Ešte raz duplicita

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Chalupar
Posts: 1
Joined: 14.5.2015, 19:30
Contact:

Ešte raz duplicita

Post by Chalupar »

Je možné docieliť odstránenie blokovacej poznámky o duplicite(spochybnenie..) aj takže sa niektorý z podielnikov vzdá určitých percent podielu tak aby súčet všetkých podielov neprekročil 100%.
Môjho známych, už staršieho pána v odľahlej osade, trápi už niekoľko rokov problém duplicity (súčet podielov je 1.075) na jednom z ich pozemkov.
Keďže má 1/3 podiel na pozemku, bol by ochotný vzdať sa aj určitého percenta jeho podielu na pozemku tak aby bol súčet podielov menší ako 1.
Keď som sa bol na to opýtať(za neho) na katastri tak mi bolo povedané že to nejde, že buď sa vzdajú všetci podielov v prospech jedného podielnika alebo sa musí dať celá záležitosť na súd.
Nejak sa mi to nezdá, však ten môj známy sa chce dobrovoľne vzdať určitej časti svojho podielu (aj keď on nepochybil) aby sa problém odstránil a naraz to nejde!
Guest

Re: Ešte raz duplicita

Post by Guest »

Ešte by som chcel dodať že odstránenie duplicity.. je jeden z najzapeklitejších katastrálnych problémov s ktorým temer nejde rozumne pohnúť okrem toho že sa to dá na súd. Pritom veľa nevinných trpí pre jedného vinníka ktorým možno nie je ani nikto z podielnikov ale možno notár..
Podielnici, ktorí sú zväčša starí ľudia niekde v kopcoch sa idú z toho zblázniť
chalupa

Re: Ešte raz duplicita

Post by chalupa »

Máme podobný problém akurát , že ten duplicitný vlastník je už mrtvy a majitelka nevie predať podiel kedže kataster jej nezapíše zmenu, kedze to má viac ako 100% a to je vlastníčka 1/1 :(
trillan

Re: Ešte raz duplicita

Post by trillan »

Dobrý deň.

Pokúsim sa odpovedať:

Chalupár:

"Je možné docieliť odstránenie blokovacej poznámky o duplicite(spochybnenie..) aj takže sa niektorý z podielnikov vzdá určitých percent podielu tak aby súčet všetkých podielov neprekročil 100%."
- je to možné, stači spraviť dohodu, tzv. nepomenovanou zmluvou v zmysle OZ, ktorú podpíšu všetky zúčastnené strany.

"Keď som sa bol na to opýtať(za neho) na katastri tak mi bolo povedané že to nejde, že buď sa vzdajú všetci podielov v prospech jedného podielnika alebo sa musí dať celá záležitosť na súd."
- dohoda môže byť akákoľvek a to tak, ako sa dohodnú účastníci, len navrhovaný výsledok musá byť na 100%. Platí však to, čo som napísal vyššie, že dohodu podpísať musia všetky zúčastnené strany (všetci overené podpisy). Ak Vám to nie je jasne, poradte sa s právnikom, alebo s niekym kto s tým má skúsenosti.

"Máme podobný problém akurát , že ten duplicitný vlastník je už mrtvy a majitelka nevie predať podiel kedže kataster jej nezapíše zmenu, kedze to má viac ako 100% a to je vlastníčka 1/1 :("
- v tomto prípade by bolo najjednoduchšie predediť aj "duplicitný podiel" a následne dediči môžu vykonať nápravu. Je tu však jeden problém, že niektorý notári alebo súdy nechcu takéto podiely prevádzať (podla mojej skusenosti take 2/3 nemajú s tým problém),a tých ostatných treba presvečiť, aby vám to prededil aj s obmedzujúcou poznámkou. U notára dedičia podpíšu, že majú vedomosť v akom stave to dedili a že to nakoniec nemusí byť ani ich. Kedže Vy zrejme chcete, aby toto urobil niekto iný a zároveň následne sa vzdal predmetných podielov vo Váš prospech, určite nečakajte že to urobí sam od seba, a že Vas to nebude nic stát. Aj tu platí, že dohoda (aj ked to vždy niečo stojí) je vzdy ta najlepsia a nakoniec aj nalacnejsia moznost.....(aj ked právnici by so mnou urcite nesuhlasili :-).

Guest:

"Ešte by som chcel dodať že odstránenie duplicity.. je jeden z najzapeklitejších katastrálnych problémov s ktorým temer nejde rozumne pohnúť okrem toho že sa to dá na súd. Pritom veľa nevinných trpí pre jedného vinníka ktorým možno nie je ani nikto z podielnikov ale možno notár..
Podielnici, ktorí sú zväčša starí ľudia niekde v kopcoch sa idú z toho zblázniť"

Tak k tomu asi tolko:
- vacsinou na zaciatku su na vine vlastníci (neochota si dať pozemok, zamerat, vytýčiť, nestaranie sa o vlastníctvo kým nie je zaujímave, nemusí platiť daň a pod.)
- velka neochota pri ustupovaní, aj ked sa im jednoznačne preukáže, že to nemaju mať (argumenty typu mam to na LV a pod, prečo by som sa mal toho vzdať ked mi to tam kataster zapisal???). S tým spojene su aj naklady, prečo by som mal platit, ked som ja chybu neurobil? - a pri tom casto ide o velmi male naklady vzhladom k hodnote pozemku, napr. kolok, zmluva a pod....
- ak chybu urobil notar, tak staci do troch rokov na tu chybu prist a požiadať notára o nápravu. V prípade katastra je to horšie, ale aj tu su možnosti, napr. autoremedúra, prokuratúra a pod.
- duplicity najcastejsie vytvárajú hyperaktivny jedinci, co chcu vysporiadať pozemky zrazu rychlo a bez rozmyslania (napr. poznám jedneho co pozemky vydrzal, a kym sa zapisala listina, opakovane niektore pozemky znova kupil od tých podielnikov, ktore predtym uz vydrzal s ich podpismi. Jasny majster sveta, a takých tu po slovensku behá neurekom ...)
- vo vašom probleme vám mozno pomoze nový katastralny zákon, ktorý v urcitých prípadoch už bude moct odstranovať aj duplicitne vlastníctva (ak bude tak schváleny). Podmienkou vsak zrejme stale bude, ze dotycní vlastníci budu musiet s nápravou, tak ako by to malo byt, súhlasit. Stale bude platit, že spory v ziadnom pripade nebude riesit kataster ale sudy tak ako doteraz.
- a nakoniec mala skusenost: "vacsinou sa ide zblaznit len ten, co by si dal pre 1 euro do kolena vrtat :)" A babka niekde na kopci, daleko od mesta ani nevie, ze ma niekde na LV duplicitu (pokial jej niekto nechce zobrat alebo zabrat pozemok alebo jej to niekto nepovie). To sa skor klepu o majetky deti alebo vnuci, že nebude čo predávať...
chalupár

Re: Ešte raz duplicita

Post by chalupár »

Ďakujem Trilan. Ako vždy ste ochotný pomôcť radou, čo je vzácne
K tomu čo ste napísali ovšem pár poznámok.
Väčšinou vzniká dojem u verejnosti akú fantastickú hodnotu majú pozemky, čo nie je celom pravda. Možno pozemky v intraviláne alebo na hranici intravilánu, v niektorých rekreačných lokalitách (aj to taktiež pri komunikáciách) alebo v úrodných lokalitách . Na severnom Slovensku s jeho švíkami a často rozdrobenými (do podielov) je hodnota väčšiny pozemkov nula.... a teraz si predstavme že by ste si dali zamerať pozemky a vyhotoviť geometrický plán (3 body ma stáli tuším viac ako 100EU) však by ste sa (pri počte "švíkov" v desiatkach ako je to na severnom Slovensku bežné) nedoplatili a skrachovali by ste, a to nehovorím o pozemkoch kde je nezriedka 50 podielnikov z celého Slovenska a zahraničia....To že si dávajú ešte ľudia pozemky prepisovať je dané tým že ešte nevymrela generácia ktorá na nich drela a preto k ním má citový vzťah. (Tiež je to preto že pri dedení nie je možné vzdať sa iba poľnohospodárskych pozemkov.)
Keby sa ozaj mala dodržiavať "idealistická litera" katastrálneho zákona a zákona o pôdnom fonde tak by sa väčšina ľudí na severnom Slovensku musela rovno "obesiť" ...

Ešte raz ďakujem Trilan za pomoc.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests