podvodný prepis

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
SuchSoft
Posts: 1
Joined: 21.3.2013, 16:38
Contact:

podvodný prepis

Post by SuchSoft »

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu.

Môj dobrý kamarát svojou hlúposťou prišiel o dom.
Mal pôžičku u istého nebankového subjektu. Dĺžil poslednú splátku (20 000 Sk). Túto nezaplatil v stanovenom termíne. Podvodná firma získala celý jeho dom v hodnote 5 000 000 Sk do dvojho vlastníctva. Na celej veci je zarážajúce, že kamarát mi tvrdil, že okrem zmluvy s nebankovým subjektom, nepodpisoval žiadne tlačivo ohľadne prepisu nehnuteľnosti, resp. čokoľvek, čo sa týka Katastra nehnuteľností.

Môže firma bez vedomia a hlavne bez podpisu majiteľa nehnuteľnosti prepísať nehnuteľnosť na seba len na základe zmluvy o pôžičke?

Môj názor je, že ide o podvod.

Umožní Kataster nehnuteľností, aby takto podvedený človek, mohol nejakým spôsobom skontrolovať, či jeho podpis bol sfalšovaný? T. j. či sa môže pozrieť na tlačivá, na základe ktorých bol spravený prepis, či je to naozaj jeho podpis?

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: podvodný prepis

Post by lukas »

Ako pôvodný vlastník má nárok nahliadnuť do zbierky listín (prípadne si za poplatok vyžiadať kópiu), kde sa nachádzajú zmluvy a pod.
bimbo
Posts: 9
Joined: 8.5.2012, 19:15
Contact:

Re: podvodný prepis

Post by bimbo »

To je pekné, že podvedený bývalý majiteľ sa môže dozvedieť ako a akými zmluvami ho podviedli, potom mu asi nezostáva nič iné iba sa obrátiť na políciu a súdy. No ako vieme na Slovensku je to velmi velmi dlho.
Nechcem zakladať novú tému, tak sa spolieham, že mi na toto nejaký poradca zareaguje na moju otázku :
Prax na katastroch je taká a aj metodické pokyny k výkonu zápisov vlastníctva ako i aj samotné predpisy a zákony určujú ako sa podáva vklad, čo má obsahovať, ktorý podpis má byť overený, ktorý pracovník to preberá, ktorý to číta a ktorý to odsúhlasuje. Väčšinou je to právnne oddelenie na povoľovanie vkladov. Pracovník však skúma iba to, či má podanie všetky náležitosti čo má mať. Nie je povinný však preverovať žiadne skutočnosti, ani pravosť podpisov, odtlačkov pečiatok, alebo si spárovať s registrom notárstva, alebo matriky, či bol taký podpis niekde zaevidovaný a na akej zmluve, alebo splnomocnení. Z praxe však všetci vieme, a to nie v málo prípadoch, že sa vyhotovia falošné doklady predávajúcich, herci to zariadia, nedá sa veriť ani notárom a ani ostatným úradníkom- a môžu sa dať návrhy na vklad. Nakoniec, ako to bolo pri bytovej mafie zmiznú aj predávajúci, respektíve ich nájdu mŕtvych.
Nepomáha ani založiť nehnuteľnosť za nejakú pôžičku / napr. známemu/ a mať záložnú ťarchu na LV. Veď na to aby sa táto ťarcha vymazala stačí !!! obyčajný list bez akéhokoľvek overenia a overenia podpisu záložného veriťeľa , že mu dlžník vrátil dlh a tak mu dáva kvitanciu a môže sa odblokovať nehnuteľnosť a predať. To mi dokonca kludne potvrdili aj na KÚ. Neochránia ani autorizovaná zmluva. Na čo je zákon o legalizácii príjmov z trestnej činnosti, prevenčná povinnosť a najma povinnosti bankárov, advokátov, úradníkov, podnikateľov a ostatných, aby hlásili nezvyčajné obchody, neobvyklé rýchle zmeny majiteľov, neštandarte vysoké, alebo nízke transakcie, a čo vlastne má za povinnosť aj právnik, čo schvaľuje na katastri vklady? Má ako Justícia zalepené oči?
Pýtam sa aj za všetkých - ako je možné zabrániť tomu, že ak niekto nechce, aby sa uskutočnil prevod jeho nehnuteľnosti bez jeho slobodného a pravého súhlasu - ktorý vyjadrí priamo, osobne, na katastrálnom úrade, alebo neviem kde, / ale nie na podanom papiery alebo aj poštou na podateľni Katastrálneho úradu, čo urobí hociktorý podvodník/ . Aký spôsob, doklady, techniku, postup, doklady, systém, vymyslieť aby sa to nedalo previesť? Poradte, pomôžte! Pokiaľ možno rýchlo, lebo prídeme o majetok!
P.S. Policajti bez trestného oznámenia nezačnú nič robiť, a samotné podanie vkladu bez expertízy pravosti nezadá dôvod na akékoľvek konanie, škoda ešte nevznikla, tak oni nič nespravia a ani nemôžu zabrániť dokončeniu prevodu.
Každý príspevok pomôže.Vďaka
achtung

Re: podvodný prepis

Post by achtung »

1. vypytat si prislusne listiny z katastra (vlastnik ma na to pravo)
2. podat trestne oznamenie
3. kopiu trestneho oznamenia dorucit na kataster so ziadostou aby prevody zablokoval
4. navrh na sud - absolutna neplatnost pravneho ukonu
5. rozsudok dorucit na kataster aby vykonal napravu
trillan

Re: podvodný prepis

Post by trillan »

Dobrý deň.

Dovolím si aj ja prispieť k diskusií:
Najprv. p. achtung:
1. v prvom rade listiny ma mať každý doma a hlavne vlastník ma mať prehľad čo vlastní a na základe čoho (toto považujem za najlepšiu prevenciu).
2. súhlas
3. nezmysel - takúto poznámku na katastri na žiadnom LV nenájdete (ak také existujú, tak sa vopred ospravedlňujem ale otázkou ostáva, či sú zapísané v súlade s katastrálnym zákonom). Je potrebné podať žalobu a požiadať súd aby do 30 dní rozhodol o predbežnom opatrení nakladania s majetkom, alebo v prípade určitých žalôb s vyznačením ich podania na súd požiadať o zápis obmedzujúcej alebo informatívnej poznámky (kataster rozhodne podľa doloženej listiny). Nezamieňať si trestné konanie zo súdnym konaním, každé ma iný účel. Ako mi pomôže z hľadiska vlastníctva, že niekto pôjde do basy, ale majetok mať nebudem?...a samozrejme je tu ešte otázka preukázania úmyselného konania...
4. súhlas
5. pokiaľ mi je známe, tak každý súd (a aj každý iný správny orgán) má povinnosť poslať právoplatné rozhodnutie každej inštitúcií, v tomto prípade aj katastru na zápis do KN, takže tento bod odpadá. Samozrejme odporúčam si túto skutočnosť jednoducho pre istotu vždy overiť. A hlavne požiadať súd o vyznačenie právoplatnosti môjho rozhodnutia, na čo bohužiaľ ľudia veľmi často zabúdajú.

a ešte k p. Bimbovi:
Ako chcete zariadiť, aby napr. pri poštou doručenom vklade zo všetkými náležitosťami boli opätovne kontrolované úradne overené podpisy pracovníkom katastra. Viete si predstaviť, čo by robili účastníci? Sodoma - Gomora :D

Čo sa týka kritiky matrík, notárov a podobne, je potrebné si uvedomiť, že v podstate sú to všetci zamestnanci štátu, ktorý v jeho mene rozhodujú, presne tak ako aj sudcovia a iný úradníci, takže tu hovoríme vždy len o ľudskom faktore. Takto to funguje na celom svete, a myslieť si že inde okrem SR sa podvody nerobia je s prepáčením naivita. Samozrejme som za to, aby takýto ľudia po preukázaní viny boli aj patrične potrestaný, ale zároveň by som rovnakým spôsobom pristupoval aj k účastníkom samotných konaní, ktorý úmyselne neposkytli všetky údaje (inými slovami nemuseli ani klamať).
Zároveň treba uviesť, že tieto osoby pri overení podpisov majú okrem údajov, ktoré im poskytnú ľudia zároveň prístup aj k registru obyvateľov SR, kde tieto poskytnuté informácie si taktiež môžu opätovne overiť, takže určite nie je jednoduché takýto systém len tak jednoducho oklamať.
Popravde, ja osobne by som nechcel žiť s vedomím, že každý deň sa budem triasť o svoj majetok a zo života nebudem mať nič. To radšej nemať žiadny majetok a prežiť svoj krátky život (s ohľadom na existenciu zeme) ako spokojný chudobný (nie duchom).
Možno by ste mali ísť do politiky, nájsť ľudí s Vami podobným zmýšľaním, ktorí sú absolútne bezúhonný a naozaj to myslia úprimne. V tom prípade môj hlas mate :).
Aby ste na mňa len nenadávali, tak Vám odpoviem aj na Vašu otázku, ako neprísť o majetok, resp. ako zabezpečiť, aby som vedel, či s mojim majetkom niekto neoprávnené nakladá, alebo už nenaložil:
1. zložitejší spôsob, ktorý je zadarmo - pravidelne v nejakých Vami zvolených intervaloch si kontrolovať svoje vlastníctvo na príslušných, voľne dostupných webových stránkach.
2. jednoduchší spôsob, ktorý Vás niečo bude stať - v zmysle § 60b vyhlášky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky č. 461/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon katastrálny zákon v znení neskorších predpisov požiadať o "Sledovanie zmien v katastri". Podstatou služby je upozorniť Vás na prípadnú zmenu v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, ktorú vlastníte a tým zabrániť aby s ňou niekto nakladal neoprávneným spôsobom. Ak mate o takúto službu záujem, musíte navštíviť internetovú stránku https://kataster.skgeodesy.sk/Portal/ a na nej v časti elektronických služieb môžete objednať uvedenú službu, ktorá by mala byť spoplatnená pre fyzické osoby sumou vo výške 24 EUR ročne. Po registrácii si budete môcť zvoliť akým spôsobom bude portál zasielať uvedené upozornenia - sms, prípadne e-mailom. Účelom je zabrániť, aby ste sa stali obeťou podvodu. Portál katastra s touto službou je zatiaľ v testovacej prevádzke.
(Napr. v V Česku túto službu poskytuje napríklad Hlídací pes katastru. Na Slovensku túto službu poskytujú údajne aj niektoré súkromné spoločnosti - nemám bližšie info z horeuvedených dôvodov :) .
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests