Zolor

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Zolo

Zolor

Post by Zolo »

Sú časté prípady, že nad rodičovský rodinný dom so súhlasom vlastníka rodinného domu, že napr. ich syn realizuje nadstavbua, kde vzniká kompletná bytová jednotka, so všetkými kazovateľmi na samostatné využívanie bytu. Aby stavebník svoju nehnuteľnosť dostal na LV, sa spracováva inominantná zmluva, v ktorej je dom rozdelený na dva byty a súčasne sú vyčíslené aj spoluvlastnícke podiely na spoločných častiach a spoločných zariadeniach. Zmluva sa predloží na kataster nehnuteľností so žiadosťou o vklad.
V prípade ak sa dom nerozdelí na dva byty, akou zmluvou by bolo možné dosiahnuť, aby stavebník nadstavby po získaní kolaudačného rozhodnutia mohol kataster požiadať aby jeho vlastníctvo bolo na LV uvedené. Dá sa to realizovať tak, že sa vyhotoví "inominantná" zmluva v ktorej sa uvedú spoluvlastnícke podiely medzi pôvodným vlastníkom a stavebníkom nadstavby? (napr vlastník A 1/3, vlastník B 2/3) Je potrebné vypracovať znalecký posudok na stanovenie podielov, alebo stačí iba dohoda pôvodného vlastníka rodinného domu a stavebníka nadstavby nad rodinný dom? Nepredpokladám, že by sa dala vyhotoviť dohoda o zrušení, resp. zmena spoluvlastníckych podielov, pretože stavebník nadstavby ešte nemá žiadne podiely na LV.
Ďakujem, ostávam s pozdravom
trillan

Re: Zolor

Post by trillan »

Dobrý deň.

V princípe platí, že výsledok by mal byť taký ako bolo vydané stavebné rozhodnutie, resp. tak ako je vydané kolaudačné rozhodnutie. Vlastníci by mali byť uvedený už v rozhodnutí.

V prvom prípade (odporúčam tento), vlastník stavby a nadstavby požiadajú o zápis 2-bytových jednotiek do KN, súčasťou ktorej bude kúpna alebo darovacia (žiadna inominantná, ta sa používa na iné účely v zmysle OZ) zmluva na 1-bytovú jednotku (nadstavbu), kolaudačné rozhodnutie, ak je to potrebné aj geometrický plán (zmenil sa charakter stavby, alebo nie je stavba zakreslená v katastralnej mape) a hlavne znalecký posudok, kde budú určené charaktery jednotlivých bytových jednotiek a podiely k spoločným priestorom. Zároveň sa môže v zmluve previesť aj spoluvlastnícke podiely k pozemkom pod stavbou a k prístupu k stavbe (odporúčam doriešiť aj toto). Ak tých bytových jednotiek je viac, potom je potrebné riešiť aj správcu a doložiť to tiež na zápis do KN.
Dá sa to riešiť aj tak, že nadstavbu realizuje pôvodný vlastník, da zo svojho domu zapísať 2 bytové jednotky a potom prevedie na nového vlastníka (to predtým je v podstatee to iste, akúrat všetky úkony sa robia naraz a tu sa môžu aj postupne).

Ak použijete druhý prípad, kataster bude evidovať len jednu stavbu (žiadne bytové jednotky) a majiteľ Vám zase len kúpnou alebo darovaciou (žiadna inominantná) zmluvou prevedie príslušny spoluvlastnícky podiel, tak ako sa dohodnete. Výsledok bude, že každý z vlastníkov bude vlastniť svoj podiel ku každej časti domu bez ohľadu na to, ktorú časť domu užíva (budú mať spoločné všetko, vodomer, plynomer, smeti, daň a pod.). V tomto prípade nie je potrebné na kataster už nič iné dokladovať (za predpokladu, že stavba je už zapísaná)
cvirko27
Posts: 2
Joined: 11.12.2014, 17:12
Contact:

Re: Zolor

Post by cvirko27 »

Dobry den,

pokial ako syn chcem dostat nadstavbu rodicovskeho domu na LV ako rozostavanu samostatnu bytovu jednotku, kataster bude potrebovat zmluvu o nadstavbe medzi mnou ako stavebnikom nadstavby a na druhej strane otcom ako podielovým spoluvlastnikom rodinného domu (otec ma 1/2 domu, ja druhu polovicu plus chcem urobit nadstavbu). Chcem sa spytat, co musi obsahovat takato zmluva, ked maju vzniknut dve bytove jednotky? Bude sa menit aj spolvlastnicky podiel k zastavanemu pozemku (vlastnim ho ja s otcom na polovicu)? dakujem
trillan

Re: Zolor

Post by trillan »

Dobrý deň.

V princípe potrebujete zmluvu, kde bude uvedený výsledok a znalecký posudok na novovytvorené bytové jednotky, ak ste menili podorys tak aj GP.

Nadstavbu rodicovskeho domu na LV ako rozostavanu samostatnu bytovu jednotku Vám kataster zrejme nikdy neazapíše-v systéme nemá ani takú možnosť (a myslím si, že ani žiadny znalec neurobí takýto znalecký posudok, nakoľko zrejme ešte nemate vytvorené dve samostatné bytové jednotky), nakoľko teajšia stavba je v podstate už teraz zapísaná ako "rozostavaná stavba" s minimálne existujúcim prvým nadzemným podlažím.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 44 guests