Nárok na pozemok

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
janko235

Nárok na pozemok

Post by janko235 »

Dobrý večer. Mám otázku. V roku 1999 som kúpil RD s pozemkom skladajúcim sa z viacerých parciel C. V roku 2014 neznáma osoba tvrdí že na tomto mojom pozemku má svoju parcelu E a ukazovala mi LV na pozemky typu E. Moja otázka znie: je možné aby mal niekto iný na LV parcely ktoré vlastním od roku 1999 na základe kúpnej zmluvy? Môže niekto jednoznačne tvrdiť kde sa nachádza jeho parcela typu E?
Ďakujem.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Nárok na pozemok

Post by lukas »

Pokiaľ má nejaký pozemok evidovaných vlastníkov v registri CKN a zároveň aj v EKN, ide o chybu. Takéto chyby sa stávajú, ale možno ešte častejšie sa stáva, že sa niekto oháňa papiermi, ktorým nerozumie.
Nechajte si ukázať katastrálnu mapu (kde sú parcely CKN) aj mapu určeného operátu (kde sú parcely EKN) a porovnajte to s listami vlastníctva a všetko by mali byť čo najaktuálnejšie podklady, ktoré si pozriete doma cez katasterportal.sk alebo Vám ich dotyčný donesie aj s pečiatkou katastrálneho odboru. Pokiaľ Vám z toho nebude zrejmé, že dotyčný má pravdu, nechajte to na ňom, nech Vám to zrozumiteľne dokáže.
V prípade, že naozaj bude mať pravdu, napíšte na príslušný katastrálny odbor žiadosť o opravu. Katastrálny odbor, podľa toho ako došlo k chybe, buď začne konanie o oprave alebo Vám navrhne dohodu resp. riešenie súdnou cestou.
trillan

Re: Nárok na pozemok

Post by trillan »

Len by som doplnil, že vo Vašom prípade, sa zrejme jedná o tzv. duplicitne evidovanie vlastníctva. V súčasnosti je na vlastníkovi E KN parcely aby preukázal, či sa naozaj jedná o takúto duplicitu alebo nie a to preukáže jedine na základe vyhotoveného geometrického plánu, ktorý preukazuje duplicitu, resp. či ide o duplicity na cely pozemok alebo časť pozemku. V prípade, že Vy a aj duplicitný vlastník mate pravoplatne listiny, kataster môže na základe písomne doručeného podnetu a priloženého GP len vyznačiť evidenčným spôsobom obmedzujúcu poznámku: Hodnovernosť údajov spochybnená...,
Nápravu môžete vykonať formou dohody (nepomenovaná zmluva, predložená na kataster formou vkladu, kde výsledkom bude odstránenie duplicity) alebo už len súdnou cestou.

Oprava chyby bude vykonaná, len ak sa preukáže, že zápis v KN nie je vykonaný v súlade s listinou. Kataster nemôže vykonávať opravu chyby v KN v rozpore s listinami a to aj vtedy ak vie preukázať, že omylom došlo k pochybeniu pri vyhotovení listiny. Platí zásada, že samotnú listinu vždy môže opraviť len ten, kto ju vyhotovil a správoplatnil.

Pripravovaný nový katastrálny zákona by mal riešiť aj tieto skutočnosti, avšak iba pri dohode všetkých strán a splnených zákonných podmienok.
janko235

Re: Nárok na pozemok

Post by janko235 »

dobrý deň...dopĺňam údaje, ktoré som dodatočne zistil:
- LV ktoré predložila ma parcelu povedzme označenú 251/3 o rozmere 300m2 a je to pozemok parcely E
- moje LV je parcela typu C....a obsahuje parcelu 251/1

Bol som aj na obecnom úrade kde je všetko zakreslené v mapách tak ako je súčasný stav... a žiadne prekrývanie parciel som nenašiel....jej parcela nadväzuje na našu. Zatiaľ mi nie je vôbec jasné o čo tej osobe ide, ale predpokladám, že to bude mať súvis so zmenou územného plánu....z extravilánu na intravilán....
Zatiaľ ďakujem za odpovede...na obecnom úrade mi povedali nech si dá parcelu zamerať geodetom a potom sa môže prípadný nesúlad riešiť, ak nejaký bude. Mám ale pocit že osoba vychádza zo starých máp kedy možno moja parcela patrila jej predkom a teraz sa snaží ju získať späť.
trillan

Re: Nárok na pozemok

Post by trillan »

Môže, ak si da vyhotoviť na E KN parcelu GP a nechá si v teréne tento pozemok aj vytýčiť.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests