vklad do KN

Voľná diskusia na ľubovoľnú tému (píšte otázky bez registrácie)
albert
Posts: 1
Joined: 25.7.2012, 13:29
Contact:

vklad do KN

Post by albert »

Som spoluvlastníkom nehnuteľnosti na ktorú chcem podať návrh na vklad do KN. Kde získam inf. ako na to? (čo potrebujem, či musíme byť obaja spoluvlastníci pri tom) aká je bežná čakacia doba na vybavenie?
Peter

Re: vklad do KN

Post by Peter »

Sám tie právne úkony nerobte. Ideálne je zájsť za notárom alebo RK, doniesť im LV a dohodnúť si termín spísania zmluvy.
Prítomní musia byť všetci spoluvlstníci z dôvodu osvedčenia ich podpisov. Bežnú lehotu na odvkladovanie má kataster 30 dní.
Katkaaa
Posts: 4
Joined: 27.11.2012, 16:11
Contact:

Re: vklad do KN

Post by Katkaaa »

Dobrý deň, chcela by som reagovať na nižšie pripnutú diskusiu.
1.) Ak chcem požiadať na vklad do KN na základe zmluvy, v mojom prípade "Darovacej" zmluvy, musím mi ju pripraviť právna osoba resp. notár??? Nemôžem si ju pripraviť (samozrejme podľa Občianského zákonníka, konkrétne §628) a pred notárom podpísať??? Boli by to pre mňa ušetrené peniaze! - dnes, keď mi pán notár zahlásil, koľko budem platiť za spísanie zmluvy, tak som skoro odpadla :shock: :(

2.) Na LV sú uvedený dvaja vlastníci. Ja a druhý je už zosnulý (dedičské konanie po ňom prebehlo, bolo spísané a súdom overené osvedčenie, majetok prešieľ na mňa). Momentálne na tom uvedenom LV je pod jeho menom vyznačená plomba "Z". Môžem už teraz (ak tam figuruje zosnulý) podať "Oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad do katastra nehnuteľností"??? - nakoľko polovicu majetku darujem, darovacou zmluvou, manželovi.

Ďakujem za Váš čas a prajem pekný deň! Katka

---------------------------------------
Peter wrote:Sám tie právne úkony nerobte. Ideálne je zájsť za notárom alebo RK, doniesť im LV a dohodnúť si termín spísania zmluvy.
Prítomní musia byť všetci spoluvlstníci z dôvodu osvedčenia ich podpisov. Bežnú lehotu na odvkladovanie má kataster 30 dní.
---------------------------------------
vklad do KN
od albert » 25.7.2012, 13:35

Som spoluvlastníkom nehnuteľnosti na ktorú chcem podať návrh na vklad do KN. Kde získam inf. ako na to? (čo potrebujem, či musíme byť obaja spoluvlastníci pri tom) aká je bežná čakacia doba na vybavenie?
Tatianka

Re: vklad do KN

Post by Tatianka »

Pokiaľ ste zdatná a naštudujete si problematiku, môžete si zmluvu napísať aj sama. Na nete je dosť vzorov, i keď netvrdím, že všetky sú správne. Podstatné sú náležitosti podľa katastrálneho zákona č. 162/1995 Z.z. v znení neskorších predpisov ( § 28 až 32, 42 atď. a súvisiacej vyhlášky) Pri kúpnej zmluve nesmie chýbať kúpna cena, pri darovaní ustanovenie o tom, že obdarovaný dar s vďakou prijíma a každá zmluva musí obsahovať preja vôle účastníkov. Ostatné ustanovenia (body, články a pod.) je na vás, čo tam chcete mať - možnosť odstúpenia od zmluvy, zriadenie vecného bremena /toto je samostatný právny úkon, za ktorý sa platia kolky/ atď.
Podpisovať zmluvu môžete pred notárom alebo mestským/obecným úradom.
Na druhej strane, pokiaľ vám bude zmluvu písať notár, môže urobiť elektronické podanie - tým pádom šetríte poplatok (zo 66 eur na 33) na kolkoch a lehota na povolanie vkladu sa skracuje z 30 dní na 20. Pokiaľ ešte dáte zamýšľaný návrh na vklad, tak ešte mínus 15 euro. Pokiaľ je zmluva písaná formou notárskej zápisnice alebo autorizovaná advokátom (§31, ods. 2) kataster skúma len či je súladná s katastrálnym operátom a či sú splnené podmienky na povolenie vkladu. Ušetrené poeniaze za kolky môžete dať notárovi/advokátovi a budete si istý, že pokaiľ neurobí nejká chyby v písaní, zmluva bude spísaná v predpísanej forme abude spĺňať všetky náležitosti. V tom prípade je min. riziko prerušenia konania a dodatkovania zmlúv.

Oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad stačí priložiť ku zmluve ako prílohu. Kataster samostatné zamýšľania v papierovej podobe neeviduje.
Zmluvu môžete napísať aj keď ešte nieste na LV evidovaná ako vlastník (teda nie je prepísané vlastníctvom, ktoré ste nadobudli na základe dedenia). V zmluve bude odvolávka na osvedčenie o dedičstve a toto osvedčenie bude aj prílohou návrhu na vklad. Pokiaľ je už dedičstvo podané na kataster a beží mu už záznamové konanie (zápis listiny do 60 dní odo dňa podania-doručenia na kataster), môžete podať návrh na vklad.
Nepíšete ako dlho je už plomba na LV kvôli dedičstvu. Na vkladové konanie je lehota 30, príp. 20 dní. Môže sa stať, že váš vklad príde na rad skôr ako dedičstvo. Vtedy kataster konanie o povolení vkladu preruší v zmysle § 41 katastrálneho zákona - poradie zápisu listín. Konanie bude prerušené dovtedy pokiaľ sa dedičstvo nezapíše do listu vlastníctva. Až potom je možné vydať rozhodnutie o povolení vkladu do katastra.
Katkaaa
Posts: 4
Joined: 27.11.2012, 16:11
Contact:

Re: vklad do KN

Post by Katkaaa »

Tatianka, ďakujem Vám za odpoveď!!! :D
Ešte sa chcem spýtať - je možné nejakou cestou zrušiť "Oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad do katastra nehnuteľností" - dnes sa mi ho nechtiac podarilo odoslať :roll: :oops: - ale radšej by som počkala na ten LV, na ktorom budem figurovať už iba ja. Mám niekam napísať, zavolať, ...? Ďakujem :)
Katkaaa
Posts: 4
Joined: 27.11.2012, 16:11
Contact:

Re: vklad do KN

Post by Katkaaa »

Dobrý deň,
prosím ešte o jednu radu - zistili sme, že na katastrálnej mape nie je zakreslená nehnuteľnosť resp. "Hospodárska budova, sklad" :roll: o rozlohe cca 27 m2, ale v geometrickom pláne je zakreslená. Čo si myslíte? Ako máme postupovať? nakoľko od uvedenej budovy nemáme žiadne papiere, keďže bola postavená okolo roku 1950.
1. Ísť na kataster a opýtať sa, z akého dôvodu tam nie je uvedená budova zakreslená????
2. Alebo požiadať stavebný úrad o potvrdenie, že uvedená budova bola postavená okolo roku 1950???
3. Alebo požiadať stavebný úrad o dodatočné stavebné povolenie (potom budeme musieť predložiť projekt + neviem čo ...) - moje nervy, dúfam, že táto možnosť NIE :oops: :cry: :cry: :roll:
Vopred ďakujem!!!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests