Exekučná plomba na pozemku

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Podielnik

Exekučná plomba na pozemku

Post by Podielnik »

Mojí známí, starší ľudia z odľahlej osady v horách zistili že na ích pozemku v ktorom majú podiel (väčšinový) je plomba z dôvodu že jeden z iných podielnikov tohoto pozemku je v exekúcii. Teraz majú veľké obavy o svoj podiel. Otázka je :
- týka sa plomba celého pozemku alebo podielu,
- môžu svoj podiel na pozemku predať alebo darovať napriek plombe na pozemku,
- ako dlho môže exekútor "udržiavať" plombu na pozemku (je tam nejaká premlčacia doba?). Je zrejmé že podiely na pozemkch v odľahlých častiach katastrálneho územia sú temer nepredajné takže teoreticky môže trvať predaj aj (preženiem) 50 rokov a teda plomba tam na pozemku môže byť 50 rokov a ostatní spolupodielnici s pozemkom nebudú môcť nič robiť 50 rokov?! Zdá sa mi to trochu divné, však oni by teraz vlastne ani nemohli pokosiť pozemok pretože o súhlas by mali požiadať ekekútora..

Ďakujem za radu
trillan

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by trillan »

Dobrý deň.

Odpoveď je:
- plomba by sa ma la týkať len podielu, ktorý exekútor zablokovoval, vlastníctvo ostatných spoluvlastníkov - ak sú taký, je takouto exekúciuo nedotknuté (na liste vlastníctva je priamo uveddený podiel, na ktorom je zapísaná obmedzujúca poznámka).
- ostatný vlastníci, na ktorých nie je vedené exekúčne záložne právo môžu zo svojim podielom nakladať ako len chcú, netreba však zabúdať aj na predkúpne právo a v tomto prípade účastníkom sa nepriamo stáva aj exekútor.
- exekútor môže takúto obmedzujúcu poznámku udržiavať až do ukončenia exekúcie (často je tam uvedená aj po vyplatení exekučného nároku z dôvodu, že nikto na kataster nedoručí listinu na výmaz takéhoto práva). Donekonečna to určite nebude, nakoľko exekútor nebude čakať tak dlho a majetok napr. preda inej osobe v exekúci, licitácií a pod. a tým vysporiadana svoju a aj veriteľovu pohľadávku v prípade, že dotyčná osoba nebude splácať svoj dlh.

PS: Na margo Vášho posledného vyjadrenia, že:"ostatní spolupodielnici s pozemkom nebudú môcť nič robiť 50 rokov?! Zdá sa mi to trochu divné, však oni by teraz vlastne ani nemohli pokosiť pozemok pretože o súhlas by mali požiadať ekekútora " je možné povedať len toľko, že vlastnícke práva ostatných vlastníkov ostavajú nedotknuté, zároveň aj vlastník, ktorý má exekúciu je stále vlastníkom nehnuteľnosti a to až do času, kým vlastníctvo nebude prevedné do vlastníctva niekoho iného. Takýto vlastník je len obmedzený nakladať s touto nehnuteľnosťou, resp. zo svojim podielom bez súhlasu exekútora. Užívanie nehnuteľnosti nie je až do času zmeny vlastníctva nijakým spôsobom obmedzené, t.j. napr. kosiť všetci môžu (alebo musia, napr. pod hrozbou pokuty), neobmedzene...takisto daň za pozemok neplatí exekútor ale vlastník (resp. často len užívateľ).

V prípade, že by spoluvlastník nejavil žiadny záujem vysporiadať sa z exekútorom a nemá priamy záujem nevyhnutne vlastniť túto nehnuteľnosť, možno by bolo pre dotyčných najlepšie odkúpiť od toho vlastníka jeho podiel so súhlasom exekútora (alebo priamo od exekútora), tým by sa znížil jeho dlh a Vaši známi by mali po probléme. Exekútor by určite nenamietal, nakoľko oni majú priamo aj predkúpne právo k tomuto pozemku, otázkou ostáva len cena, za ktorú by to predali (dohoda, alebo znalecký posudok). Bez aktívnej spoluúčasti Vašich známych to však určite nepôjde.
podielnik

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by podielnik »

Veľmi pekne vám ďakujem, ste veľmi láskavá.
Napriek všetkému stále musím opakovať že existujúca situácia s podielovými pozemkami nie je , podľa môjho názoru, dosť dobre vyriešená, pretože: Na Slovensku je obrovské množstvo , aj pomerne malých pozemkov, kde pozemok má trebars niekoľko desiatok spoluvlastníkov (často s podielmi niekoľko dm2) roztrúsených po svete (doslova), mŕtvych, zastupovaných SPF, patriacich obci, cirkvi a podobne. Naviac za socializmu (a možno i predtým) si ľudia delili pozemky v krčme bez ohľadu na to aký bol stav v pozemkovej knihe. To je aj , v istom zmysle, prípad mojích známych, kde časť podielnikov je údajne až niekde v Čechách a o niektorých ani nevedia kde sú.
Ešte mám teda dve otázky:
- je plombou na niektorom z podielov zablokovaná aj možnosť požiadať súd o rozdelenie pozemku (trebárs na základe geometrického plánu), resp. môže tak urobiť exekútor?
- ako je to zo zvykovým právom a plombou, napr. cez podielnícky pozemok vedie "zvykovo" cesta. To je prípad aj tých mojích známych : cez ten pozemok vedie cesta k poľnohospodárskemu objektu a boja sa že exekútor by im mohol robiť problémy v prístupe k nemu..
podielnik

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by podielnik »

Prepáčte, vzápäti ma ešte napadla otázka:
ako jeto s ROEP a plombami. V obci nie je ukončený ROEP ale pomaly sa približuje k osade..mohol by ROEP tento problém eventuálne vyriešiť?
trillan

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by trillan »

Zdravim.

Som chlap, ale nevadi, bežne sa stava, ža moôj nick čítajú ľudia inak ako je napísný:)

Ku tomu stavu, že pozemky sú evidované na mnoho podielníkov, s tým asi mi nič neurobíme, je to pozostatok ešte z pozemkovej knihy, kde bol použitý tzv. uhorský model. Napr. v čechách to bolo oveľa lepšie, tam bol použitý pri tvorbe pozemkovej knihy tzv. rakúsky model, kde nebolo možné drobiť vlastníctvo, aj keď úprimne, po skúsenostiach s ľudmi, neviem si v SR predstaviť, že by napr. dedil len jeden dedič zo zákona, ostatný by ho asi prizabili :)

K tomu deleniu, predaju, kupovaniu a zamienaniu pozemkov pôvodnými vlastníkmi je potrebné uviesť, že týto pôvodný ľudia v prevažnej väčšine nemajú problém uznať, že k takémuto prevodu došlo, dokonca často nemajú problém urobiť adekvátnu nápravu (napr. nepomenovanú zmluvu, súhlasi k vyhláseniu o vydržanií a pod.), problém býva u ich dedičov a iných právnych nasledovníkov uznať, že k takémuto prevodu došlo (bežne argumenty: však ja mam na to to listinu, notár predsa vedel čo dedí, kupujúci nikdy predávajúcich nevyplatili, a pod.).

"Je plombou na niektorom z podielov zablokovaná aj možnosť požiadať súd o rozdelenie pozemku (trebárs na základe geometrického plánu), resp. môže tak urobiť exekútor?"
Je to skôr otázka na právnikov, ale pokiaľtam nie je žiadny iný problém, v zásade by v tom nemal byť problém, ak súd rozhodne, kataster takúto listinu zapíše. Dohoda môže byť vykonaná len so súhlasom exekútora.


"ako je to zo zvykovým právom a plombou, napr. cez podielnícky pozemok vedie "zvykovo" cesta. To je prípad aj tých mojích známych : cez ten pozemok vedie cesta k poľnohospodárskemu objektu a boja sa že exekútor by im mohol robiť problémy v prístupe k nemu..!"
Užívanie pozemku nie je predmetom evidovania katastra. Samotný exekútor chce peniaze, nie niekomu blokovať prístúp. V prípade znemožnenia akehokoľvek prístupu k Vašemu pozemku, môžete požiadať súd o zriadenie práva prechodu k Vášmu pozemku.

A čo sa týka ROEPu, tak plomby s nim nemajú nič spoločné. Ak už máte vlastníctvo na LV v celosti, tak sa Vás ROEP netýka. Nemýlite si nahodou plombu s obmedzujúcou poznámkou? Ani to Vám ROEP nezruší, nakoľko zápisom diela ROEP nedochádza k zmenám vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam. Zrušenie takejto poznámky je možné len na základe došlej listiny, na základe ktorej dôjde k výmazu exekučného práva.

Inak môžete mi napísať ako sa može nehmotný ROEP (je to len skratka diela, ktorým dochádza len k prepisu vlastníctva z pozemkovej knihy a iných starších operátov do KN na listy vlastníctva) približovať pomaly k osade? :DDD
/Nezabúdajme na to, že ROEP rieši vždy celé katastrálne územie (neriešime teraz RViN, ani ZRPS)./
Janovec

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by Janovec »

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať, či aj exekútor nemá povinnosť, ohľadne predkupného práva, najskôr osloviť spoluvlastníkov danej nehnuteľnosti a to aj s určitou peňažnou požiadavkou. V prípade dražby by táto suma nemala byť potom nižšia ako požadoval exekútor od spolupodielnikov. Alebo sa mýlim?

Ďakujem
trillan

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by trillan »

Dobrý deň.

Toto by bola skôr otázka na komoru exekútorov (nie geodetov a katastrálnikov), ale musím uznať, že logiku to má. Aká je však realita, tak to netuším. Skúsenosti bohužiaľ hovoria, že veľakrát záleži na samotnom exekútorovi a jeho samotnom prístupe.
podielnik

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by podielnik »

To je zaujímavé, Trillan, a ja keď som sa na to pozeral vždy som videl tam Trilian a preto som si myslel že je to ženské meno...
Ďakujem vám veľmi pekne za rady (ozaj sa to týka známych) , robíte veľmi záslužnú prácu.
Ešte poznámka k ROEP. . Myslím si že ste idealista. Keď robili ROEP v katastri (a to iba jeho časti a bolo to uprostred 90 rokov) kde mala moja mama pozemky tak pozemok v celosti po jej otcovi jej fyzicky raz pridelili na miesto kde ho mal fyzicky jej otec, potom ho posunuli o 50 m doprava a nakoniec o 100m doľava a tam jej ho aj nakoniec vymerali. To isté bolo z drobnými podielmi . Trebárs vytvorili "pandravovitý" pozemok plný skália a tam "šuchli" drobných podielnikov ktorí tam predtým žiadne podiely nemali... alebo napr. všetky urbárske pozemky (aj tie ktoré patrili v celosti jednému vlastníkovi) urobili podielnickými ..
No nič, ako sa hovorí v jednej knihe: " čo bolo bolo terazky som majorom (alebo aspoň vlastníkom bezcenných pozemkov s ktorými sú iba problémy .."
trillan

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by trillan »

Ďakujem za odozvu, to človeka vždy poteši :)

A ešte k tým ROEP-om. Idelalista nie som ,to už /bohužial/ ani zďaleka. Za samotným stavom v ROEPe môžu takisto spracovatelia, ako aj tí čo ho preberali a robili kontroli a často aj samotný vlastníci. Veľkú vinu na súčasnom stave majú aj zamestnanci obci, ktorý nedostatočne informovali svojich občanov aby si doplnili údaje, doložili listiny čo majú doma a pod.

Z ROEPmi je to vačšinou tak, že čím starší, tým väčšia nekvalita (samozrejme nemôžeme to úplne paušalizovať). Vždy záleži od toho, kto to vyhotovaoval, aká bola metodika a tiež aj dosť od toho, či správnym orgán, ktorý toto dielo preberal bol kataster alebo pozemkový úrad, ktorý často ani nemal software na kontrolu....

Každému geodetovi, ktorý ako podklad na tvorbu GP použije len podklad z ROEP by som ruky dolámal. Každý geodet je POVINNÝ skontrolovať tieto údaje z ostatnými dostupnými podkladmi na katastri a následne z najlepším "vedomím a svedomím" vyhotoviť GP.
Na to existujú bohužial, aj v rezorte pod ÚGKK SR ľudia, ktorý si myslia, že podklad z ROEP to je to najlepšie čo doma máme...a potom to tak, vyzerá, že napr. najmä pri pozemkových úprávach dávajú náhradne pozemky podľa "aktuálne evidovanej, nezáväznej výmery vlastníka " a nie podľa naozaj skutočného vlastníctva, z odôvodnením, však ľudia dostanú "svoju" výmeru a sú vlastne spokojný....
Podielnik

Re: Exekučná plomba na pozemku

Post by Podielnik »

Veľmi pekne ďakujem p. Trillan. K tomu problému exekučnej plomby by som ešte dodal že sa ukázalo že hlavným problémom nie je ani ten pozemok kde je exekučná plomba ale iný pozemok kde je na LV je poznámka že je to Duplicitné vlastníctvo a každý podielnik má poznámku o spochybnení hodnovernosti údajov katastra (bez spresňujúcich údajov).
Dajú sa nejako zistiť údaje o tom kto navrhol aby sa tam dala takáto poznámka (resp. na základe akého právneho, ..atď. úkonu).
Na Internete je viac návrhov na riešenie tohto problému ale zdá sa mi nespravodlivé aby to riešil vo svojej réžii vlastník keď vlastne taký stav nevznikol z jeho viny.
Keď som spočítal im podiely zapísaných vlastníkov tak v súčte to bolo menej ako 1 a je to pozemok v stave C (a zdá sa že neexistuje pozemok s podobným číslom v stave E)
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 114 guests