LV ČS

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
zoltán

LV ČS

Post by zoltán »

Dobrý deň, potreboval by som vysvetliť :
Kedy sa zakladali LV na bývali ČS štát po roku 1949 ? Ake druhy pozemkov sa tam zapisovali ( napr. poľnohospodárska pôda občanov, pôda obcí a miest...) Mohla byť na LV ČS štátu aj pôda ktorá nebola odňatá z PKV? Ako to vlastne bolo z tými zápismi ?
trillan

Re: LV ČS

Post by trillan »

Dobrý deň.

Len pre Vašu informáciu, LV sa začali zakladať až od roku 1964 a zapisovalo sa na ne všetko, čo bolo predmetom listín doručených na zápis do EN.
zoltán

Re: LV ČS

Post by zoltán »

Dobrý deň, takže som pochopil, že každý zápis určitej parcely bol na LV ČS štátu zapísaný na základe nejakej listiny. Predpokladám, že na katastry by mali mať nejaké údaje. Potrebujem zistiť, že na LV ČS štátu boli zapísané C parcely, ale pritom neboli odpísané z PKV.

Do roku 1964 sa akým spôsobom zapisovali pozemky na štát ?
trillan

Re: LV ČS

Post by trillan »

Dobrý deň.

Na katastri musia byť všetky listiny, na základe ktorých dochádzalo k zmenám vlastníckych práv (keďže sa jedná o neverejnú časť operátu, do listín môžu nahliadať osoby, ktoré sú uvedené v katastrálnom zákone).
V pozemkovej knihe sa vykazuje vlastníctvo max. k dátumu 1.4.1964, potom už žiadne zmeny sa v PK nevykonávali. Ak chcete vedieť, aký je tam súčasný stav, je potrebné dať si vyhotoviť identifikáciu alebo geometrický plán na obnovenie pôvodnej hranice pozemku.
Zápisy v pozemkovej knihe sa tiež robili na základe listiny (registrované pod spis. značkou č.d. xxxx/19xx) a to v závislosti od obdobia (väčšinou priamo na súdoch alebo notároch). Tento operát však prešiel zo súdov na katastre len ako archívny dokument s trvalou dokumentačnou hodnotou (kataster nezodpovedá za listiny ani za zápisy v PK).
Ondrej_Kozlovsky
Posts: 73
Joined: 27.8.2015, 10:13
Contact:

Re: LV ČS

Post by Ondrej_Kozlovsky »

Dobry den,

este doplnim predosle spravne odpovede. V operate pozemkového katastra su aj tkz. neknihovane parcely - zvycajne cesty. Tie po ROEPe spravidla presli v intravilane do vlastnictva obce a v extravilane do vlastnictva Slovenského pozemkového fondu.
------------------------------
Ondrej Kozlovský
autorizovaný geodet / mediátor
http://www.gkng.sk
karol h.

Re: LV ČS

Post by karol h. »

Pekný deň, Ako som sa dočítal v predchadzajúcich príspevkoch, zápisy do LV boli po roku 1964. Ako prechádzali majetky na čs štát pred týmto rokom ak v PKV/PKH absentuje záznam prevodu na čs štát. Dá sa to zistiť na katastri ?
V roku 1987 u nás mali prejsť poľnohospodárske pozemky v 70% na čs štát. Nejednalo sa ani v jednom prípade výkupu a ani konfiškácie.Dá sa zistiť na katastry ako to vtedy prešlo na čs štát ? Pozn. následne po roku 1991 tieto pozemky napísali na obec a vlastníci mali veľký problém to dať do poriadku. Roep to dala zčasti do poriadku, ale pred Roep obec mnoho pozemkov popredala a súdy majú mnoho práce.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: LV ČS

Post by lukas »

Kataster by to mal vedieť prešetriť podľa listov vlastníctva alebo podľa parcelných registrov a môže Vám poskytnúť informáciu o týchto prevodoch. Môže však byť problém dostať sa k príslušným listinám, ak ste neboli vlastníkom nehnuteľností v tej dobe a vtedajší vlastníci už nemusia žiť.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 36 guests