Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
pflegerin
Posts: 3
Joined: 10.7.2014, 15:43
Contact:

Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by pflegerin »

Dobry den,prosim Vas potrebujem poradit.Kupovala som si byt na ktory som si vzala uver.Kedze plat bol nizky,tak sa zaratal aj matkyn plat.Dohoda bola,ze byt bude len moj.Problem je v tom,ze na kataster isla matka s realitakom a samozrejme,ze je aj ona je zapisana na liste vlastnictva,cim ma pekne oklamala a zabezpecila si tak byvanie.Chcem sa opytat,ci sa takato situacia aj da nejako riesit.DAKUJEM PEKNE ZA ODPOVED.
trillan

Re: Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by trillan »

Dobrý deň.

Vaša otázka je dosť nejasná. Vôbec neuvádzate obsah zmluvy, účastníkov zmluvy ktorú ste podpísali, akým spôsobom ste Vy a Vaša matka ručili.

Dôležité nie je čo ste si dohodli ústne, ale akú dohodu ste podpísali akú ste predložili na samotný kataster.

V prípade, že na kúpnej zmluve sta ako kupujúci obidve strany a zároveň obe ste aj zálozcovia napr. v banke, nie je dôvod aby ste ako vlastník na LV bola vedená len Vy. Kataster je povinný vykonať zápis tak, ako bola zmluva vyhotovená a následne aj odvkladovaná.

V prípade, že je iba chybny zápis na LV (podľa zmluvy čo ste dali na kataster mate byť vlastníkom len Vy) požiadajte prislušný kataster o vykonanie nápravy.

V prípade, že ste boli úmyslene zavedená napr. do omylu (treba to aj samozrejme aj vieryhodným spôsobom dokázať), môžete daný problém skúsiť riešiť dohodou alebo súdnou cestou.

Samozrejme môže tam byť aj mnoho iných problémov, napr. prave to záložne pravo na byt a podobne, ak sa v tom nevyznate radšej sa poradte s niekym kto ma v daných veciach skúsenosti...po preštudovaní všetkých listín a zápisov na LV Vám až bude vedieť kvalifikovane odpovedať.

(len tak na okraj, aby ste mali predstavu, čo všetko sú ľudia spraviť, resp. nespraviť
: osobne napr. poznám prípad, kde nový vlastník (syn) "kupil za babku" od matky dom s pozemkom, avšak zmluva predložená na kataster nemala vsetky nalezitost, tak kataster vydal rozhodnutie o prerušení konania (obaja dostali aj poštu do vlastných rúk - existujú doručenky). Nakoľko nikto nereagoval na toto prerušenie a ani nikto neodstránil chyby, došlo k zastaveniu konania (aj to obaja dostali poštu do vlastných rúk - aj tu existujú doručenky). Po niekoľkých rokov matka predala niekomu niekomu inému dom aj s pozemkom (bez vedomia syna, nakoľko bola na syna nahnevaná - a možno aj s vedomím že je stale vlastníkom) a dotyčný syn prišiel rozčulujúci na kataster s tým, že domu a pozemku ma byť vlastníkom on (syn) veď on ma na to "zmluvu" a to, že kataster to nezapísal na neho je jasný povod, kataster ho okradol, kataster ho priviedol o "strechu nad hlavou", vraj mu na katastri telefonicky povedali, že tam ani nemusi chodiť, že to odstrania za neho a pod. - teraz sú syn (ktorého zastupuje právnik, ktorý vypisuje na všetky možné úrady, prokuratúry a súdy a samozrejme všetko si veselo fakturuje) a matka (ktorú zastupuje arogantný právnik, ktorý samozrejme ani len nepripustí, že nejakú zodpovednosť za daný stav ma aj matka tak isto odpisuje v mene matky na všetky organizácie a tiež veselo fakturuje) a nový vlastník na súde sa dal tiež zastupovať právnikom a výsledok je - môžete hadať :-)...a pritom by sa to dalo ešte pred samotnou druhou kúpnou zmluvou pohodlne vyriešiť, keby sa chcelo a keby si každy na seba vzal zodpovednosť za svoje konanie, ale to je už skôr o rodinných záležitostiach, dôvere a lenivosti samotných ľudí). Výsledok je taký, že na katastri je zapísaná obmedzujúca poznámka o súdnom konaní, predtým o katastrálnom konaní, matka stale býva v danom dome, syn sa s matkou nerozpráva ale býva aj s rodinou u matky nakoľko nema kde bývať, lebo svoj byt už stihol predať "po kupe domu s pozemkom", nový vlastník ich nevie kvoli súdnemu sporu a obmedzujúcej poznámke "vyhodiť" a právnici sa veselo smejú na sprostosti ľudí, a nakoniec zarobia možno dokopy viac, ako je hodnota samotného domu s pozemokom....
pflegerin
Posts: 3
Joined: 10.7.2014, 15:43
Contact:

Re: Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by pflegerin »

Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.Ja neobvinujem kataster,ze urobil chybu,to vobec nie.Len chcem zistit co s tym da robit.Na kupno-predajnej zmluve je bohuzial aj moja matka,ktora sa tak dohodla s realitnym maklerom.Mame rovnake mena a priezviska,tak to zneuzila.Uver som si brala ja s tym,ze sa tam ratal aj jej plat,ale som bola ubezpecena zo strany banky,ze to nehra ziadnu ulohu a uver je len moj a strhava sa aj z mohjo uctu.Jednoducho chcem,aby bol byt len na moje meno,nakolko mam dceru a byt prerabam pre nu a mama svoju cast urcite na vnucku neprepise.Dakujem Vam pekne za odpoved,obratim sa na nejakeho pravnika.Prajem pekny den.
trillan

Re: Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by trillan »

S toho čo ste napísali je zrejme, že kupujúcim ste bola Vy a aj Vaša matka, každy presne v určenom spoluvlastníckom podiele, t.j. k žiadnemu omylu s podobnosťou mien teda nemohlo dôjsť. Predpokladám, že ako človek ktorý vie písať a čítať, ste si aspoň tieto skutočnosti v zmluve pozreli, teda aspoň mali pozrieť. Obe strany ste museli aj takéto zmluvy podpísať.
Úver v banke s tým nemá nič spoločné (to je len medzi bankou a záložcom - inak povedané, banke je jedno kto to zaplatí keď nebudete platiť). Otázkou ešte zostavá či ste založili celý byt a oba spoluvlastnícke podiely, t.j. Vás a aj Vašej mamy v prospech banky.

Na Vašom mieste by som do bytu už neinvestoval žiadna nevyhnutné peniaze, a to až do vyriešenia problému, nakoľko tým len zvyšujete hodnotu bytu a tým samozrejme aj podiel Vašej mamy.

V podstat mate tieto možnosti:

1. Najlepším spôsobom (bohužial) je ak ešte dlho neplatíte daný úver jednoducho pohrozit mame, že úver prestanete platit a exekúcia nepríde len Vás ale aj na Vašu mamu ako spoludlžníka, prípadne ju rovno vezmite do banky nech jej to vysvetlia priamo tam. Ideálne riešenie by bolo keby úver banka rozdelila úver na Váš podiel a na podiel Vašej mamy, Vy by ste si platili svoj podiel stale ako doteraz (aby ste sa vyhli exekúcií). Takéto riešenia na 90% funfujú na ľudí, keď už je zle tak sú ochotný sa dohodnúť a Vy mate dôkaz, že ste sa dohodnúť chceli.

2. Odkúpiť daný podiel aj z úverom - Vy alebo priamo vnučka.

3. Nechať to tak a riešiť to až v dedičskom konaní (ak sa dovtedy nič nezmení).

4. súd, len celkom netuším ako chcete dokázať, že ste boli uvedená do omylu (aj tomu by mali predchádzať najprv tie tri body).

PS: Prepáčte celkom stale nechápem, ako ste mohli podpísať kupnú zmluvu kde nadobudatelia ste dvaja ale úver na celý byt bude platiť iba jedent.j. keď uver splatíte len Vy, tak vlastníkmi budete obe. Práve kvôli tomu aby ste sa tomuto vyhli, ste hľadali osobu, ktorá pôjde s Vami do úveru (nie do kúpy), aby po splatení úveru bol byt Váš v celosti...
trillan

Re: Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by trillan »

Ešte by som nadoplnenie (alebo na lepšie približenie) použil Vaše slová:

"Uver som si brala ja s tym,ze sa tam ratal aj jej plat,ale som bola ubezpecena zo strany banky,ze to nehra ziadnu ulohu a uver je len moj a strhava sa aj z mohjo uctu" - bohužial v tomto Vám naozaj nikto nelamal, celý úver je iba Váš v čom je celý problém a Vy ho musíte splatiť celý narozdiel od vlastníctva k bytu uvedený v kupnej zmluve.
pflegerin
Posts: 3
Joined: 10.7.2014, 15:43
Contact:

Re: Zrusenie druheho vlastnika bytu.

Post by pflegerin »

Dakujem Vam velmi pekna za radu,velmi Ste mi pomohli,aspon na zaciatok,viem co mam urobit.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests