Odkup parc E pod parc C bez LV

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Martin Hari

Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by Martin Hari »

Dobry den.
Chcel by som sa informovat, ci existuje nejaky legalny a rozumny postup odkupu parcely E so zapisanym vlastnikom na LV, ktora je ale len castou parcely C, ktora nema zapisaneho vlastnika. Parcela E je vedena ako orna poda, ale parcela C, ktorej E je castou je vedena ako trvale travnaty porast. Obe parcely sa nachadzaju mimo zastavaneho uzemia obce.
Vopred dakujem a prajem pekny den.
Martin Hari

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by Martin Hari »

Este by som snad pridal otazku, ci moze byt vlastnik danej parcely E pod parcelou C, v respektive pod jej castou iny, nez vlastnik parcely C, alebo sa vlastnici musia zhodovat?
Dakujem.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by lukas »

Pokiaľ je zapísaný vlastník parcely E, potom nemôže byť vedený zároveň aj vlastník pre parcelu C. V opačnom prípade by išlo o duplicitu vlastníctva.

Riešením je odkúpiť buď celú parcelu E alebo vyčleniť geometrickým plánom časť, o ktorú máte záujem a odkúpiť ju od vlastníka parcely E.
Martin Hari

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by Martin Hari »

Takze ak to spravne chapem, tak mi staci odkupit konkretnu cast, v respektive celu tu parcelu E a tym padom nemusim riesit uz nic s parcelou C, ktorej castou je dotknuta parcela E?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by lukas »

Presne tak. Jedine, že by ste na tom kúsku chceli neskôr vybudovať dom alebo cestu, vtedy by bolo nutné dať si spraviť geometrický plán, ktorý v katastri zmení parcelu E na C.
Martin Hari

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by Martin Hari »

Pan lukas.
Dakujem vamza promptne a vecne odpovede. Je to super, lebo v dnesnej dobe sa svojpomocne dopartat podobnych odpovedi je pomaly nadludsky vykon.
Este raz dakujem a prajem vam este pekny zvysok dna :)
1984Michal
Posts: 9
Joined: 22.7.2018, 17:34
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by 1984Michal »

Dobry den,

Mame podobny pripad kedy sa snazime scelit parcely ktore mame v osobnom vlastnictve (zobrazene zltou farbou) dovodu ze kedysi cez pozemok pretekal potok a teda cely pozemok je roztriesteny na mensie parcely registra C ale aj E. Podarilo sa nam pohnut jednym smerom kedy jedna cast parcely byvaleho potoka ja vedena ako parcela registra C 'zahrady' (zobrazene ruzovou farbou) a teda sme v jednani so SPF uz vyse dvoch rokov o odkupenie a podla poslednych informacii je odpredaj mozny a mal by sa uskutocnit v dohladnej dobe.
Dalsia parcela (nadvezujuca na spominanu parcelu C ktoru ideme odkupit od SPF) tiez koryto povodneho potoka avsak je vedena ako parcela E avsak ako "vodne plochy" v sprave Lesy SR a teda na zaklade druhu parcely Lesy SR nesmu odpredat tuto parcelu fyzickej osobe. A teda bolo mi odporucene ziskat stanovisko od Lesy SR na vodopravne konanie ohladom tejto E parcely a tym padom poziadat prislusny OU o preklasifikovanie parcely a nasledne budem ziadat LESY SR od odkupenie parcely. Taktiez som v jednani s povodnymi vlastnikmi prilahlych parciel v ruzovej farbe o odkupenie. Z laickeho hladiska predpokladam ze LESY SR vydaju kladne stanovisko kedze predmetna parcela E je v obkluceni mojich parciel a teda vyuzitie a pristup k tejto parcely zo strany statu je minimalny resp. ziadny. Teda verim v zdravy rozum ze LESY SR budu brat povahu okolitych parciel do uvahy a nakoniec sa mi podari odkupit tuto parcelu.

Posledna cast tejto tragikomedie je ze popri tejto parcele E je vyznaceny pozostatok parcely E (kedze cast koryta povodneho potoka sa susedovi podarilo vyriesit restituciou) a zbytok tejto parcely E je cca asi 60m vzdialena a teda nezasuhuje do nasich parciel resp pozemku ako vyznacene. A teda cast ktoru potrebujem vyriesit je v podstate parcela C avsak tato nie je zapisana na LV z dovodu ze sa nachadza navrchu casti parcely E. Tato parcela E je vedene tiez ako vodna plocha avsak v sprave SPF. Teda chcel by som si ozrejmit ako postuovat v tomto pripade kedze potrebujem vyriesit len cast parcely E ktora ja zapisana ako C avsak bez zapisu. Budem potrebovat GP k tejto casti parcely E a teda GP parcely C o ktoru mam zaujem ak chcem najskor poziadat SPF o stanovisko k vodopravnemu konaniu a nasledne OU o zmenu klasifikacie aby som nakoniec mohol poziadat SPF o odkupenie? Pripadne by som privital napad ako vyriesit pripadne vodopravne konanie iba v ramci predmetnej parcely C ktora je na vrchu casti parcely E.

Dakujem krasne za pripadne odpovede.
Attachments
zahrada6.jpg
(194.7 KiB) Not downloaded yet
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by lukas »

Druh pozemku parcely EKN nie je záväzný, z toho teda vyplýva že by nemalo byť nutné riešiť zmenu druhu pozemku parcely EKN.
Podľa môjho názoru by mohol postačovať výpis z listu vlastníctva s identifikáciou na záväzný druh pozemku. Toto môže vyhotoviť príslušný katastrálny odbor.
1984Michal
Posts: 9
Joined: 22.7.2018, 17:34
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by 1984Michal »

Dobry den,

LESY SR, mi odpisali este pred dvoma rokmi ze tatu parcelu E nie je mozne odpredat podla zakona o vodach kedze je registrovana ako vodna plocha. A ako sa hovori neznalost zakona neospravednuje tak sme to nechali tak a teraz sa k tomu zas vratili s tym ze sme nasli predmetny zakon ktory pojednava o vodopravnom konani a teda moznosti ako vyriest tento dlhodoby paradox. Paradox je na tom tiez to ze podla vypisu z katastra statne organy robili s predmetnymi parcelami "poriadok" v roku 2009 avsak ak sa domnievam spravne poriadok sa robil iba papierovo a nie na zaklade skutocnosti. Kedze predmetna parcela nie je vodnou plochou resp korytom potoka uz vyse 25 rokov a taktiez nadvazujuca parcela na tuto ktora je tiez povodne koryto je zapisana ako parcela C a vedena ako zahrady. Takze niekto sa teda musel zmylit a to riadne.

Teraz som zvedavy aka odpoved mi dojde zas od LESY SR ci mi vydaju kladne stanovisko na vodopravne konanie a nasledne dufam ze OU zohladni vsetky okolnosti a zmeny vedenie tejto parcely E na iny druh o ktory nasledne budem moct poziadat LESY SR o odkupenie. Dufam ze cele toto nebude trvat 3 roky podobne ako jednanie so SPF pri odkupovani parcely v ich sprave. Je dost smutne ze taketo jednania trvaju roky a clovek pokial si pobeha vsetky urady a statne institucie niekedy doslovne ako postar tak mozno aj rezignuje zatial co ak sa jedna o developera daju sa robit zazraky.

s pozdravom,

Michal
1984Michal
Posts: 9
Joined: 22.7.2018, 17:34
Contact:

Re: Odkup parc E pod parc C bez LV

Post by 1984Michal »

Este by som chcel dodat ze taktiez vlastnime podiel na pristupovej ceste do zahradkarskej osady ktora nam v podstate rozdelila pozemok na dve casti a teda ci je nejaka realna moznost vyriesit tento stav tak ze predmetnu parcelu E by som zamenil za podiel na pristupovej ceste (rozlohovo to zodpoveda co do m2) a teda namiesto odkupenia parcely E od LESY SR resp. Slovenskej republiky by som ziadal majetkovo pravne vyriesenie zamenou a to s tym ohladom ze predmetna parcela na ktorej je vybudovana cesta by naslednou zamenou presla pod spravu mestskej casti co v tomto smere by bolo idealne aj pre stat resp. mestsku cast. Samozrejme predpokladam ze statu natom nezalezi a z logickych dovodov nevadi ze obsluzna komunikacia je postavena na cudzom majetku a predpokladam ze nikdy nebude v takej pozicii aby predmetnu parcelu odkupoval a teda zamena parcely vo vlastnictve SR a v sprave LESY SR za parcela pod pristupovou cestou mi pride ferova. Ako sa hovori ze aj baran cely aj vlk syty ....


Ake mame teda moznosti v ramci tejto parcely kedze je to nase vlastnitvo avsak uzitok z tohto nemame ziaden a co naviac to ze cesta lezi na tejto parcele a rozdeluje pozemok znizuje moznost akehokolvek vyuzitia kedze v predmetnej oblasti je mozne zastavat iba 10% rozlohy pozemku.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests