Vysporiadanie počas ROEP

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Pikošky 65

Vysporiadanie počas ROEP

Post by Pikošky 65 »

Pekný deň, mam takúto otázku: v našej obci prebieha tzv. ROEP- ka. Problém nastal už v minulosti ked obec si dala v 90tych rokoch protokolom prepísať pozemky na seba a to tzv všetky z ČS štátu našej obce. To boli tzv C parcely asi vyčlenené prejednať. Jednalo sa cca 50 percent územia rozlohy. Obec blokuje ROEP , ze pozemky získal zákonné.
Podľa môjho názoru kataster nemal čo zapísať vklad na obec, mal len dať zapísať tie pozemky, ktoré boli zapísané na obec do PKH. ˇ Veď PKH su doposiaľ platne pričom na základe nich sa vykonáva dedicske konanie ' kúpa a predaj.....
PKH budú uzatvorené po ukončení ROEP alebo sa mýlim?

Ďakujem
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Vysporiadanie počas ROEP

Post by lukas »

Pôvodný operát (napr. PKH) bude po zápise ROEP uzatvorený. Nemýlite sa. Avšak vlastnícke právo je nepremlčateľné.

V rámci konania ROEP sa musí komisia ROEP vysporiadať so všetkými námietkami. Po zápise ROEP sa dajú problémy riešiť tiež, ak nie na katastrálnom odbore alebo na pozemkovom a lesnom odbore, potom súdnou cestou.
Čiže ak si myslíte, že obec Vaše pozemky získala nezákonne, riešte to v rámci ROEP, ale ak to nepôjde, nájdite si advokáta. Určite si však nechajte najprv od komisie ROEP resp. na katastri vysvetliť, prečo tie pozemky má vlastniť obec, keď ich predtým vlastnili vaši predkovia.
Kamoško

Re: Vysporiadanie počas ROEP

Post by Kamoško »

Zdravím,

mám trošku problém a obraciam sa na Vás s prosbou o radu. V obci prebehla ROEP -ka tak trocha v tichosti. Ja v podtate vlasním nejaké pozemky po starých rodičoch, normálne prepísane a užívane (teraz už menej ako v minulosti). V postate starý rodičia vedeli a ukazovali mi kadiaľ pozemky idú ( 4 parcelné čísla). Podľa súčasného zápisu do KN mi to podľa máp nesedí, tak trochu som pátral a zistil som, že stará mapa obce neexistuje( je v zlom stave a neúplna), čiže pri ROEP - ke mapu dokreslil nejaký sused (poľnohospodár), vraj to je tak dokreslené už asi z obdobia 70 až 80 -tich rokov, tažko teraz odhadovať. Teraz prebehla nova ROEP - ka niekedy 2015/2016. Pán ktorý to dokresľoval to s nikým nekonzulotval a kataster to tak uznal, čize pozemky su rozhadzané, popusúvane a není to tak ako mi starý rodičia ukazovali. Je možne nejako z toho von? Opaviť to?

Mal som predstavu, že najdém starú mapu a urobím výpis a porovnam so sučasnýcm stavom v KN, ale stará mapa není( je v zlom stave a len k nahliadnutiu a nekompletná). Prepis a prehodenie pozemkov asi nebudé množné, kedže podľa čísel parciel je všetko na svojom mieste len trocha poprehadzované a odelené.

Ma niekto nejakú radu?? Nesu to veľké pozemky, ale bolo to dedičstvo a viem, že poľnohospodári si na to robia zálusk a ta zničena mapa a dokreslovanie nebude náhoda, ale sme na SLOVENSKU.

PS: šafárenie a skupovanie pozemkov, lesov ako v našej obci ste určite ešte nevideli.

Pekný deň
trillan

Re: Vysporiadanie počas ROEP

Post by trillan »

Dobrý deň.

Prepáčte, ale Vaše tvrdenia majú presne takú istú hodnotu ako tie čo údajne dokreslil v operáte katastra nejaký "poľnohospodár" .Nepleťte si užívanie s vlastníctvom. K ostatnému sa radšej vyjadrovať nebudem.
Žiadny ROEP v roku 2015 v tichosti neprebieha /možno tak začiatkom 90-tých rokov/. Pokiaľ by ste sa skutočne starali o uvedené majetky, tak by ste 100% aj vedomosť o priebehu ROEP vo Vašej obci a to z jednoduchých dôvodov:
- po prvé, že každému známemu vlastníkovi bol zaslaný výpis domov /teda ak má v katastri evidovanú aktuálnu adresu a ak je nebohý, tak malo byť po ňom vykonané dedičské konanie - uvedené vyplýva zo zákona, že každý vlastník je povinný do 15 dní nahlásiť každú zmenu, t.j. aj aktuálnu adresu/,
-po druhé je to zverejnené všetkými dostupnými prostriedkami obce /tie sú tiež iné ako v 90-tých rokoch/,
- po tretie, že každý kto sa v obci aspoň trocha pohybuje a komunikuje medzi susedmi a známymi sa o tejto skutočnosti dozvie.
- po štvrte v zmysle katastrálneho zákona, každý vlastník je zo zákona povinný do 30 dní od nadobudnutia vlastníctva si vyznačiť trvalým spôsobom všetky lomové body svojho pozemku /to určite splnené zo strany vlastníka dodnes nebolo/.
Ak by si vlastník splnil uvedené zákonom stanovené povinnosti, som presvedčený o tom, že o priebehu ROEP by ste sa určite dozvedeli.

Jednoznačne ste mali podať námietku voči zverejnenému návrhu diela ROEP.

Napriek uvedenému, stále môžete využiť reklamačné konanie do 5-tich rokov od zápisu diela do katastra. Budete však potrebovať niečo viac ako len Vaše tvrdenie, ktoré ste len počuli. Vyberte všetky dostupné listiny, ktoré preukazujú, že vlastníkom predmetných nehnuteľností sú Vaši právny predchodcovia /napr. pozemková kniha, iné listiny..../.
Čo sa týka mapového operátu /len tam píšete, že je problém/, skúste zájsť na kataster nahliadnuť do PKN mapy, príp. do okresného archívu alebo štátneho v Bytči, oslovte pôvodných vlastníkov, ktorý si ešte pamätajú ako by to malo byť /možno nejaké listiny ešte aj doma nájdu/ a spoločne s geodetom a príp. právnikom zvážte samotný postup. V prípade nespokojnosti môžete voči rozhodnutiu podať odvolanie a príp. ho dať prešetriť súdu. Ak mate len svedkov bez akýchkoľvek iných listinných dôkazov, prípadnej nápravy sa môžete domáhať asi len súdobne.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests