Zmena výmery parcely EKN po ROEP

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
lfurtkevicova
Posts: 9
Joined: 23.4.2016, 13:19
Contact:

Zmena výmery parcely EKN po ROEP

Post by lfurtkevicova »

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala .. V danom katastrálnom území bol v roku 2011 vykonaný ROEP. Predmetnú parcelu registra EKN vlastnia traja vlastníci na základe dedičského konania v roku 1997. V dedičskom konaní je uvedená iná výmera ako vo výpise z ROEP pre vlastníka.
V súčasnosti je na LV uvedená výmera po ROEP, čo je pochopiteľné. Ale nebolo účelom ROEP len zisťovanie neevidovaných pozemkov?
Prečo sa výmera na LV zmenila? Alebo je to v rámci stanovenej odchýlky? V metodickom návode 74.20.73.47.00 na spracovanie ROEP
sa krajné odchýlky určujú na základe kódu kvality podkladovej mapy. Prečo v tom výpise z ROEP nie je presne uvedené na základe čoho, prečo a o koľko sa výmera zmenila?

Vopred pekne ďakujem :)
trillan

Re: Zmena výmery parcely EKN po ROEP

Post by trillan »

Dobrý deň.

Výmera, ktorú ste mali uvedenú v dedičstve bola len informatívna presne tak ako je aj po ROEPe, resp. určená rôznymi približnými, často aj nematematickými spôsobmi (zaleží od pôvodného operátu).
Po ROEPe, musí byť uvedená výmera na LV , táto výmera sa buď prevezme z pôvodných operátov (ak je to možné) alebo sa určuje na novo kartometricky (bez merania v teréne).
Jediným záväzným údajom je vlastníctvo a hranica pozemku v pôvodnom mapovom operáte (jej presnosť je závislá od samotného mapového podkladu).

V prípade, že chcete vedieť "skutočnú výmeru" (v úvodzovkách preto, že aj tieto výmery majú svoje zákonom stanovené odchýlky), je potrebné z Vašej strany dať si na predmetný pozemok vyhotoviť geometrický plán. V prípade, že geodet zistí nesúlad, tento nesúlad v GP opraví a následným zápisom GP do operátu katastra budete mať pozemok v registri C KN zo skutočnou výmerou na LV, ktorú môžete v rámci dovolených tolerancií považovať za záväzný údaj (E KN parcela zanikne).

PS: ta odchýlka podľa MN, ktorú uvádzate nehovorí o presnosti evidovania výmery, hovorí o max. možnom rozdiele medzi údajom na LV a v mape UO, vytvorenej pri diele ROEP (aj toto môže byť jeden z dôvodov zmeny výmery Vášho pozemku).

PS2: ak ste chceli vedieť, prečo sa výmera zmenila, po zverejnení diela ste mohli podať v zákonom stanovenej lehote 30 dní námietku, kde by Vám bola táto skutočnosť vysvetlená (všetkým známym účastníkom konania boli doručované výpisy - Vy ste povinná nahlásiť do 30 všetky zmeny a to aj zmenu trvalého pobytu, neznámym doručovanie na verejnou vyhláškou na obci).
lfurtkevicova
Posts: 9
Joined: 23.4.2016, 13:19
Contact:

Re: Zmena výmery parcely EKN po ROEP

Post by lfurtkevicova »

Ďakujem pekne za reakciu.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests