Ako vysporiadať podiel domnelého dediča

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
SiSa
Posts: 7
Joined: 22.10.2014, 21:07
Contact:

Ako vysporiadať podiel domnelého dediča

Post by SiSa »

Dobrý deň,

chcem sa spýtať ako najlepšie vyriešiť rozdelenie LV na spoluvlastníkov. V 60-tych rokoch bolo 5 záhrad (tzv. záhumenky) každá o výmere cca. 3x150 metrov zlúčených do jedného celku o veľkosti 2.200 m2. Každý zo spolumajiteľov užíval pomernú časť, tieto boli aj rozparcelované na 5 záhrad, každá o výmere cca. 15x30 metrov a boli im pridelené parcelné čísla. Boli na nich vybudované chatky a každá má evidenčné číslo zapísané aj v katastri. Pôvodní majitelia svoje podiely časom predali, ale jeden zo spolumajiteľov (vlastnil cca.250m2) zomrel v r. 1975. Odvtedy sa o jeho podiel nikto nezaujímal a na LV je uvedený pri jeho mene domnelý dedič. Jeho časť užívala počas 40 rokov spolumajiteľka (nar. 1930). Momentálne je záhrada opustená, pretože spolumajiteľka svoj podiel nedokáže predať a na pozemku sa zdržujú a robia neporiadok bezdomovci.
Ako môžeme uvedený jeden spoločný LV na 5 parciel rozdeliť na 5 samostatných k jednotlivým parcelám ak jeden z 10 spolumajiteľov nežije a 40 rokov sa neohlásil domnelý dedič? Geodeticky vymerať spoluvlastnícky podiel zomrelého cca. 250 m2 a ostatné parcely rozdeliť? Alebo môže celý jeho podiel prejsť na spolupodielníčku, ktorá ho užívala 40 rokov?
Ako máme postupovať? Ďakujem za odpoveď.
trillan

Re: Ako vysporiadať podiel domnelého dediča

Post by trillan »

Dobrý deň.

Ak už máte kúpene všetky podiely od známych vlastníkov, resp. od ich poručiteľov a viete dokázaž, že ostatný vlastník je neznámy, nie je možné najsť jeho dedičov a ani nijako inak identifikovať, môžete vykonať nasledovne:
- vydržať pozemok u notára alebo na súde na základe uvedených podkladov, potvrdenia, že užívate pozemky 40 rokov, svedkov, vyjadrenia SPF za neznámych vlastníkov a iných listí, ktoré od Vás budú vyžadovať,
- súdobne dať vysporiadať spoluvlastnícky podiel neznámenho vlastníka.

v oboch prípadoch zrejme budete potrebovať aj geometrický plán, naoľko je Vás 5 vlastníkov na 5 rôznach záhrad.
SiSa
Posts: 7
Joined: 22.10.2014, 21:07
Contact:

Re: Ako vysporiadať podiel domnelého dediča

Post by SiSa »

Dobrý deň,

ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Ako vysporiadať podiel domnelého dediča

Post by lukas »

Nie som si istý, či by ste mohli vydržanie použiť, pretože nezískate vyjadrenie (neznámych) vlastníkov, resp. ich dedičov a zrejme ani nebudete vedieť predložiť podklady, podľa ktorých ste sa mohli domnievať, že vám nehnuteľnosť mala patriť.
Podľa mňa by to išlo vyriešiť iba súdne.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 29 guests