Oprava na LV

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Kollár

Oprava na LV

Post by Kollár »

Dobrý deň,
na LV je zapísaný vlastník, pri ktorom je titul nadobudnutia kúpnej zmluvy č.d. z roku 1895 a v dnešnej dobe aj titul ROEP. Pri dôslednom preklade kúpnej zmluvy znalcom sa zistilo, že vlastníkom má byť niekto iný. Zmena pri vlastníkovi nikdy nenastala je nemenná. Je možné aj po takej dobe podať návrh na opravu v katastrálnom operáte? Lebo som čítal, že kataster už po viac ako 5 rokoch vykonal opravu, pričom zmenil vlastníka. Veľmi pekne ďakujem
trillan

Re: Oprava na LV

Post by trillan »

Dobrý deň.

Na základe novely katastrálneho zákona už je to možné opraviť (§ 59, ods.2, písm e).
kollár

Re: Oprava na LV

Post by kollár »

Pekný deň, To znamená, že kataster vykoná opravu chýb na LV viac ako po piatích rokoch od roep a tým môže vykonať aj zmenu vlastníctva? Lebo to preložené č.d. jednoznačne preukazuje , že vlastník je iný, ale zápis je niekoľko desiatok rokov na iného a samozrejme to potvrdzuje aj ROEP.
V skratke, kataster môže zapísať zmenu vlastníka na LV ak sa po viac ako 5 ročnej dobe od ROEP preukáže iný vlastník ?

Ďakujem.
trillan

Re: Oprava na LV

Post by trillan »

Dobrý deň.

Presne tak, ako to uvádzate.
Keďže Vami podané informácie sú všeobecné, podajte žiadosť o opravu chyby v KN a kataster Vašu žiadosť prešetri, a ak zistí, že je možné vykonať opravu, tak a ju aj vykoná. V opačnom prípade takúto žiadosť zamietne a Vám uvedie, akým spôsobom je možné vykonať požadovanú nápravu.

PS: žeby toto znalec nevedel je inak dosť divne...dokonca mam za to, že o takejto skutočnosti by mal neodkladne informovať príslušný okresný úrad, aby sa predošlo následným pochybeniam (samozrejme za predpokladu, že v danej veci sa už nevykonáva akékoľvek iné konanie)
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests