Kvitancia a prebiehajúce konania

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
lfurtkevicova
Posts: 9
Joined: 23.4.2016, 13:19
Contact:

Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by lfurtkevicova »

Dobrý deň,
mala by som otázku súvisiacu s výmazom záložného práva. Postačuje, ak budú v návrhu na výmaz záložného práva uvedené, resp. špecifikované iba nehnuteľnosti, ku ktorým zaniká záložné právo plus číslo vkladu záložného práva, ktorého výmaz sa navrhuje? Je potrebné špecifikovať aj vlastníkov nehnuteľností, ku ktorým sa banka vzdáva záložného práva?
A ďalej .. ak sa podá návrh na výmaz záložného práva (v časti C ťarchy), bude to mať vplyv na prebiehajúce konania o povolení vkladu vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam? Je možné podať návrh na výmaz záložného práva a následne návrh na vklad vlastníckeho práva (napríklad zrýchlene), ktorý urýchli zápis výmazu záložného práva?
Ide o to, že ak sa zápisom prebiehajúcich konaní zmení stav vlastníckeho práva, kvitancia už nebude reflektovať stav ku dňu podania zápisu. Predpokladám, že záložné právo zanikne splatením pohľadávky, pri zápise kvitancie ide iba o formálnu vec - preto ma zaujíma či môžu nastať komplikácie.

Vopred ďakujem za radu!
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by lukas »

v kvitancii banka uvedie všetky náležitosti. Ak si budete písať návrh na výmaz záložného práva, ktorého prílohou bude kvitancia, uveďte že žiadate o výmaz podľa priloženej kvitancie, netreba sa rozpisovať.

Najlepšie je podať návrh na výmaz záložného práva a následne návrh na vklad vlastníckeho práva. Ak ten bude urýchlene, potom rýchlejšie bude zapísaná aj kvitancia aby bol dodržaný termín zápisu návrhu na vklad.
Guest

Re: Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by Guest »

Ďakujem za odpoveď. Len ide práve o to, že návrhy na vklady VP už boli podané štandardným (nezrýchleným) konaním. Ak banka vyhotoví kvitanciu podľa súčasného stavu, napr. k dnešnému dňu, po zápise vkladov "V" už kvitancia nebude "sedieť". Vklady "V" majú prednosť pred zápisom "Z" (prvý v čase, prvý v práve) .. ale dalo by sa to "predbehnúť" ďalším návrhom na vklad, ktorý by išiel za kvitanciou zrýchleným konaním? Predbehla by kvitancia a zrýchlené "V" súčasné prebiehajúce vkladové konania?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by lukas »

Takýmto postupom nepredbehnete, iba by ste urýchlyli zápisy skorej doručených listín - bez ohľadu na to, či ide o vklad alebo záznam. Čiže môže byť rýchlejší zápis, ale kataster musí dodržať poradie.
wickey
Posts: 1
Joined: 19.12.2017, 16:26
Contact:

Re: Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by wickey »

Mam obdobny problem, pri predaji mi prepisali vlastnika nehnutelností akurat v dnoch medzi vypracovanim a dorucenim kvitancie z banky na kataster. Prislo aj k zapisu niektorych parciel na ine LV. Moze byt problem ak na kvitancii su uvedene cisla parciel, cisla vkladovych konani, na zaklade ktorych tarchy vznikli, ale niektore ine cisla LV (resp. parcely uz nie su na tych LV ale na inych)? Vopred dakujem za nazor
trillan

Re: Kvitancia a prebiehajúce konania

Post by trillan »

Dobrý deň.

Problém to nebude nakoľko kvitancia je na konkrétny pozemok a nie na LV alebo vlastníka.
Jediný problém by mohol byť v tom /ale ani to nepredpokladám/, že ak žiadosť nebude posielať banka, mal by ju podať nový vlastník, nakoľko už záložne právo sa týka jeho pozemku.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 48 guests