Dotaz

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
kalo
Posts: 2
Joined: 14.4.2014, 14:56
Contact:

Dotaz

Post by kalo »

Dobrý deň!
Mám záujem kúpiť záhradu so záhradnou chatkou s evidenčným číslom. Predmetné evidenčné číslo nebolo v zmysle vyhl. MVSR č. 347/97 Z.z. zrušené a nahradené súpisným číslom.
Chatka na Liste vlastníctva súčasného majiteľa nie je zapísaná a v návrhu kúpnej zmluvy figuruje ako predmet kúpy iba pozemky, parcely .....
Aké riziko na seba beriem, ak pristúpim k podpísaniu takejto Kúpnej zmluvy?
Je opodstatnené, ak budem súčasného majiteľa predmetnej nehnuteľnosti - ako predávajúceho, žiadať, aby na Katastrálnom úrade ešte pred odpredajom nehnuteľnosti "uviedol veci na správnu mieru" a do Listu vlastníctva dal zapísať nehnuteľnosť - predmetnú záhradnú chatku?
Čo všetko by bolo potrebné urobiť a na akú výšku by sa vyšplhali všetky poplatky za predmetné úkony?
Ďakujem pekne za Vašu informáciu.
trillan

Re: Dotaz

Post by trillan »

Dobrý deň.

Bohužial bežnou praxou je, že sa predávajú záhradne chatky aj bez evidovania na LV. Takéto zmluvy neboli predložené na zápis do KN a teda nie sú na LV.

Vo Vašom prípade Vám odporúčam, aby pôvodný vlastník najprv požiadal o zápis chatky do KN na LV (zápis bude vykonaný do 60 dni bez poplatku) a až potom by som tu chatku kupil. Predmetom kúpy môžu byť naraz pozemok a aj stavba, takže to budete mať v jednom poplatku (66 euro).

Ak to neurobíte a neskôr bude chcieť dať chatku zapísať, budete musieť vydokladovať všetky potrebné listiny na zápis stavby do KN (tieto listiny isto nemáte).
kalo
Posts: 2
Joined: 14.4.2014, 14:56
Contact:

Re: Dotaz

Post by kalo »

Dobrý deň,
v prvom rade ďakujem za Vaše promptné stanovisko.

Na margo Vašej odpovede chcem ešte uviesť, že predávajúci sú zrejme tretí, resp. štvrtí majitelia a potrebnými dokladmi na zápis chatky do LV pravdepodobne nedisponujú, takže z toho vyplýva, že nebudú chcieť požiadať o zápis chatky do KN na LV.

Aké vlastne doklady na tento dodatočný zápis chatky na KN do LV je potrebné doložiť?

Ak by k predmetnému dodatočnému zápisu chatky súčasným vlastníkom na KN nedošlo (čo je veľmi pravdepodobné), aké ďalšie riziko z toho pre mňa vyplýva, keby som kúpil od súčasného vlastníka pozemok s chatkou - tak ako to je momentálne zadokumentované na Katastrálnom úrade? (Teda okrem toho, ktorý ste mi uviedli v predchádzajúcej odpovedi - že by vznikol problém, keby som chcel ja dať záhradnú chatku zadokladovať do LV na katastri.)
Neporuším nejaký zákon?
Ďakujem, s pozdravom.
trillan

Re: Dotaz

Post by trillan »

Dobrý deň.

Doložiť by bolo zrejme asi treba rozhodnutie o pridelení súpisného čísla na pôvodných majiteľov a potom priložiť ostatné kúpne zmluvy až na súčasného vlastníka. Ak stavba nie je oddelená tak aj nový geometrický plán. Ak nie je možné tieto listiny si už vyžiadať, potom skúsiť inštitút vydržania u notára alebo súdobne alebo niečo podobne... Konkrétne čo by ste potrebovali na zápis by Vám na základe Vašej žiadosti uviedol kataster.

Nestalo by sa v postate nič, Vy by ste sa stal "vlastníkom", avšak bez evidovania na LV. V podstate by ste boli len niečo ako "oprávneným užívateľom". Zmluvu by ste mali iba Vy s terajším užívateľom a zrejme zmluva by nikdy nebola podaná ani na kataster, tak ako aj tie pred tým. Zmena by sa zrejme udiala len v zahradkárskej osade a v obci kvôli dani, ale to by Vám bezproblémov mali povedať aj pôvodný vlastníci, kedže to tak isto kupovali.

Problém by mohol nastať napr. keby pôvodný vlastník si dal stavbu zapísať (alebo jeho právny nástupca) a domáhal by sa stavby, už by sa jednalo zrejme o spor, kde by ste museli dokazovať ako ste to nadobudli, a ako to nadobudol Váš právny predchodca a to zrejme až do úplného pôvodného vlastníka, ktorý bol stavebníkom a ostatné skutočnosti, že bolo za kúpu zaplatené a pod..

Ak by som sa ja na Vašom mieste mal kúpiť takúto stavbu, žiadal by som veľmi veľku zľavu oproti takej istej už evidovanej na LV a to z dôvodu brania uvedeného rizika na svoju osobu, resp. ja by som taku stavbu ani nekupil.

A čo sa týka poplatkov, nejake to LV a kópia mapy 16 euro, vklad 66 euro, zmluva (uvedte si sám), geometrický plán (okolo 200-300 euro), vybavovanie na stavebnom úrade (netuším), úradne overenie listín (kedže to už mali štyria vlastníci 10-50 euro) a ďalšie nepredvídateľné poplatky ako napr. notár, súdne poplatky a pod...a samozrejme výsledok stále neistý...

"Je opodstatnené, ak budem súčasného majiteľa predmetnej nehnuteľnosti - ako predávajúceho, žiadať, aby na Katastrálnom úrade ešte pred odpredajom nehnuteľnosti "uviedol veci na správnu mieru" a do Listu vlastníctva dal zapísať nehnuteľnosť - predmetnú záhradnú chatku?"
- čo si v zmluve dohodnete je na oboch stranách kúpnej zmluvy. Pamatajte však na to, že takúto zmluvu musíte predložiť na kataster najneskôr do troch rokov od podpisu a to za predpokladu, že žiadna strana neumrie dovtedy, nakoľko aj to môže byť jeden z dôvodov zastavenia konania. V prípade takejto podmienky by som do zmluvy uviedol, že kúpna cena bude splatná až po odstránení týchto nesúladov alebo ešte lepšie až po ukončení vkladu, nakoľko to je jediná páka ktorú máte.

PS: len na upresnenie, od minulého roka už to nie je katastrálny úrad (správne má byť správa katastra ako prvostupňový orgán, KÚ bol nadriadení druhostupňový), ale okresný úrad XX, katastrálny odbor, uvidíme koľko táto reforma vydrží :)
oka1958@gmail.com

Re: Dotaz

Post by oka1958@gmail.com »

Dobrý večer,
ďakujem za Vašu odpoveď.
S pozdravom
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 53 guests