Vysporiadanie pozemkov pod domom

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Lucia1233

Vysporiadanie pozemkov pod domom

Post by Lucia1233 »

Dobrý deň, prosím Vás o radu ako vysporiadať pozemky pod rodinným domom. Pozemok pod domom je rozdelený na 4 parcely, každá z parciel má iného majiteľa aj viac. Niektorí z majiteľov v liste vlastníctva nežijú. Čo robiť v prípade ak vlastníci pozemku nebudú chcieť prepísať pozemok na majiteľa rodinného domu? Bude sa dať predať rodičovský dom aj keď by pozemky ostali nevysporiadané?? Ďakujem za odpoveď.
trillan

Re: Vysporiadanie pozemkov pod domom

Post by trillan »

Dobrý deň.

Toto je vždy ťažká otázka.
Odporúčam najprv dať vyhotoviť geometrický plán a následne s každým vyhotoviť zmluvu, ktorú následne predložíte na zápis do KN.
Neznámych vlastníkov môžete riešiť aj vydržaním /osvedčením/, resp. nájsť potenciálnych dedičov a presvedčiť ich, aby si pozemky prededili. Taktiež je tam možnosť vysporiadať sa priamo z SPF.
Ak Vám tieto skutočnosti nie sú jasné, obráťte sa radšej na niekoho, kto sa v tom vyzná a Vám s tým pomôže.
Čo sa týka osôb, že Vám to nechcú predať, je potrebné takéto osoby osloviť niekoľkokrát a to najlepšie písomne, príp. im dať možnosť návrhu na dohodu, následne ak neuspejete, vždy je to riešiteľné aj cestou súdu /mate dôkazy Vašej snahy o dohodu/.
V prípade, že by ste neuspeli ani takýmto spôsobom, stále je tu možnosť požiadať súd o zriadenie práva vecného bremena k stavbe a cudzom pozemku.
Predať dom, ak je skolaudovaný a zapísaný na katastri, môžete predať kedykoľvek aj bez pozemku, otázkou je kto taký kúpy....
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 43 guests