návrh na vklad

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
nora

návrh na vklad

Post by nora »

V kúpnej zmluve, ktora je prilohou k navrhu na vklad je uvedené:
1. Zmluvné strany sa dohodli, že návrh na vklad vlastníckeho práva k Predmetu prevodu do katastra nehnuteľností v prospech Nadobúdateľov na základe Zmluvy podajú na Okresný úrad XY, katastrálny odbor, v deň podpísania Zmluvy všetkými zmluvnými stranami

Bude dôvod na zamietnutie, resp prerusenie konania, ked tento navrh na vklad spise v svojom mene a doruci len jeden ucastnik konania?

Bude dôvod na zamietnutie, resp prerusenie konania, ked sa tento navrh doruci v iny den?

Overuje kataster totoznost osoby, ktora prinesie navrh na vklad na kataster?T.J. chcem vediet, ci je mozne, ze navrh na vklad spisu a podpisu vsetky zmluvne strany ale na kataster to prinesie len jeden ucastnik?
trillan

Re: návrh na vklad

Post by trillan »

Dobrý deň.

Bude dôvod na zamietnutie, resp prerusenie konania, ked tento navrh na vklad spise v svojom mene a doruci len jeden ucastnik konania?
Nie nebude, kataster neskúma kto h doručil, môžete ho takisto zaslať aj poštou.

Bude dôvod na zamietnutie, resp prerusenie konania, ked sa tento navrh doruci v iny den?
Nie nebude, štandartne by ste ho mali doručiť do troch rokov od podpisu zmlúv (myslím, že sa tu už j niekde riešilo, že kataster by to mal odvkladovať aj po tomto termíne ale nie som si istý). Samozrejme zmluva musí vychádzať z aktuálnych údajov KN. Zároveň len dodám, že dátum v návrhu na vklad by nemal byť skorší, ako posledný podpis v kúpnej zmluve.

Overuje kataster totoznost osoby, ktora prinesie navrh na vklad na kataster?T.J. chcem vediet, ci je mozne, ze navrh na vklad spisu a podpisu vsetky zmluvne strany ale na kataster to prinesie len jeden ucastnik?
Je úlny štandart, že zmluvy nenosia na kataster spoločne všetci účastníci konania. Dokonca platí, že na návrhu na vklad ani nenusia byť podpísaný všeci účastníci ako sú v zmluve. Takisto, ako som už uviedol, je ho možné doručiť aj poštou a tam tiež nikto neskúma kto to na poštu podal.

Verte mi, že v podateľni nikto nebude skúmať, čo máte uvedené v zmluve. Nerozumiem však tomu, načo si sami píšete do zmluvy niečo (a ešte to aj podpíšete, že s tým súhlasite) keď to nechcete sami dodržať? Ak predsa nemáte na to čas a možnosti, tak uvedeniem predsa to, ako to bude (kto, kedy a akým spôsobom dorúčí zmluvy na kataster), alebo napr. využijem služby notára, ktorý mi to podá elektronicky a ja sa už ďalejo takéto záležitosti nestarám...a argument, že ste zmluvu Vy alebo iný účastník nečítali, resp. ich jednotlive body v zmluve absolútne neobstoji.
nora

Re: návrh na vklad

Post by nora »

Dakujem, plne s Vami suhlasim,
ale bohuzial jeden ucastnik konania ma vazne zdravotne problemy
Zmluva bola spisana este za splnitelnych podmienok.Neskor sme boli radi, ze sme vobec nejaky podpis ziskali,nenapadlo nas uz zmluvu menit.

Podatelna neskuma, kto doruci navrh na vklad, ale neporovnava udaje aj pracovnik povereny zavkladovanim?
trillan

Re: návrh na vklad

Post by trillan »

Ak ste už niekedy podali návrh na vklad, tak viete, že na zmluvu a ani na návrh na vklad sa nepíše meno, kto to na kataster doniesol. Tak prosím Vás ako by mohol vkladar skontrolovať či to čo je napísane v zmluve je totožné s tým, ako to vlastne bolo doručené?
A ako by to dokazal skontrolovať, keby ste to poslali poštou? Hádam si nepredstavujete situáciu, že vkladár zavolá na príslušnu poštu a opýta sa, že či pri podaní listu boli prítomny všetci účastníci konania :D

Vkladár v princípe má kontrolovať len to, či je zmluva v súlade s OZ a hlavne či výchádza z platného operátu KN. Takéto "detaily" zmluvy v princípe kataster nemajú ani čo zaújmať, slúžia len pre samotných účastníkov. Podľa mojich skúsenosti, vkládari na katastroch majú "plnú hlavu" iných starosti na základe doručených listín (ja to volám zmlúv písaných na kolene :)), ako sa zaoberať tým, že kto doručil samotný návrh na vklad a to hlavne z dôvodu dodržiavania zákonných lehot, počtu vkladárov, dovoleniek a maródiek kolegov vkladárov, a často aj kopu iných činnosti, taktiež často limitovaných zákonnými lehotami (súdy, pokuratúry, žaloby, ľudia a stránkové hodiny, prerušenia konaní, protesty prokurátorov, nekonečné telefonáty od ľudí, atď....)

PS: Ešte raz pripomínam, nakoľko ste podpis jedného z účastníkov získali až neskôr, skontrolujte si dátum na návrhu na vklad, aby nebol skorší ako ten samotný podpis účastníka na zmluve, nakoľko to by mal byť napr. dôvod na zastavenie konania (aspoň tak som to videl na základe písomného vyjadrenia inšpekcie rezortu katastra).

PS2: Len aby nedošlo k omylu, nie som vkladár, nikdy som nebol a ani neplánujem nim byť. Napriek tomu, veľmi často prichádzam do styku aj s vkladármi a podľa toho čo tam vidím a hlavne podľa toho, čo pomáham ľudom dávať dokopy (niekedy je až neuveriteľné, čo dokážu niektorý ľudia spraviť) , mám úctu pred týmito ľudmi a niekedy sa čudujem, ako to vôbec zvládajú (aj keď povedzme si na rovinu, občas mimo zákonnej lehoty a nie celkom korektne, ale to je už na inú debatu).
Nora

Re: návrh na vklad

Post by Nora »

Velmi si vazim pomoc na tomto portali, a vobec akukolvek nezistnu pomoc.
Dotaz na predchadzajucu odpoved vo Vasom prvom odstavci som myslela trochu inak, ale to uz necham tak.

Chcem sa podelit o svoje skusenosti, mozno to niekomu pomoze.
Zmluvy, dohody, navrhy, oznamenia k nasmu velkemu megaprevodu medzi niekolkymi ucastnikmi a s niekolkymu nehnutelnostami som robila sama.Jedinou mojou kvalifikaciou bolo to, ze som najblizsou pribuznou pravnika.Ked si spocitam, kolko som do toho investovala casu, nervov - a to este len dnes idem na kataster. t.j. neviem, ako to cele dopadne - nikdy by som uz do toho prvykrat, opakujem prvykrat, nesla. Moj osobny nazor je vsak taky, ze to nie je ziadna tvoriva cinnost, ukony sa vacsinou opakuju, takze take velke peniaze, ako za vypracovanie nalezitosti vkladu pytaju pravnici, su nehorazne.

A potom musia vkladari citat vselijake na "kolene" urobene vytvory.

Mala perlicka na zaver.Potrebovali sme overit podpis mimo kancelarie notara.Islo po 1 podpise na 2 roznych dokumentoch.Boli sme uzrozumeni s tym, ze budeme platit priplatok za stratu casu notara podla dlzky trvania ukonu, ale ze tuto polozku budeme platit dvakrat,za kazdy dokument zvlast, nam ani na um nezislo.
trillan

Re: návrh na vklad

Post by trillan »

Súhlasím s Vami, že notári sú samostatná kategória v štáte. Nie je mi celkom jasné, prečo za každú cenu chcete dať overiť podpis u notára, keď na matrike to máte lanejšie a určite by bolo aj lacnejší výjazd matrikára (ak ste v obci, často Vám tam vyjdu aj v ústrety nad rámec svojich povinnosti, veď sú tam za peniaze svojich občanov a sú si toho aj vedomí).

Nie som právnik, ale skúsim sa Vás opýtať, koľko by ste si fakturovali Vy, keby ste na to museli študovať päť rokov (zaplatiť si to), ptotom robiť koncipientskú prax (myslím že teraz už 5 rokov, ale môžem sa mýliť) povedzme za minimálnu mzdu pár rokov, potom si spraviť JUDr., zaplatiť kanceláriu, členstvo v komore, mzdy, odvody, iné náklady, koncipienta a pod. Mne je jasné, že keď máte nejaké predlohy, dokážete zvládnuť napísať nejakú tú "jednoduchšiu" zmluvu (príp. aj s nejakou tou právnou radou). Otázkou je napr. či by ste sama dokázali tým ľudom napr. napísať petit žaloby a zastupovať ich na súde?

Ja som geodet - technik, ktorý bol núteny zaoberať sa aj pozemkovým právom a ostatnými právnymi predpismi s tým spojenými. Pracoval som v súkromnej a aj v štátnej správe v odbore geodézia a kataster. Mám aj vyštudovaný tento odbor. Môžem však zodpovedne prehlásiť, že žiadny právnik bez praxe, ktorý príde na kataster nevie reálne o katastri nič a to aj napriek tomu, že zmluvy ho písať naučili. A tak je to podobne s právnikmi a advokátmi v súkromnej sfére.
Úplne podobne je to aj s geodetmi. Dnes môže robiť geodeta každý stredoškolák (nemusí mať ani strednú geodetickú), nakoľko technika je dnes taká, že stačí sa ovládať "GPS" a odmerám všetko a všade.Stači keď si najde "autorizačného overovateľa", ktorý mu jeho prácu odobrý. Nevadí pritom, že vôbec netúši ako ten stroj funguje, čo vlastne meria, s akých podkadov vychádza, ako má overiť, že to čo zameral je vlastníctvo a nie len užívanie, ako vznikali mapy a podklady s ktorých vychádza, akú majú výpovednú hodnotu a pod. K takým overovateľom, ktorý sa ani nepozrú na dielo čo overujú sa radšej ani nebudem vyjadrovať (môžem Vám prezradiť, že takýto ľudia overovali aj všetky ROEPy a na každom výsledku je ich podpis a otlačok autorizačného razítka). Však dôležita je dnes len cena pre objednávateľa no nie? Úplne má vytáčajú ľudia, ktorý prídu za mnou, že GP im "niekto" vyhotový za 100 Euro a to aj v cene kolkov za overenie na katastri (27 Euro) s odvovodnemím, že však geodet tak nakresli len dve červené čiary a to bolo všetko. Naozaj si niekto myslí, že taka cena je adekvátna, keď na to aby mohol vykonávať geodet takúto činnosť musí študovať päť rokov, nabrať 5 rokov praxe aby si mohol urobiť autorizačne overenie, zaplatiť náklady ako sú stroj na meranie, GPS, auto, kancelária, kataster aj s jeho poplatkami, figurant, PC s príslušenostvom, špecialozovaný software a iné náklady. A zase sme pri tom istom, pýtajú si s ohľadom na uvedené geodeti dosť alebo málo? Prečo každý radšej uprednostní len cenu a myslí si, že dostane vždy rovnakú kvalitu? Robili by ste to Vy s takým vzdelaním za take ceny? A najviac ma dojímajú ľudia, ktorý prídu za mnou až keď majú problém a pýtajú sa ma prečo im to ten a ten geodet nevysvetlil, neponúkol, neurobil tak ako to vlastne chceli :) (napr. bežná prax "geodet", ktorý o katastri vie asi toľko, že existuje nakoľko povedzme vykonáva inžiniersku geodéziu ľudom vo voľnom čase vytýči v teréne pozemok bez vytyčovacieho výkresu s autorizačným overením a potom sa rozčulujú, že to bolo vytýčené zle, a nemajú o tom žiadny doklad, samozrejme bol o 2/3-iny lacnejší no nie?)

PS: Pozerám, že som sa trocha rozpísal. Neberte to prosím ako sťažovanie s mojej strany ale niečo ako osvetu, aby aj ľudia ktorý majú záujem o takéto otázky dostali nejakú predatavu ako vyzerá realita.

PS2: Mrzí ma ak som neodpovedal na Vašu otázku, resp. ak som ju nepochopil správne. Ak chcete, môžete ju upresniť a môžeme o tom podebatovať. Výsledkom však malo by len to, že sa nemusite báť ľudí na katastri, v nikoho záujme nie je Vás a ani nikoho terorizovať a verte mi, aj pre každého na katastri je najlepšie problém odstrániť a nie bojovať (samozejme sú aj výnimky ale to sú všade.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 56 guests