Hranice pozemku v riešení

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
trillan

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by trillan »

Dobrý deň.

Kedže sa tu nikto nevyjadril, skúsim ja.

Platí vždy základne pravidlo a to, že pozemok sa nikam neposunie. Je vždy taký, ako ho niekto niekedy určil a to pri tvorbe katastrálnej mapy, resp. na základe geometrického plánu, v ktorom sú jednoznačne určené hranice pozemkov. Vaše užívanie v teréne bolo zrejme "posunuté" o tri metre a to zrejme vplyvom chybného vytýčenia (vyznačenia, zahradenia, ... ) v teréne (chcelo by to doklad, na základe ktorého boli Vaše hranice vytýčené a mali by tam byť aj vyjadrenia Vašich susedov). Nikto samozrejme netvrdí, že to muselo byť spôsobené Vašou chybou, ale každy vlastník si môže kedykoľvek dať vytýčiť skutočné hranice v teréne (najlepšie ešte pred vystavbou plota, resp. pred nadobudnutím pozemku). Nikto okrem Vás a a Vaších susedov problém neodstráni (ten na kraji užíva o tri metre viac ako vlastní a tam treba začať). Ideálne riešenie za súčasného stavu je sa dohodnúť a zmluvne si to vysporiadať (napr. vzajommne spraviť zamenné zmluvy a pod).

Napriek tomu čo si myslíte, nie ste jediný na slovensku čo ma takéto problémy. Takéto "hromadné" posuny sa vyskytujú bohužial relatívne často a príčin je veľa.

Či vo Vašom prípade došlo k pochybeniu geoedeta pri vytýčení, chybnom zahradení pozemkov, v postavení stavieb v rozpore s projektom, v posune v katastrálnej mape, alebo nejakému inému pochybeniu tak to nie je možné na základe Vašich údajov jednoznačne určiť...
guest

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by guest »

Prajem pekný deň. Nikdy som si nemyslel, že sa dostanem do situácie aby som písal o svojom probléme na nete. Dúfam, že mi niekto bude vedieť poradiť skôr ako začnem kŕmiť peniazmi právnikov. Cca pred 20 rokmi som kúpil, pozemok aby som mohol postaviť dom. Samozrejme pozemok som dal zamerať a dal som si vyhotoviť GP, ktorý je riadne zavkladovaný na katastri. Na hranici som postavil plot. Do minulého roku bolo všetko v poriadku, pokiaľ susedia nepredali pozemok susediaci z mojim. Nový majiteľ si ho dal zamerať a na moje prekvapenie zasahuje do mojeho pozemku niekde aj viac ako dva metre. Celkovo to je viac ako 130 m2. Ďalšia vec je že geodet, ktorý zameriaval pozemok mi vôbec nedal vedieť ako majiteľovi susedného pozemku, že niečo také ide vykonať. Skrátka som jedného dňa prišiel domov z práce a na mojom pozemku boli zatlčené kolíky. Hneď som sa obrátil na geodeta čo mi zameriaval pozemok, ktorý ochotne prišiel ku mne a vysvetlil som mu čo sa vlastne stalo a že by som rád vedel jeho stanovisko. Povedal, že si potrebuje spraviť nejaké kontrolné meranie, ktoré aj v priebehu dvoch týždňov vykonal. To bolo niekedy v máji 2015 a od vtedy ho naháňam a nie je možné z neho niečo vypáčiť. Nedvíha telefóny a pri osobných stretnutiach má stále nejaké výhovorky. Podľa jeho správania mi z toho vychádza len to, že z nejakého dôvodu úmyselne nechce ísť zkontrolovať hranicu pozemku. Chcem sa opýtať, či okrem právnika existuje nejaký iný spôsob ako ho donútiť aby dal k tejto situácii svoje stanovisko. Ďakujem za každú dobrú radu.
Ondrej_Kozlovsky
Posts: 73
Joined: 27.8.2015, 10:13
Contact:

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by Ondrej_Kozlovsky »

Dobry den,

niekedy je naozaj hranicu urcit narocne a obzvlast pred 20 rokmi nebola az taka technika ako dnes a preto sa naozaj mohlo stat, ze sa stala chyba. No nebudem sudit kazdy aj ja mozem spravit chybu.

No urcite nepomoze nekomunikacia. Postupoval by som tak, ze by som vyzval pisomne na dorucenku geodeta a tieto skutocnosti, by som vsetky opisal aj s parcelnými cislami atd. a prilozil v kopiach vsetky zamerania co mam k dispozicii. Ak to nepomoze tak by som poslal tento list s prílohami na komoru www.kgk.sk a az nasledne volil pravnika a sud. Geodeti maju aj poistenie vramci svojej profesie tj. ak by chyba nebola umyselna tak by to mohla kryt poistka.
------------------------------
Ondrej Kozlovský
autorizovaný geodet / mediátor
http://www.gkng.sk
guest

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by guest »

Ďakujem za radu, prajem pekný deň
Anonym

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by Anonym »

Zdravím,
mám taký problém, sused chce stavať nový plot od nás a stále nám vykrikuje, že citujem "si 20 cm na mojom.....inokedy zase 30 cm..."
a niesom si istý ale jeho geodet to zmeral a zistil že je tam asi 10 cm rozdiel.
Nakoľko už tento pozemok využívame viac ako 70 rokov môžem využiť inštitút vydržania?
A koľko to bude všetko stáť (notár, nový plán, zápis do katastra a pod...)
Ďakujem.
trillan

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by trillan »

Dobrý deň.

Ja ako technik, by som Vám odpovedal, že nie (keby ste bol v opačnej situácií, tiež by sa Vám to určite nepáčilo).
Právnik by Vám zrejme odpovedal, že ak to viete jednoznačne dokázať tak zrejme áno, ale obávam sa že to bude stať viac peňazí a nervov ako keby ste jednoducho s vlastníkom dohodli, predsalen s toho žijú, a výsledok dopredu nikdy nie je istý....

Sumu si určí osoba, ktorá to bude vyhotovovať, resp. o tom rozhodovať.

Na Vašom mieste by som si predtým, ešte pre istotu dal vytýčiť spoločnú hranicu iným geodetom (ak neveríte tomu jeho) a to za účasti všetkých zúčastnených strán, vyhotovil o tom protokol a dal si vysvetliť s akou presnosťou boli tieto lomové body určené (hranica nemusí byť priamka). A podľa toho by som ďalej zvolil následný postup.
amonym

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by amonym »

Dobry Den!
Potreboval by som radu. Pred kupou pozemku som dal vytycit hranice pozemku geodetom ktory mi na to dal aj dokument kde su aj koordinaty podla ktorych bodov to zameral. Zistili sa problemy s hranicou, ale predsa som kupil pozemok so zlavou na dane stvorcove metre. Moja otazka znie ci sa stym da nieco urobit (plot s betonovymi zakladnmi tam stoji cca 20-30 rokov), aby som to ziskal naspat, alebo je to strata casu kedze ten plot tam stoji uz prilis dlho.
Dalsia otazka by bola ak chcem postavit plot podla vyticenia na druhej strane pozemku kde je orna poda, mam to nejak riesit s majitelom toho pozemku ci s vymeranim suhlasi (plot chcem postavit na vlastnom pozemku nie na hranici, a to momentalne jednoduchy bez betonovych zakladov) ? takisto potrebujem na takyto plot GP na katastri, alebo to vobec nesuvisi? Geodet totiz nerobil zapis GP.
Za ochotu a mozne odpovede vopred Dakujem!
Vrana

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by Vrana »

Mne zuzili pozemok tak, ze zmensili budovy z oboch protilahlych stran k sebs a z 11 arov mam necelych 7, zmenseny RD a zuzeny pozemok v prospech susedy, s "cervenymi svetlami v svojom RD v noci, samozrejme a z druhej strany jej priatelky ktorej mstka bola dobra v oblasti magie. P.S. za sluzby sa plati, niekedy co ma a s cim.
Peter123

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by Peter123 »

Dobrý deň,
Vie mi niekto poradiť prosím?
Mám pozemok na ktorom stojí rodinný dom.
Tento pozemok užívame už 30 rokov. Pri vyvlastňovaní pred asi pred 40 rokmi tieto pozemky na celej ulici boli vysporiadané ako stavebné pozemky s rovnakou výmerou a dokonca boli osadené aj hraničné kamene a podľa toho sme dostali aj list vlastníctva o odkúpení a GP pozemku.
Sused s rovnakým GP si dal pozemok premerať a podľa mapy vznikol posun hranice asi o 2 m . To sa nám nepozdávalo nakoľko vieme, že pozemok sa nemôže posúvať alebo svojvoľne zmenšovať, preto sme si dali premerať pozemok tiež. Následne geodet nám povedal že všetky pozemky v tej ulici majú rovnaký posun, ktory vznikol asi pred 10 rokmi pri nejakej digitalizácii a vraj my sme si domy postavili nakrivo .. bez ohľadu na to že sa našli aj hraničné kamene ..
Problém nastáva že sa nemáme kam posunúť nakoľko na pozemkoch stoja už rodinné domy a hospodárske budovy ktoré nechceme búrať ale chceme vojsť do vlastného dvora ako pred tým. Preto sme sa rozhodli celá ulica riešiť tento problém aby sa urobila oprava v katastrálnej mape tak ako sme pozemky odkúpili pred viac ako 30 rokmi tak ako máme listy vlastníctva a GP a tiež tak ako sú hraničné kamene.
Geodet vypracoval projekt na opravu všetci sme s tým súhlasili až na jedného suseda, ktorý je si vedomí, že v liste vlastníctva má poza dom len 1 m odkvap ale ako povedal, on sa práve rozhodol, že chce mať viac a úplne mu vyhovuje posun skoro 2 m po celej dĺžke pozemku lebo keď si dával vymeriavať pozemok tak mu ho vymerali. A podľa mapy ho má správne to tvrdí geodet aj keď to nesúhlasí s listom vlastníctva.
Preto geodet povedal, že oprava v mape nie je možná lebo jeden sused nesúhlasí.
Otázka znie: ako je možné že bez nášho vedomia a bez nášho súhlasu ako majiteľov pozemkov vznikol podľa mňa protizákonný posun v mape v hraniciach pozemkov aj napriek tomu, že máme hraničné kamene a GP a lišty vlastníctva? A užívame pozemky už roky a teraz keď nastala táto chýba kto ju urobil? A prečo nie je možné ju napraviť ak jeden sused nesúhlasí na čo nemá nárok lebo momentálna situácia mu vyhovuje viac ? Vie mi niekto poradiť ako to riešiť ?
Ďakujem.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Hranice pozemku v riešení

Post by lukas »

Kataster nemôže svojvoľne meniť hranice a nerobilo sa to ani v minulosti, keď sa tu vystriedalo niekoľko politických systémov. Vždy existoval buď elaborát s podpismi vlastníkov alebo išlo o zmenu podľa zákona.

pokiaľ kataster považuje terajšieho údaje za platné alebo aj pokiaľ došlo k chybe ale následne aj k ďalším zmenám, kataster nemôže vykonať opravu respektíve zmenu bez súhlasu všetkých vlastníkov.

čiže pokým nie je súhlas všetkých a kataster nemôže vykonať opravu, zrejme jedinou možnosťou je obrátiť sa na príslušný súd.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests