neznámi vlastníci

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Guest

neznámi vlastníci

Post by Guest »

Dobrý deň,
2 parcely registra E (jednu z nich užívam ja, platím dane ) vlastnia 14 vlastníci, z toho 5 sú známi a ostatní neznámi (na LV nefiguruje SPF ako správca, na obecnom úrade o nich nevedia, nepoznáme dedičov). Ak by som chcela odkúpiť podiely od známych vlastníkoch, majú tí neznámi predkupné právo, takže by som potrebovala od nich súhlas, aj keď viem, že už nežijú?
Druhá vec je, že by som chcela tú odkúpenú časť previesť na C-pozemok (pomocou GP), aj na to by som potrebovala súhlas od neznámych. Ako mám postupovať? Potrebujem na to súhlas právoplatných nástupcov, aj keď ich nepoznám?
Ďakujem za odpoveď!
trillan

Re: neznámi vlastníci

Post by trillan »

Dobrý deň.

V prvom rade si treba uvedomiť, že "neznámy vlastník" nie je vlastne neznámy v pravom zmysle slova, t.j. že by sme nevedeli povedať o akú osobu sa jedná (napr. Jano Mrkvička), ale je to v podstate známy vlastník bez známeho pobytu a bez doplňujúcuch identifikačných údajov. Takéto osoby aicky zo zákona spravuje správca neznámych vlastníkov (napr. SPf alebo iný vlastník podľa druhu pozemku). Katastre už v súčasnosti aicky uvádzajú tohto správcu aj na LV v rámci svojej činnosti a tzv. čistenia dát (ak to tam nie je, môžete požiadať kataster aby to tam dopísal, aj keď osobne si myslím, že je to úplne bezpredmnetné).

Vyžiadajte si potvrdenia všade tam, kde ste zisťovali totožnosti "neznámych vlastníkov" a to napr. obec, register obyvateľov, okresné súdy a pod. kúpte od všetkých známych vlastníkov, GP si dajte zapísať zo súhlasom správcu za neznámych vlastníkov. Následne môžete skúsiť vydržať zvyšné podiely formou notárskej zápisnice alebo formou osvedčenia súdobnou formou (tu zaplatite do štátnej zábezpeky ostatné podiely podľa znaleckého posudku) a to na základe vyjadrení, že sa naozaj jedná o neznámu osoby. Samozrejme aj tu potrebujete vyjadrenie správcu (resp. keď to nebude vyznačené na LV tak možno ani nie, bližšie info vám da príslušny kataster, notár, súd...)
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: leonar332 and 104 guests