prededenie

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
olawa
Posts: 2
Joined: 22.4.2019, 14:08
Contact:

prededenie

Post by olawa »

Ahoj, chcem poprosiť o radu. Mám záujem odkúpiť jeden pozemok. Na katastri je ako vlastník uvedený človek, čo už nežije. Žijú už len jeho vnuci. Tí s predajom súhlasia. Ale keďže pozemok nie je prededený, tak nemôžu. Najskôr by sa muselo požiadať o dedičské konanie. Nikomu z nich sa ale nechce behať za vybavovačkami. Môžem aj ja požiadať o dedičské konanie, aj keď nie som dedičom, ani v žiadnom príbuzenskom vzťahu? Alebo ako mám v tomto prípade postupovať?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: prededenie

Post by lukas »

Pokiaľ sa jedná len o podanie návrhu na začatie dedičského konania, nemusíte byť príbuzný - každopádne súd resp. súdom poverený notár bude ďalej jednať len sa dedičmi.
Pokiaľ je však problém v tom, že dotyční vôbec nechcú niečo riešiť, môžete si s nimi dohodnúť splnomocnenie.
olawa
Posts: 2
Joined: 22.4.2019, 14:08
Contact:

Re: prededenie

Post by olawa »

Ďakujem za radu. Viete mi prosím poradiť aj aké dokumenty k tomu budem potrebovať? Na webe som sa dočítala, že úmrtný list, pôvodné dedičské rozhodnutie, aj dátum a na ktorom súde pôvodné dedičské konanie prebehlo. Dotyčný zomrel ešte v 70-tych rokoch. Dopátrať sa k tomu bude asi dosť zložité, nakoľko jeho deti už nežijú a vnuci boli v tom čase ešte v plienkach.
trillan

Re: prededenie

Post by trillan »

Dobrý deň.

Okrem uvedených skutočností si od nich vypýtajte splnomocnenie na vykonanie dedičského konania (keďže sa nechcú angažovať, tak najlepšie od všetkých dedičov, aby ku konaniu nemuseli chodiť osobne) a získavaní podkladov k nemu (napr. pôvodne rozhodnutie o dedičstve).
Zároveň budete musieť preukázať, čo má byť predmetom dodatočného dedičského konania (LV, PK vložka a pod.) a zároveň, že predmetný pozemok ešte nebol predmetom iného konania.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 24 guests