opravy po roep

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Dáša

opravy po roep

Post by Dáša »

Dobrý deň, Ako je to vlastne s opravami na LV po ROEP ? V minulosti sa opravy vykonávali aj pri vlastníctve. Ako som správne čítala v buletíne bolo to možné do 3 rokoch, resp. aj po 3 rokoch. V jednom čísle katastrálneho buletinu sa spomínalo , že oprava sa môže vykonať aj po 5 rokoch. V súčasnosti katastre opravy zmeny vlastníctva vykonávať nemôžu na základe rozhodnutí súdov. V našej obci kataster tohto roku vykonal opravu vlastníctva po 17 rokoch od právoplatnosti ROEP. Pýtam sa ako vlastne to s opravami vlastníctva po ROEP je.
Vďaka
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: opravy po roep

Post by lukas »

Správny orgán (kataster alebo pozemkový a lesný odbor), môžu o oprave v ROEP rozhodnúť do 5 rokov od zápisu do katastra. Po tejto lehote, ak nejde o banality typu preklep v dátume narodenia a pod., to vyriešite spravidla len súdnou cestou.

Vždy je však vhodné najprv napísať na kataster žiadosť o prešetrenie a opravu, aby ste mali čierne na bielom, či naozaj ide o chybu alebo či to kataster môže opraviť. Síce ich trocha vyťažíte, ale lepšie vyťažiť kataster, než súd.
Dáša

Re: opravy po roep

Post by Dáša »

Dobrý deň, vďaka, máte pravdu bude najlepšie to dať prešetriť a uvidíme na výsledok, len tých 5 rokov mi dáva nelogiku, pretože ak vlastník sa nezmení, je jedno či kataster by vykonal opravu po 4 alebo 7 rokoch. Myslím, že protistrana musí súhlasiť.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: opravy po roep

Post by lukas »

Protistrana súhlasiť nemusí, má len právo odvolať sa. Tá lehota vychádza z toho, že takáto oprava podlieha prerokovaniu komisiou ROEP pre dané katastrálne územie. Po tejto lehote, kto ju vlastným nezáujmom o svoje vlastníctvo (alebo vlastníctvo svojich blízkych) premeškal, môže to riešiť cez súd.
dodo

Re: opravy po roep

Post by dodo »

Preštudujte si katastrálny bulleten č.1/2014 otázka č. 13
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 43 guests