Spoločenstvo vlastníkov - LESY :Urbár

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Marta Podskalská

Spoločenstvo vlastníkov - LESY :Urbár

Post by Marta Podskalská »

Dobrý deň prajem,

Jedná sa o pozemky vedené na liste vlastníctva pod poz. knižnou vložkou pre parcely reg. E KN kde v LV sú uvedené ako spoločná a neoddeliteľná nehnuteľnosť podľa § 4 zákona č.181/95 Z.z. Pozemkové spoločenstvo - Urbár odo dńa 17.7.2007 podľa g.p. a vlastník je uvádzaný na LV.
Pozemkové spoločenstvo Urbár uzatvára s členmi zmluvu o prenájme lesných pozemkov na dobu 10 rokov a tieto hore uvedené pozemky jednotlivých parciel /nevypisujem jednotlivé čísla parciel / nie sú uvedené v zmluve. Po pripomienkovaní priamo novému predsedovi spoločenstva som obdržala nasledovné vyjadrenie:citujem
ako správne citujete, ide o pozemky, ktoré sú spoločnou a neoddeliteľnou nehnuteľnosťou. Stručne povedané ide o urbárske pozemky.Tieto obhospodaruje Urbár p.s. vo vlastnej réžií,Urbár žiadne lesné pozemky neprenajíma.

Dočítala som sa že Urbár sa bežne rozumie súbor pozemkov , ktoré sú v katastrálnom území jednej obce a sú spoluvlastníctve urbarnikov , teda osôb združených v pozemkovom spoločenstve ale nikde som sa nedočítala že môže mať urbárske pozemky. Neviem ako si to mám vysvetliť.Taktiež som sa dočítala že spoločná nehnuteľnosť je v zásade nedeliteľná a poslaním urbáru je organizovať hospodárenie na spoločnej nehnuteľnosti.
Môže mať Urbár svoje pozemky a hospodáriť vo vlastnej réžii??? tak aby sa to netýkalo čelnou spoločenstva.
trillan

Re: Spoločenstvo vlastníkov - LESY :Urbár

Post by trillan »

Dobrý deň.

Pozemky na LV tak ako ich uvádzate sú majetkom jednotlivých urbarnikov uvedených v LV (príp. v špeciálnych prípadoch evidovaných iným spôsobom). Urbár je len spoločenstvo, ktoré s predmetnými pozemkami nakladá v zmysle zákona, resp. schválených stanov.

Vy mate zrejme v stanovách uvedené, že predmetné pozemky spravuje len urbár a nikomu ich neprenajíma.

Z uvedeného je teda zrejmé, že urbar ako PO len spravuje pozemky, a vlastníci pozemkov sú vždy len jednotlivé FO (odpoveď na Vašu otázku je teda nie).
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Spoločenstvo vlastníkov - LESY :Urbár

Post by lukas »

Ešte doplním, že v súčasnosti by pozemkové spoločenstvá mali fungovať podľa zákona č. 97/2013 Z. z.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 49 guests