Návrh na prevod záložného práva na inú nehnuteľnost.

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Tukan
Posts: 1
Joined: 13.2.2012, 9:34
Contact:

Návrh na prevod záložného práva na inú nehnuteľnost.

Post by Tukan »

Kupujem byt na ktorom je v ťarchách záložné právo banky. Majiteľ má previesť záložné právo na inú nehnuteľnosť so súhlasom veriteľa. Zaujíma ma či je dostačujúce a bezpečné ak mi predloží doklad o súhlase banky o prevode záložného práva na inú nehnuteľnosť a podaný návrh na katastri. Alebo mám radšej čakať kým daná ťarcha z LV bude vymazaná. Kataster má na to že vraj 60 dní . Môže nastať nejaký problém na katastri pre ktorý by ťarcha nebola vymazana z LV alebo môže majiteľ dodatočne stiahnuť tento návrh? Aby som vedel či mám čakať s podpisom zmluvy.
Ďakujem za odpovede.
JUDr. Milan Ficek
Posts: 23
Joined: 5.2.2012, 16:54
Contact:

Re: Návrh na prevod záložného práva na inú nehnuteľnost.

Post by JUDr. Milan Ficek »

Dobrý deň,
Súhlas banky s prevodom záložného práva na inú nehnuteľnosť a predloženie návrhu na vklad novej záložnej zmluvy nemusí stačiť. Záložnú zmluvu uzatvára banka s vlastníkom novej nehnuteľnosti. I keď je tu riziko, že záložná zmluva nebude zavkladovaná minimalizované práve tým, že jednou zo zmluvných strán je banka, nedá sa úplne na to spoľahnúť. V kúpnej zmluve si môžete s predávajúcim dohodnúť, že v prípade, ak nebude záložné právo z listu vlastníctva vymazané v určitej lehote, budete mať právo od kúpnej zmluvy odstúpiť. Pokiaľ však predávajúci nemá iný hodnotný majetok alebo dostatočný príjem, mohlo by dôjsť k tomu, že i keď platne odstúpite od zmluvy, predávajúci už Vaše peniaze nebude mať a nebude mať z čoho Vám vrátiť Vami zaplatenú kúpnu cenu. Preto Vám odporúčam skôr počkať na výmaz záložného práva, resp. minimálne na súhlas banky na výmaz záložného práva z listu vlastníctva k nehnuteľnosti, ktorú kupujete (kvitanciu). Práve táto kvitancia je potrebná na to, aby správa katastra vymazala záložné právo z tohto listu vlastníctva.
Ideálne riešenie je podpísanie zmluvy o budúcej zmluve, v ktorej sa zaviažete, že nehnuteľnosť kúpite, aby mal aj predávajúci zabezpečené, že si nehnuteľnosť kúpite. Podmienkou uzatvorenia riadnej kúpnej zmluvy bude list vlastníctva bez záložného práva v prospech banky.

JUDr. Milan Ficek, advokát

Advokátska kancelária JUDr. Ficek & Ficeková, Bratislava
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: AlexisCoca and 47 guests