parcela

Voľná diskusia na ľubovoľnú tému (píšte otázky bez registrácie)
nomad37

parcela

Post by nomad37 »

Dobrý večer, chcel by som sa spýtať ak je to možné a nie je to tajné (ak by to bolo tajné ako by sa to dalo zystiť) či sa dá zystiť ak ma parcela viac vlasnikov ( 7 ) že ako je rozdelená (aký vlastník, vlastný akú časť).
Dúfam že ste ma pochopili čo sa pýtam!
ďakujem za odpoveď s pozdravom Nomad
trillan

Re: parcela

Post by trillan »

Dobrý deň.

Tajne to nie je, dá sa to zistiť pomerne jednoducho a to tak, že si vytiahnete list vlastnícta (na katastri alebo informatívny na www.katasterportal.sk) a zistite kto je vlastníkom a aký ma každý spoluvlastník podiel. Vlastnícke hranice pozemku sú evidované v katastrálnej mape, resp. v mape určeného operátu (závisi od daného stavu).

Vysvetlím to na príklade, napr. jeden zo siedmych vlastníkov by vlastnil 1/7-inu vzhľadom k celku, tak daný vlastník vlastní 1/7-inu z každého m2 (dm2, cm2, mm2) a jeho vlastníctvo je neoddelitelné (nikto si sám svojvoľne nemôže oddeliť časť pozemku). Toto platí aj pre všetkých ostatných vlastníkov. Upozorňujem, že o úžívaní pozemku sa nebávime (v realite často nie je zhodné s vlastníctvom, čo je samozrejme chyba vlastníkov a mali by si daný stav dať do poriadku v zmysle platnej legislatívy).

V prípade, že chcete (potrebujete) oddeliť svoj spoluvlastnícky podiel (všetci vlastníci si chcú vysporiadať svoje spoluvlastnícke podiely do celosti), je to možné vykonať dvoma spôsobmi:
- na základe dohody vyhotovia všetci spoluvlastníci zmluvu o vysporiadaní spoluvlastníckych podielov, následne so všetkými potrebnými náležitosťami predložia ju na kataster na zápis do KN. Súčasťou takejto zmluvy musí byť aj priložený geometrický plán, kde budú zakreslené nové navrhované hranice pozemokv po vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Zároveň platí, že každý musí mať zabezpečený prístup na svoj novovytvorený pozemok.
- v prípade, že sa spoluvlastníci nedohodnú, sú neznámy vlastníci a pod. (nie je možné vyhotoviť dohodu), môžu požiadať súd o vysporiadanie spoluvlastníckých podielov a to buď na základe priloženého geometrického plánu (ak dotyčný účastníci súdneho konania súhlasia s ním), resp. na základe znaleckých posudkov, kde budú navrhnuté riešenia daného stavu (môže byť ich aj viac). Súd samozrejme pri rozhodovaní prihliada aj na daný stav v teréne, vyjadrenie účastníkov a svedkov, listinné dôkazy, užívanie, a pod.
nomad37

Re: parcela

Post by nomad37 »

Dajme tomu že chcem odkupit čast parcely (ktora ma 7 vlasnikov a 1500m2) iba 300m2.(predstavme si parcelu 10x150m a ja chcem iba prednu časť(10x30m)
moja 1 otazka. musim sa dohodnut teda s každym vlasnikom o odkupeny časti pozemku?
a 2 otazka. musim potom zabezpečit prijazdovu cestu na ostavajucu čast parcely? ak ano, mohla by byt aj taka možnost že nekupim celu širku 10m ale iba napr.8m a tie 2m by bola prijazdova cesta.
dakujem za odpovede!
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: parcela

Post by lukas »

nomad37 wrote:Dajme tomu že chcem odkupit čast parcely (ktora ma 7 vlasnikov a 1500m2) iba 300m2.(predstavme si parcelu 10x150m a ja chcem iba prednu časť(10x30m)
moja 1 otazka. musim sa dohodnut teda s každym vlasnikom o odkupeny časti pozemku?
a 2 otazka. musim potom zabezpečit prijazdovu cestu na ostavajucu čast parcely? ak ano, mohla by byt aj taka možnost že nekupim celu širku 10m ale iba napr.8m a tie 2m by bola prijazdova cesta.
dakujem za odpovede!
1. áno
2. môžete len "časť šírky", ale môžete aj "celú šírku" s tým, že na časť si dohodnete vecné bremeno - právo prechodu pre vlastníkov zvyšku
nomad37

Re: parcela

Post by nomad37 »

Dobry den, a neviete aka ma byt široka tej prijazdovej cesty na ich pozemky? Je to nejak dane zákonom alebo ako? či len tak sa dohodneme 2-3m či ako to je?dakujem za odpoveded
trillan

Re: parcela

Post by trillan »

Dobrý deň.

Aj keď začínam mať pocit, že už viac špekulujete ako sa pýtate, odpoviem Vám:

Daný problém nerieši len dohoda (inak by ste sa väčšina asi nikdy nedohodla, resp. by sa účastníci dohodli nevyhovujúcu a vznikali by neskôr same spory) ale príslušna STN 736110. Pokiaľ v budúcnosti tam aj plánujete prístupovú cestu , schváliť takýto prístup Vám musí príslušný stavebný úrad.
Minimálna šírka je 2,5 m a to z dôvodu prejazdu hasičov v prípade požiaru. Vo vašom prípade však je pozemok realtívne dlhý, t.j. nad dlžku 100 m by mala byť minimálna šírka 3m, dokonca v niektorých prípadoch platí, že na konci musi byť obratisko a pod.

Aj keď chápem, že chcete čo najširší pozemok, aby ste tam mohli umiestniť nejaký objekt, je pottrebné si uvedomiť, že každú takúto prístupovú cestu by mal navrhnúť projektant a to ešte skôr ako sa dohodnete a hlavne skôr ako začnete napr. stavať. Predstavte si, že Vy kúpite pozemok, ohradite ho a 2m šírku nechate na cestu. Susedia za Vami začnú stavať, príde riadne nákladne autom s materiálom (alebo napr. hasiči s technikou)a vezme Vám zo sebou pol plota, príp. Vám zničí aj Váš objekt....až potom sa zamyslite či ste nemali nechať širšiu cestu?

Ps: a ešte na margo Vašich predchádzajúcich otázok:
1 otazka. musim sa dohodnut teda s každym vlasnikom o odkupeny časti pozemku? - Vám by sa ako vlastníkovi páčilo , keby si by Vášho vedomia (súhlasu) niektorý spoluvlastník predal časť pozemku, ktorá sa mu páči a Vám nechal iba pre Vás nezaujmavú časť pozemku bez prístupu naň?

2 otazka. musim potom zabezpečit prijazdovu cestu na ostavajucu čast parcely? - ako by sa ostatný spoluvlastníci adi mali dostať na svoj pozemok? letecky? :D Nikto normálne uvažujúci by si sám dobrovolne neodrezal predsa prístup k svojmu pozemku....
nomad37

Re: parcela

Post by nomad37 »

dakujem vam za odpovede, ale ja som asi zabudol ešte ,,podstatnu,, vecu povedať. Ta parcela o ktorej sa bavíme je stále v sučastnosti rola.
Predstavme si rolu, každych 20m dom, (domy sa stavaju od cesty a každy ma dlžku pozemku ako som pisal povedzme tych 30m a potom rola a až do nekonečna) a medzi niektore tie domy by sme sa chceli vopchat. takže tam neviem či by si niekedy v buducnosti za ,,mojim,, pozemok niečo stavalo. Samozrejme tu rolu vlastnia vlastnici, tak preto som sa pýtal natu prijazdovu cestu keby niekedy chceli ist na svoj pozemok - rolu.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests