Kopia kupnej zmluvy

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Katarina_z

Kopia kupnej zmluvy

Post by Katarina_z »

Dobry den,
koľko trvá vyhotovenie kópie kúpnej zmluvy? Je to možné vyhotovenie na počkanie? Bývam v Prahe a rada by som to vyriešila čo najefektívnejšie.
Ďakujem.
trillan

Re: Kopia kupnej zmluvy

Post by trillan »

Dobrý deň.

Kedže bývate v Prahe zrejme pre Vás najefektívnejší spôsob by bol požiadať o vyhotovenie takejto kópie písomnou formou (zaslať poštou). Lehotu na vybavenie má kataster 30 dní od doručenia. Podmienkou je aby ste presne definovali o akú zmluvu máte záujem, uviesť jej spisovú značku a pokiaľ nie ste priamo účastníkom zmluvy preukázať aj oprávnenosť nahliadania do takýchto listín (napr. ste dedič na základe deičského konania a pod.).

Skúsenosť je taká, že na mnohých katastroch to vybavujú aj na počkanie (nie je to povinnosť), pokiaľ takúto listinu majú k dispozícií (nemajú u seba archív, je to už uložené v centrálnom archíve v Liptovskom Mikuláši a pod.) a je to možné vybaviť popri "bežnych stránkach". Taktiež je možné sa najprv telefonicky dohodnúť s pracovníkom na katastri, on by Vám to pripravil a potom by ste si už prišli len po kópiu listiny.

Netreba taktiež zabudnúť, že poskytovanie takýchto listín je spoplatnené podľa sadzobníka 10 a 11 zak .č. 180/1995 Z.z. o správnych poplatakoch, čo je vo Vašom prípade (ak sa nemýlim) 1,5 euro za každú stranu. Čiže ak chcete vopred zaplatiť správny poplatok, musíte vedieť koľko strán ma Vami požadovaná zmluva, resp. či má aj nejaké prílohy a pod.. V prípade, že žiadosť pošlete poštou, po vyhotovení objednávky Vám príslušný katastrálny odbor zašle oznámenie o výške poplatku a uvedie Vám aj spôsoby akými je možné daný poplatok uhradiť. V prípade osobnej návštevy uhradite správny poplatok priamo a to najčastejšie kolkami, resp. teraz už tzv. elektronickými kolkami, ktoré sú umiestnené priamo v budovách katastra.
Katarina_z

Re: Kopia kupnej zmluvy

Post by Katarina_z »

Ďakujem veľmi pekne, pomohlo. Myslíte že žiadosť musí byť overená notárom?
trilan

Re: Kopia kupnej zmluvy

Post by trilan »

Rád som pomohol :)
Nie žiadosť nemusí byť overená notarom.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 34 guests