zmena rozmerov vlastníctva pozemku

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Fiala

zmena rozmerov vlastníctva pozemku

Post by Fiala »

Dobrý deň, aké dokumenty sú potrebné, aby sa dala vykonať zmena rozmerov vlastníctva pozemku oproti starému zameraniu do katastrálnej mapy. Existuje starý výmer pozemku a nový upravený.
Ďakujem
Dušan
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: zmena rozmerov vlastníctva pozemku

Post by lukas »

Ak máte nejaký pozemok a chcete z neho nejakú časť vyčleniť na nový pozemok, tak si treba dohodnúť u súkromného geodeta, aby Vám vyhotovil geometrický plán a ten si potom dáte zapísať.
Evelina

Re: zmena rozmerov vlastníctva pozemku

Post by Evelina »

Dobrý deň,
som majiteľkou pozemku, ktorý som kúpila od predchádzajúcich majiteľov v roku 1998 a podľa geometrického plánu boli hranice pozemku stanovené plotom (plot je murovaný so základmi). V súčasnosti obecný úrad tvrdí, že podľa novej katastrálnej mapy (rok 2014) 48 m2 z môjho pozemku patrí obci. Parcela, ktorá hraničí s mojím pozemkom a bola zapísaná v starej mape pod číslom 758 ako cesta sa v novej mape z roku 2014 zmenila na parcely s číslami 758/1, 758/2,...a rozšírila sa až na územie môjho pozemku. Obecný úrad žiada, aby som si časť pozemku odkúpila do konca roku 2014, lebo týchto 48 m2 si od nového roku môže odkúpiť akýkoľvek záujemca za trhovú cenu. Prosím Vás o radu, ako mám ďalej postupovať Ak si budem musieť opäť odkúpiť svojich 48 m2 mám právo od obce žiadať vrátenie podielu peňazí na dani z pozemku, ktorú som platila? Ďakujem za odpoveď.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: zmena rozmerov vlastníctva pozemku

Post by lukas »

Geometrický plán len zobrazuje zmeny, ktoré by sa mali zakresliť v katastrálnej mape. Ak však ten geometrický plán nebol prílohou kúpnej zmluvy, ktorou ste Vy alebo predošlý vlastník kúpili časť toho pozemku, tak stále platí stav podľa "nezmenenej" katastrálnej mapy (a podľa "nezmeneného" listu vlastníctva).

Avšak rovnako platí aj pre tú cestu. Tá sa v katastri len tak rozšíriť nemohla. Buď ten pozemok vždy vlastnila obec alebo ho obec geometrickým plánom A nejakým právnym úkonom nadobudla od iných vlastníkov (kúpou, vyvlastnením a pod.)

Môžete:
  • - preukázať súdnou cestou, že tá časť pozemku obci nemôže patriť a musíte to preukázať nejakou listinou. Geometrický plán ani daňový výmer to nie je.
  • - objednať komerčného geodeta, aby Vám vytýčil hranicu podľa katastrálnej mapy a podľa toho posunúť plot.
  • - odkúpiť pozemok od obce.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests