nehnuteľnosť a pozemky nezapísané v katastri

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Nati

nehnuteľnosť a pozemky nezapísané v katastri

Post by Nati »

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s jedným problémom. Starý otec otec v roku 1961 postavil rodinný dom, ktorý nie je zapísaný do katastra nehnuteľností. Tak isto pozemky pod ním nie sú vysporidané. V tom čase vraj stačila ústana dohoda medzi vlastníkmi, takže nemá v rukách ani žiadny doklad o nadobudnutí vlastníctva týchto pozemkov. Jediný doklad, ktorý zachytáva súčasný stav užívania pozemkov je starý geometrický plán z roku 1961, vystavený Ústavom geodezie a kartografie pre stredoslovenský kraj, ktorý však nebol zavkladovaný. Neviem ako postupovať pri vysporiadaní týchto pozemkov.
trillan

Re: nehnuteľnosť a pozemky nezapísané v katastri

Post by trillan »

Dobrý deň.

Vás problém je potrebné rozdeliť na dve časti:
a; stavba:
Ak chcete stavbu zlegalizovať vybavte si na stavebnom úrade potvrdenie o tom, že stavba bola postavená pred rokom 1976 (nie je teda potrebná kolaudácia). Súčasťou potvrdenia bude uvedenie, kto bol stavebník a na túto osobu bude aj stavba zapísaná. Zároveň následne požiadajte stavebný úrad o pridelenie súpisného čísla (ak ho ešte nemá). Ak stavebník (vlastník) už nežije, tak následne po ňom bude potrebné vykonať dodatočné dedičské konanie.
b; pozemok:
Tu musíte osloviť všetkých vlastníkov a vysporiadať to zmluvne s nimi (napr. kúpna zmluva, darovacia zmluva, osvedčenie o vydržaní a pod.). Ak s tým nemáte skúsenosti, obrátte sa na geodetov alebo iné osoby, ktoré sa tým živia a oni Vám s tým určite pomôžu.
V oboch prípadoch zrejme k vybaveniu budete zrejme potrebovať aj geometrický plán a to na oddelenie a zakreslenie stavby, príp. na vysporiadanie majetkoprávnych vzťahov.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 92 guests