Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
robovi
Posts: 5
Joined: 23.10.2014, 19:24
Contact:

Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by robovi »

Dobry vecer.
Mam vo vlastnictve pozemky v intravilane obce, ktore su vedene na KN ako zahrady. Su zapisane ak C-ckove parcely Podla uzemneho planu obce su vedene ako plochy-zastavane uzemie. Su to tri parcely o velkosti 408m2, 2139m2 a 2258m2. Rad by som na týchto parcelach zmenil druh pozemku zo zahrady na ostatne plochy, pretoze na nich mienim v buducnosti stavat. Zmena len casti parcely urcenej pomocou GP mi velmi nevyhovuje, Chcel by som trvale vynat z pôdneho fondu tieto parcely v celosti. Chcem sa spytat, ci je to mozne a ked ano, ako mam postupovat.
Dalej by ma zaujimalo, ake su poplatky za trvale vynatie v takejto výmere, pretoze som pocul, ze sa niekedy v polovici roka 2014 menili podmienky vymera verzus poplatky a vraj sa zvacsovala vymera, ktora nepodlieha nejakym schvalovaniam, ci vyjadreniam v procese vynatia, resp. zmeny druhu pozemku.
Prosim Vas este o informaciu, ako je to v pripade, ak sa nedaju tieto parcely vynat, resp. zmenit druh pozemku v celosti, ale len v casti urcenej pomocou Geometr. planu.
Velmi pekne dakujem za pomoc.
trillan

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by trillan »

Dobrý deň.

Nerozumiem prečo s Vašimi otázkami nezajdete priamo na príslušna odbor pozemkový v rámci okresu, príp. na obecný (stavebný) úrad. Tám Vám ďajú odpoveď priamo na Vaše konkrétne pozemky.

Ak máte problém len z obmedzujúcov výmerov a pozemky sa naozaj celé nachádzajú v intraviláne (musí to byť evedené na LV a v katastrálnej mape), stačí dať vyhotoviť GP, ktorý vytvorí menšie pozemky a tým Váš problém bude bezpredmetný. Kataster Váš GP zapíše na základe Vašej žiadosti len evidenčným spôsobom.
Následne na zmenu druhu pozemku na každý pozemok date vyhoviť ďalší GP, ktorý predložite na zápis na zmenu druhu pozemku aj s vyjadrením pozemkového úradu, resp inou listinou.
robovi
Posts: 5
Joined: 23.10.2014, 19:24
Contact:

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by robovi »

Odpoved je jednoducha. Pretoze som s mojimi otazkami zasiel sem. Povazoval som to za jednoduchsie. Dal som konkretne otazky a ocakaval som konkretne odpovede.Aj ked ste v tychto vodach doma, co podla odpovedi v inych temach sudim, neopravnuje Vas to k ironickym poznamkam, kam mam chodit s otazkami. V konecnom dosledku je teraz pridana hodnota vasho prispevku miziva. Ak s tym je nejaky problem, staci povedat a uz sem viac so svojimi otazkami nezajdem.

Napriek tomu Vam dakujem za radu, ako nalozit s pozemkami s obmedzujucou vymerou. Je to dobra myslienka a v pripade potreby ju urcite vyuzijem.

Ak by mi niekto vedel dat konkretne odpovede na moje otazky, budem velmi rad.
Este raz dakujem.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by lukas »

Do 5000 m2 v intraviláne by malo stačiť stanovisko poľnohospodárského a lesného odboru. V zákone o správnych poplatkoch by to mala byť položka 44: "Vydanie stanoviska k zmene druhu pozemku 3 eurá". Viac informácií aj s paragrafmi nájdete na stránke ministerstva vnútra Ochrana poľnohospodárskej pôdy
trillan

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by trillan »

Dobrý deň prajem, milý Robovi:

Neviem síce čo bolo ironické, keď som Vám napísal kde Vám objektívnym spôsobom dajú odpovede na Vaše otázky ale budiš. Verte mi, veľa ľudí je rado, keď sa dozvie kam vlastne ma zájsť, aby zistili čo potrebujú, čo zrejme nebude Váš prípad (uznávam, že toto trochu zaváňa iróniou, takže sa vopred ospravedlňujem). Predpokladám, že keď si idete kúpiť potraviny, tiež nezájdete na železničnú stanicu, ku okienku kde sa predávajú lístky, aj keď to v danom prípade môže byť jednoduchšie...toto pokladám za bežný prejav inteligencie a zdravého sedliackeho rozumu. Problém je v podstate v tom, že takýmto konaním dochádza (aj keď si to často neuvedomujeme) k zbytočnému zaťažovaniu iných inštitúcií a organizácií, t.j. namiesto aby sa venovali skutočným problémom, musia sa venovať dosť času "nepodstatným" veciam, lebo im to zákon prikazuje (inak povedané pridaná hodnota je nulová). A následne všetci spoločne nadávame, že v tomto štáte nie je možné urobiť nič načas a v lehotách.

O irónii vo Vašom príspevku sa nebudeme radšej baviť, lebo to by asi zrejme dobre nedopadlo.

Len pre Vašu informáciu, kataster nehnuteľností nemá nič spoločné s ministerstvom pôdohospodárstva a s jeho organizačnými zložkami, ktorými sú okresné úrady, odbory pozemkové, a už vôbec nič zo stavebnými úradmi, čiže Vaše otázky v podstate boli mimo tejto diskusie. Napriek tomu si myslím, že v podstate v rámci tunajších možností ste už dostali adekvátne odpovede na všetky Vaše otázky. Či s nimi súhlasíte alebo sa Vám zdajú ako neúplné je čisto len na Vás. Návšteva úradov Vás však zrejme asi predsa len neminie.

Nikdy som si nedovolil nikomu niečo zakazovať (od toho tu ani nie som, to je vec adminov, ja som to v podstate inkognito).Vždy sa snažím poradiť ľudom, čo nevedia ako ďalej, resp. často ani kde začať. Je len na nich čo si s toho vyberú. Ak niečo aj občas skritizujem, je to len preto, aby sa ľudia čo to tu aj čítajú nad sebou aj zamysleli, nie je účel ani mojim zámerom niekoho urážať. Osobne si myslím, že ak by som bol vulgárny, osočujúci a pod. samotní admini by už dávno zasiahli a moje príspevky by tu už neboli.

V konečnom dôsledku zrejme aj tento príspevku bude mať pre Vás asi "hodnotu mizivú". Vašu kritiku beriem na vedomie a ešte sa zamyslím, či budem tu aj naďalej prispievať a snažiť sa robiť niečo ako "osvetu" v danom odbore. Veď prečo neskritizovať niečo, čo je zadarmo, keď za to isté (a často ani to nie) si môžem dať slušne zaplatiť...

PS: Ospravedlňujem sa všetkým, ktorým tento článok nie je určený, ale nedalo mi zareagovať na moju osobu.
robovi
Posts: 5
Joined: 23.10.2014, 19:24
Contact:

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by robovi »

lukas wrote:Do 5000 m2 v intraviláne by malo stačiť stanovisko poľnohospodárského a lesného odboru. V zákone o správnych poplatkoch by to mala byť položka 44: "Vydanie stanoviska k zmene druhu pozemku 3 eurá". Viac informácií aj s paragrafmi nájdete na stránke ministerstva vnútra Ochrana poľnohospodárskej pôdy
Prestudoval som si to, pricom som usudil, ze treba vyplnit ziadost podla pragrafu 17. V tej ziadosti je polozka nazvana investicny zamer. Staci tam napisat, ze stavba rodinného domu a hospodárskych budov, alebo tam treba presnejsiu definicu, pripadne nejake cislo projektu? Lebo este nemam predstavu, ako to cele vlastne bude vyzerat a kolko tam vlastne planujem budov atd. Je to len taka akcia do buducnosti.
robovi
Posts: 5
Joined: 23.10.2014, 19:24
Contact:

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by robovi »

Pre Trillan:
Kaslime na to, dobre? Mier. Mozno som zle pochopil dobre mienenu radu, mozno bola moja reakcia prehnana.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by lukas »

robovi wrote: Prestudoval som si to, pricom som usudil, ze treba vyplnit ziadost podla pragrafu 17. V tej ziadosti je polozka nazvana investicny zamer. Staci tam napisat, ze stavba rodinného domu a hospodárskych budov, alebo tam treba presnejsiu definicu, pripadne nejake cislo projektu? Lebo este nemam predstavu, ako to cele vlastne bude vyzerat a kolko tam vlastne planujem budov atd. Je to len taka akcia do buducnosti.
Netuším, ale normálne, keď niekde vidím položku investičný zámer, tak je tam zvyčajne iba jednoduchý názov (rodinný dom, supermarket a podobne).
Ale ak tam treba dávať aj prílohu č. 4) Poľnohospodárska časť projektovej dokumentácie (situácia-osadenie stavby, využitie pôdneho fondu), tak asi treba mať predstavu, ako to má vyzerať, nakreslené v nejakom projekte...
Najlepšie bude asi informovať sa na príslušnom pozemkovom a lesno odbore alebo u nejakého odborníka na výstavbu.
trillan

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by trillan »

[quote="robovi"]Pre Trillan:
Kaslime na to, dobre? Mier. Mozno som zle pochopil dobre mienenu radu, mozno bola moja reakcia prehnana.[/quote]

Oki suhlasím. Prajem pekný deň.
Ivan.

Re: Zmena druhu pozemku zo zahrady na ostatne plochy

Post by Ivan. »

[quote="trillan"]Dobrý deň.
Nerozumiem prečo s Vašimi otázkami nezajdete priamo na príslušna odbor pozemkový v rámci okresu, príp. na obecný (stavebný) úrad.[/quote]Pytal sa to tu preto, aby z toho mali aj ostatni nieco. Zakladny princip fora, pan trilian.
Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests