spoločná príjazdová cesta

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Milan27

spoločná príjazdová cesta

Post by Milan27 »

Dobrý deň, stojim pred rozhodnutim ci prijať alebo neprijat pozemok a veci s nim suvisiace a chcel by som radu od Vas ako to najlepšie vyriešiť.
So ženou máme nadobudnúť pozemok na stavbu rodinného domu na záhrade za rodicovskym domom. Pozemok na ktorom je rodičovský dom ma šírku 20metrov a z jednej strany sa skráti o 3,5metra a ma vzniknúť príjazdová cesta v dĺžke cca 90metrov a šírke 3,5metra. Dom dostane sestra a záhradu ja so ženou. Problém ale nastáva v prijazdovej ceste. Sestra chce na konci jej pozemku niekedy postaviť garáž s tým ze by používala príjazdovu cestu k nášmu pozemku. Ja so ženou chceme pod príjazdovu cestu širokú 3,5metra uložiť pripojky k nášmu budúcemu rodinnému domu na záhrade. Teraz stojíme pred rozhodnutím či rodičia majú napísať tú príjazdovu cestu na sestru(50%) a súčasne na mňa a ženu (50%). Najradšej by som bol keby príjazdová cesta bola vo vlastníctve mňa a ženy, a sestra tam mala dovolený prejazd k svojej garáži. Nechcem aby to vyzeralo sebecky, ale sestra je dlhodobo v zahraničí a neplánuje sa tak skoro vrátiť - aspoň tak tvrdí aj s priateľom a ja by som chcel v lete začať stavať dom a aj pripojky s tým, že by som vybudoval na prijazdovej ceste osvetlenie, elektrického vrátnika, elektrické otváranie brány atď. Keď bude príjazdová cesta napísaná na sestru a mna so ženou musím mať na stavbu prípojok do nášho rodinného domu,ktorý bude na záhrade asi povolenie od sestry ako spoluvlastníka vsakze? Problém pri podpise,ze mi dovoluje pripojky urobiť asi nebude, ale problém nastane vtedy,ked budeme chciet pristupovu cestu(teraz je buduca cesta využívaná ako zahrada) spevniť a urobiť tam koľaje pre autá. Náklady pravdepodobne na vybudovanie cesty budem znášať len ja, jej údržbu taktiež ja,lebo sestra tu nebýva a zatiaľ nejaví záujem o príspevok na jej vybudovanie, keďže ona tam garáž nemá ešte.
Chcem sa opýtať ako je najlepšie urobiť aby bola "koza celá a vlk nažraty". Nechcem ju úplne odrovnat od pozemku,ale ona stále nevie,či sa vôbec vráti na Slovensko alebo to preda a ci tam daku garáž vlastne stavať bude. Zatiaľ máme dobré vzťahy, ale bojím sa,že keď to preda aby mi neznemoznil budúci majiteľ prechod na moj pozemok. Ako vždy má výhodu ona, keby som jej zatarasil vchod z autom tak prejde do garáže po jej trávniku, ale ak ona zatarasi mne vjazd ja som nahrany...viem idem do extremu,ale co sa v dnešnej dobe deje, tak ani sa mi nečudujte.
Ako je najlepšie podľa Vás urobiť? A ak mi nepovolí urobiť pripojky co potom?
Ďakujem za Vášu odpoveď.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: spoločná príjazdová cesta

Post by lukas »

Stať sa moze vselico a obcas manzel/ka pokazi vztahy svojmu partnerovi so zvyskom rodiny. Alebo ak sa plany zmenia a jej pozemok nadobudne iny vlastnik.
Pokial do toho pozemku (cesty) mate v plane investovat najma Vy, tak asi najlepsie bude nadobudnut s mazelkou pozemok ako vylucni vlastnici a pre sestru zriadit vecne bremeno - pravo prechodu a prejazdu. Vy budete mat vacsiu volnost nakladat s pozemkom a sestra bude mat moznost vyuzivat ho kvoli garazi.
Milan27

Re: spoločná príjazdová cesta

Post by Milan27 »

Ďakujem za skorú odpoveď. Chcem sa ešte opýtať to pravo prechodu sa predajom sestr.domu aicky prenáša na budúceho vlastnika alebo zase musí byť dohoda medzi budúcim vlastníkom a mnou? Tá šírka cesty je dostačujuca? Lebo čítal som v zakone 94/2004,ze stacia len 3metre, len sa chcem uistiť, či to ešte nejaký predpis nesprisnuje,alebo neupravuje.
Ďakujem za odpoveď
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: spoločná príjazdová cesta

Post by lukas »

Vecné bremeno - právo prechodu, môže byť napísané v prospech konkrétnej osoby, ale aj v prospech vlastníka konkrétnych nehnuteľností. Pri tom druhom riešení nie je potrebné uzatvárať zmluvu s Vami, pretože to právo na nového vlastníka prejde aicky.

Čo sa týka šírky cesty, v tomto poradiť neviem, pretože to už ide mimo katastra.
Martin Lučny

Stavebné povolenie - prístupová cesta k RD

Post by Martin Lučny »

Ahojte

Je tu niekto kto by mi vedel pomôcť s riešením problému ja versus stavebny urad?

Staviam dom na parcele ku ktorej vedie cesta 3m široká a asi 70m dlhá jedná sa o bývalé záhrady avšak teraz už s platným územkom pre výstavbu RD. Cesta je na katastri vedená ako zastavané plochy a nádvoria - kde je postavená cestná , miestna účelová komunikácia, lesná cesta, poľná cesta, chodníky atd.

Na tejto parcele v celkovej výmere 353m2 používanej ako cesta a jediný prístup k pozemkom mám podiel v 1/8.

Pôvodne chcel stavebný úrad aby som cestu spevnil v rámci SP domu. Teraz po pol roku vybavovaní sa rozhodol že potrebujem samostatný projekt na príjazdovú komunikáciu a musím vybudovať účelovú komunikáciu. Toto mi však nie je jasné kedže to už účelová komunikácia je prečo sa jednoducho nemôžem pripojiť na ňu ? Má to nejaké právne opodstatnenie ? Kedže to už fakticky aj dokladovo je vlastne cesta!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests