chybný zápis v KN

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
type83
Posts: 8
Joined: 11.7.2014, 9:05
Contact:

chybný zápis v KN

Post by type83 »

Dobry den.Mam otazku ohladne zleho zapisu na KN.Nie je to moj chybny zapis ale človeka s ktorym chcem spisat zamennu zmluvu.Moja otazka znie ci musi najprv dotycny nahlasit zmenu na KN alebo mozme hned spisat zamennu zmluvu a KN ten chybny zapis opraví.Chybný zapis spočíva v tom že chyba smerove číslo a nazov dediny,datum narodenia a meno,priezvisko,číslo domu je v poriadku.Dakujem
trillan

Re: chybný zápis v KN

Post by trillan »

Dobry deň.

Uvádzate, že "Chybný zapis spočíva v tom že chyba smerove číslo a nazov dediny"
Ak je dom zapísaný na katastri, resp. na LV (a uvadzate, že je v poriadku), t.j. je zapísaná stavba so súpisným číslom alebo bez súpisného čísla, smerové číslo (čo to je? myslelite ste popisné číslo domu ako doplňujúci údaj, lebo súpisne číslo je niečo iné - mali by ste si to upresniť) sa na LV neuvádza.
Zároveň ak je stavba vedená na LV, odpadá aj nazov dediny (kde ste to vôbec vzali, dopĺnať takýto údaj na LV), pretože na každom LV mate aicky uvedenú obec a príslušne katastrálne územie, kde sa nehnuteľnosť nachádza.

Z uvedeného je zrejme, že kedže uvádzate, že ohladom evidovania domu na LV je všetko v poriadku, vlastne nie je čo ani opravovať (nemusí to byť pravda, viac sa z Vašej otázky nedá vydedukovať).

V prípade, že predsa mate nejake pochybnosti, skočte aj s vlastníkom stavby na kataster, vezmite všetky listiny čo ma vlastník ohľadom stavby a tam Vám povedia či je všetko evidované úplne, príp. ako ďalej postupovať. V každom prípade prípadnu zistenu nápravu musí zjednať pôvodny vlastník (nie Vy, resp. iba s jeho písomným splnomocnením) a to ešte pred spisovaním zámennej zmluvy, aby Vám ju kataster bez problémov odvkladoval, resp. aby ste v budúcnosti nemali Vy ďalšie problémy.

A samozrejme, treba rozlišovať pôjmy oprava chyby (napr. chybny zápis zleho podielu a podobne, opravuje sa formou rozhodnutia) a doplnenie údajov na vlastníka (napr. oprava adresy a pod., robí sa len evidenčne bez rozhodnutia, t.j. nespadá pod správny poriadok a je väčšinou oveľa rýchlejšie spravená náprava, resp. takáto náprava sa da vykonať v niektorých prípadoch aj priamo pri predložení návrhu na vklad).
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 82 guests