Novy GP zapisovat do vlastnickeho lista katastra

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
NikiG

Novy GP zapisovat do vlastnickeho lista katastra

Post by NikiG »

Pred rokom kupili sme dom k comu patrilo stary geometricky plan v ktorom nebolo vsetko zapisane.
Prerobili(len rekonstruckia) sme dom, a dali sme zakreslit novy geometricky plan s geodetom, aby vsetko bolo v poriadku, lebo ziadame o hypoteku.
Banka nam vratila ziadost s tym, ze novy geometricky plan nie je zapisane vo vlastniskom liste, a ze k tomu budeme potrebovat stavebne povolenie na rekostruckiu. Na rekostrukciu rod.domu nepotrebujeme stavebne povolenie ak ja viem.

Otazka: Staci ked ten novy geometricky plan zobereme do katastra a ziadame aby to bolo zapisane aj vo vlastnickom liste? Ak ano kolko to ma trvat? Da sa aj urychelene? Kolko to stoji?

Vopred dakujem za opdoved.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Novy GP zapisovat do vlastnickeho lista katastra

Post by lukas »

Na kataster zanesiete žiadosť o zápis geometrického plánu, geometrický plán k tejto žiadosti pripojíte. Kataster má na zápis lehotu 60 dní, urýchliť sa nedá. Je to bez poplatku.

To, či k zápisu geometrického plánu budete potrebovať aj iné podklady, vám najlepšie poradí geodet, ktorý ten plán robil.
trillan

Re: Novy GP zapisovat do vlastnickeho lista katastra

Post by trillan »

Dobrý deň.

Trocha z teórie stavebného zákona:

V našom právnom systéme rieši rekonštrukcie stavieb zákon č. 50/1976 Zb. o územnom
plánovaní a stavebnom poriadku (ďalej len „stavebný zákon“).
Termín „rekonštrukcia stavby“ stavebný zákon nepozná. Musíme si teda pomôcť výkladom
stavebného zákona v tom zmysle, že rekonštrukcia je obsiahnutá v § 54 stavebného zákona
v termíne „zmena stavby“. V ďalšom sa teda budeme pridržiavať terminológie zákona
a budeme používať termín „zmena stavby“. Je pravdou, že termín „zmena stavby“ je širší ako
termín rekonštrukcia, pretože § 55 stavebného zákona v súvislosti s vyžadovaním stavebného
povolenia hovorí: „ stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe,
nadstavbe a pri stavebných úpravách“. Sem teda môžeme priradiť aj rekonštrukciu stavby.

Z uvedeného je zrejmé, Vaše vyjadrenie bude minimálne "nepresné" ak tvrdíte, že z Vašej strany nedošlo k žiadnej zmene stavby, čo sa týka pôdorysu, výšky, vzhľadu, prístavby, nadstavby, zeny obvodu múrov, resp. k ničomu, čo by malo podliehať stavebnému povoleniu, minimálne k ohlasovacej povinnosti malo z Vašej strany dôjsť (ohlasovacia povinnosť vyplýva zo zákona aj v prípadoch ak ste menili niečo na fasáde, okna dvere, farbu, strechu, plot a pod k čomu určite z vašej strany došlo....).

Zároveň platí, že GP je len technický podklad k listine, ktorý preukazuje vlastnícke práva k nehnuteľnosti. Preto odvolávať sa na starý GP, že z neho "nebolo všetko zapísané" nie je argument k preukazovaniu vlastníctva.

Z vyjadrenia banky vyplýva, že stavba z najväčšou pravdepodobnosťou nebola nikdy zapísaná v KN (Vy ste ju kupovali len ako "nejaké"príslušenstvo k pozemku" bez bližších špecifikácií. V súčasnosti potrebujete vyjadrenie stavebného úradu, kto bol pôvodným vlastníkom stavby (stavebníkom) spoločne s vyjadrením komu bolo pridelené, resp. nepridelené súpisné číslo stavby (napr. na základe kolaudácie) a doložiť všetky listiny, z ktorých bude zrejmé ako prechádzalo vlastníctvo z pôvodného vlastníka až na Vás a tým sa dopracujete k zápisu pôvodnej stavby pred rekonštrukciou (stavba musí byť jednoznačne definovaná aj vo Vašej kúpnej zmluve, v opačnom prípade je potrebné dať vyhotoviť novú kúpnu zmluvu na pôvodnú stavbu) a následne zrejme dolegalizovať súčasný stav.

Inak zaujímavé by bolo vidieť, akým spôsobom bez LV (preukázania vlastníctva z Vašej strany, príp. bez aktuálneho stavu v katastrálnej mape) sa s tým vysporiadal znalec v znaleckom posudku pre hypotéku, teda ak už bol vyhotovený...
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 45 guests