Ako predeiť pozemky, ak chýba ROEP

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
daevid
Posts: 2
Joined: 20.11.2015, 21:04
Contact:

Ako predeiť pozemky, ak chýba ROEP

Post by daevid »

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako postupovať, ak chcem predediť pozemky po rodičoch. V danom území ešte nie je urobený ROEP. Cez Katasterportal som ich nenašiel na žiadnom LV. Na katastri som si vyžiadal kópie PKV podľa ich mena. Na spomínaných PKV sú vedení len menom a rodným menom, bez dátumu narodenia. Je tam ešte titul kúpy s číslom dokumetu (asi tej kúpnej zmluvy). Iné dokumenty týkajúce sa daných pozemkov doma nemám.

Tak mám nasledovné otázky:
1. Nebudem mať nejaký problém dokázať, že sú to skutočne moji rodičia a nie niekto iný?
2. Môžem si vyžiadať zo zbierky listín tú kúpnu zmluvu ? Keďže som dedič, ale ešte neboli tie pozemky prededené.
3. Môžem si tie pozemky nechať predediť už teraz, alebo mám počkať na ROEP, ktorý ešte dlho nemusí byť.
4. Aký presný postup zvoliť ďalej ?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Ako predeiť pozemky, ak chýba ROEP

Post by lukas »

Identifikácia vlastníkov z pozemkovej knihy sa robí buď podľa samotnej pozemnoknižnej vložky (od koho nadobudol, kto to s ním nadobudol - napríklad vlastníkmi v PKV sú Jozef, Anna, Mária, dedíte po Jozefovi a viete dokázať, že mal súrodencov Annu a Máriu, tak to asi bude Váš Jozef a nie jeho menovec, ktorý mal súrodencov Michala a Alžbetu) alebo podľa listiny č.d. (číslo denníka) tie sa však nachádzajú v štátnom archíve, nie v zbierke listín na katastri. Toto však nechajte na notára, ktorý bude dedičstvo prejednávať, či mu postačia PKV alebo bude chcieť niečo viac.

Dedenie pred ROEPom je bežná záležitosť a nič tým nepokazíte. Len keď sa spraví ROEP, očakávajte, že nebudú súhlasiť výmery a teoreticky sa môžu opraviť aj prípadné chyby. To si však viete skontrolovať, keďže ako vlastník budete účastníkom konania a dostanete výpis z ROEP, kde bude uvedené čo a ako bude na Vás zapísané v katastri a na prípadné rozpory sa budete môcť informovať na komisii ROEP.

Postup je taký, že na súde požiadate o dedičské konanie, tam to pridelia nejakému notárovi a ten si vyžiada podklady od katastra alebo od Vás alebo od štátneho archívu, ako bude potrebovať.
daevid
Posts: 2
Joined: 20.11.2015, 21:04
Contact:

Re: Ako predeiť pozemky, ak chýba ROEP

Post by daevid »

Ďakujem za odpoveď.

1. Ešte sa chcem spýtať (ak by som si to chcel dopredu preveriť, alebo sa proste pripraviť na konanie), či sa k tej listine podľa č.d môžem dostať? Či je tam také obmedzenie ako pri zbierke listín, a ani pri tej zbierke si nie som istý, keď už vlastník nežije, či jeho dedič má na to právo. Čo sa týka archívu, tak to má byť v archíve okresnom, alebo oblastnom?

2. Čítal som niekde, že si pri tom musím nechať urobiť ešte aj identifikáciu parciel, ak si to chcem nechať zapísať do katastra? Dokonca, že pred ROEPom mám právo si nechať tú identifikáciu urobiť, lebo potom už treba robiť geometrický plán?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Ako predeiť pozemky, ak chýba ROEP

Post by lukas »

1) ide o statne archivy (resp ich pobocky). K listinam by ste sa mali dostat jednoduchsie.

2) ano, bude potrebna identifikacia parciel, ale notar si ju vyziada v ramci dedicskeho konania bez poplatku. Ak by ste isli teraz na kataster Vy, museli by ste platit.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 44 guests