Kúpa nad 2000 m2

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Feri

Kúpa nad 2000 m2

Post by Feri »

Dobrý deň,
idem kupovať ornú pôdu v extraviláne tesne nad 2000 m2 (parcelá má nejakých 2012 m2 ), a keďže mi to zákon platný od 1.6.2014 fakticky znemožnil, chcem sa spýtať, či by sa to nedalo tak, že polovičný podiel od majitelov teraz odkúpim ja, polovicu po mesiaci povedzme frajerka alebo kamoš. Napadlo ma ešte, že parcelu rozdeliť, a odkúpiť na 2x, ale zákon o drobení pôdy to nepustí. aký postup by ste mi odporučili?
Dakujem pekne
trillan

Re: Kúpa nad 2000 m2

Post by trillan »

Dobrý deň.

Vaša logika je nesprávna, pretože Vy kupujete podiel s každého m2, nie pozemok o výmere 1006 m2 v celosti. To by sa dalo napr. obísť, keby teraz pozemok vlastnili napr. dvaja vlastníci a urobili by dohodu o vysporiadaní spoluvlastníckych podielov. Potom by ste od každého kúpil samostatné pzemky o výmerách 1006 m2.

V podstate Vám zostali len tieto možnosti:
- v zmysle OZ to date kúpiť rodine predávajúceho alebo blízkej osobe (stačí čestné vyhlásenie), potom ta blízka osoba to môže následne previesť na Vás.
- zohnať potvrdenie od obce, že to je určené na výstavbu
- zahrať sa na farmara vo Vašej obci kde bývate, keď už chcete vlatniť ornú pôdu:-)
Feri

Re: Kúpa nad 2000 m2

Post by Feri »

Zdravím,

No, ja tam mám troch vlastníkov, a podla toho, čo píšete, ak si oni dajú vysporiadať podiele, tak môžu vzniknúť 3 samostatné parcely, ktoré potom po jednom odkúpim? dobre tomu cápem? to vysporiadanie je takisto so zmluvami cez kataster atď, či stačí nejaká overená dohoda a vymerať časti? asi nie...

Ďalej nerozumiem tej prvej možnosti nižšie: dať to kúpiť rodine predávajúceho, by na mňa to mohli previesť? však previesť by to na mňa mohol rovno aj terajší vlastník, nie? (keby tomu samozrejme zákon nebránil)

zahrať sa na farmára... veď práve to mám v pláne, no ale ak nemám živnosť minimálne 3 roky, tak mi to nepomôže pri kúpe :)

Dakujem ešte raz za cenné info
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 61 guests