jednotlivých parciel sa o to viacmenej nezaujímajú a takmer na každej parcele je minimálne jeden nezistený vlastník, ktorého podiel spravuje Štát. Samozrejeme, že sme už niektorých majiteľov pozemkov oslovovili, lenže chcú jednoznačne zarobiť a pýtajú teraz nehorázne peniaze za ich podiely.
Stačilo by byť vlastníkom aspoň jedného podielu parcely, aby sme mali rovnaké práva ako oni?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Nehnuteľnosť na cudzom pozemku

Post by lukas »

Spoluvlastníctvo (podielu) pozemku Vám nedáva možnosť obmedziť ostatných spoluvlastníkov pozemku v jeho užívaní.
Pokiaľ nemáte predstavu, čo obnáša stavba na cudzom pozemku a pokiaľ nemáte možnosť zjednať zľavu vo veľkých desiatkach percent, tak to nekupujte.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests