Poradie zapisu zalozneho a vlastnickeho prava

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
SimonaS

Poradie zapisu zalozneho a vlastnickeho prava

Post by SimonaS »

Dobry den,
9.7.2014 sme podali navrh na vklad zalozneho prava a hned za tym aj navrh na vklad vlastnickeho prava do KN (kupa bytu na hypoteku). Dnes (21.8.2014) sme postou dostali vyrozumenie, ze konanie na vklad vlastnickeho prava bolo prerusene (datovane 12.8.2014) s odovodnenim, ze sa zacalo konanie o predbeznej otazke. Dalej je v liste uvedene ze prava k tej istej nehnutelnisti sa zapisuju v poradi v akom sa sprave katastra dorucili zmluvy. Tomu celkom nerozumiem, lebo vsetky dokumenty (KZ aj zalozne zmluvy) boli doorucene do KN v ten isty den a to v den podania navrhov. List sa konci vyjadrenim, ze je potrebne najskor ukoncit konanie na vklad zalozneho prava a az potom vlastnickeho prava. Moja otazka je co mame v takejto situacii robit? Co prosim znamena konanie o predbeznej otazke? Ako dlho teraz musime cakat? Nie je to standardny postup pri kupe bytu financovaneho hypotekou? Pani, ktora obe podania vybavuje je na dovolenke a buduci tyzden ideme zase na dovolenku my:(.
Vopred dakujem za odpoved.
Peterx

Re: Poradie zapisu zalozneho a vlastnickeho prava

Post by Peterx »

Na katastri by sa mali vkladári navzájom zastupovať. Taktiež môžete skúsiť u pracovníka banky, ktorý Vám vybavoval úver.
trillan

Re: Poradie zapisu zalozneho a vlastnickeho prava

Post by trillan »

Dobry deň.

"Tomu celkom nerozumiem, lebo vsetky dokumenty (KZ aj zalozne zmluvy) boli doorucene do KN v ten isty den a to v den podania navrhov"

Pozrite sa na návrhy, okrem dátumov je tam uvedený aj čas podania. Vo vašom prípade musí byť ako prvý podaný návrh na vklad záložného práva a ako druhy (s neskorším časom povedzme o jednu minútu) návrh na vklad kúpnej zmluvy (možno ste to podali naopak alebo mate rovnaky čas a zaplombovaný bol najprv návrh na vklad KZ - to môže byť napr. dôvod riešenia predbežnej otázky, damozrejme tých dôvod môže byť množstvo, presne info Vám dajú na katastri, jednoducho povedané na predmetnú nehnuteľnosť už skôr bolo začaté iné konanie, alebo počas konania sa vyskytol iný dôvod na prerušenie konania, napr. zápis obmedzujúcej otázky nakladania z nehnuteľnosťou zo súdu, exekútora a pod.). Ak zistite takýto postup, bude potrebné z Vašej strany a ostatných účastnikov zastaviť pôvodný vklad KZ do katastra (konzultujte postup), kataster odvkladuje následne druhý návrh na vklad založného práva a potom znova predložiť nové KZ aj s novým návrhom na vklad do katastra (v KZ kupujete nehnuteľnosť už zo záložnym právom, ktoré ale ešte v súčasnosti na LV nie je).

Zákon jednoznačné hovorí o lehotách na vykonanie vkladu a nerieši absenciu jednotlivých pracovníkov katastra. Taktiež samozrejme nerieši ani Vašu dovolenku (napr. to že sa budete môcť dostaviť až v druhej časti zákonej lehoty, - zároveň môžete splnomocniť osobu, ktorá Vás bude vo Vašej neprítomnosti zastupovať). V prípade, že sa už končí lehota (v tomto prípade prerušenia vkladu), vklad bude pridelený inej osobe na vybavenie. Ak sa neviete na katastri dopatrať osoby, ktorá vklad vybavuje, prip. ktorá vkladara zastupuje, každý pracovník ma určeného priameho nadriadeného (alebo zastupujúceho nadriadeného) na ktorého sa môžete s daným problémov obrátiť.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 86 guests