zapis pristavby ako byt

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Marsch24

zapis pristavby ako byt

Post by Marsch24 »

Dobry den, mal by som otazku ohladne ziadosti o zapis do katastra. O par dni by sme mali dostat kolaudacne rozhodnutie na pristavbu k rodinnemu domu v Starom meste v BA. Pristavbu potrebujeme zapisat ako byt. Rodinny dom je momentalne zapisany na liste vlastnictva spolu s parcelami a s podielmi 5tich vlastnikov.
Nas zamer je, aby bol na liste vlastnictva rodinny dom s troma bytovymi jednotkami alebo pre kazdu bytovu jednotku samostatny list vlastnicva. K rozdeleniu na byty mame vypracovany posudok a kazdy byt bude mat inych majitelov. Problem je, ze na cast pozemku, konkretnu parcelu, ma banka zalozne pravo. Pristavba stoji aj na tejto parcele. V ramci zapisu a na zaklade geometrickeho planu sa budu menit velkosti parciel a aj majitel konkretnej parcely (pod pristavbou).
Otazka teda znie, ci je mozne vybavit nasledovne v jednom kroku a s jednou ziadostou na vklad:
zapis pristavby s kolaudacnym rozhodnutim
zapis pristavby a povodneho rodinneho domu ako byty, kde pristavba je jeden byt a povodny dom ma dva byty
zmena podielov na parcelach prisluchajucich k rodinnemu domu
zapis podielov na bytoch
zmena parcely a vytvorenie novych na zaklade geometrickeho planu, kde je jedna parcela zalozena v banke

Cize vysledkom je zapisana nova pristava s novym majitelom na novej parcele s novym majitelom a to vsetko ako byt, ktorym sa nasledne bude dat rucit v banke :P
Dakujem
trillan

Re: zapis pristavby ako byt

Post by trillan »

Dobrý deň.

Nie, stavba spoločne s prístavbou (jedno súp. č.) nemôže byť evidovaná ako 1 stavba + 2 byt. jednotky a samostatný byt na novom LV. Evidencia v KN je taká, že je evidovaná stavba so súp. č. a k tomu sú evidované 3 byt. jednotky.
Aj keď si to neuvedomujete, v podstate to chcete zapísať ako dve stavby (na jednej stavbe dva byty) - resp. takto to uvádzate.
Zároveň ak dávate zapisovať byty, musia mať určené aj spoločné nebytové priestory (podiel), ideálne aj podiel pozemku pod domom, resp. bytmi.

Na zásade ostatného je Vaša otázka ďalej bezpredmetná.

PS: aj keby ste mali všetky listiny, zápis by sa Vám na 99% nikdy nepodaril (skončili by ste v banke, kde by mali problém založiť nové navrhované bytové jednotky bez LV). Zároveň by ste takto museli všetky listiny dokladovať niekoľkokrát a to každej inšitúcií, ktorú by ste navštívili.
Marsch24

Re: zapis pristavby ako byt

Post by Marsch24 »

Zdravim, dakujem za odpoved. Nakolko ide o jednu nehnutelnost, posudzovanu v stavebnm konani a aj v kolaudacnom, neberiem to ako povodny dom a pristavba. Aj projekt obsahuje celu nehnutelnost. Cize by to mal byt rodinny dom s troma bytovymi jednotkami ako ste aj napisal.
No kazdy byt bude mat svojich majitelov. Rovnako aj pozemok je a aj bude rozdeleny na urcite podiely, ine ako podiely na bytoch.
Dolezite je, aby som mal byt, ktoreho budem majitelom a s ktorym by som mal byt schopny pokryt hypoteku. Verim, ze toto problem nie je.
Cakam este na vyjadrenie banky koli zalozenemu pozemku. Ale okrem zapisania bytov a podielov, su na pozemku urcite zmeny v ramci geometrickeho planu a aj v podieloch. Moja najivna predstava je, ze to dokazem vybavit jednou ziadostou aby som nemusel cakat na kazdu zmenu 60dni :(
Cize zapisat nehnutelnost na Rodinny dom s troma bytovymi jednotkami, k nim podiely vlastnikov, nove rozdelenie parciel a k nim podiely.
Je teda moznost riesit to v jednej ziadosti?
Dolozil by som papiere z banky, kolaudacne rozhodnutie, geometricky plan, posudok na rozdelenie na byty, zmluvu k rozdeleniu na byty a podiely na pozemku.
trillan

Re: zapis pristavby ako byt

Post by trillan »

Dobrý deň.

Ak už disponujete kolaudačným rozhodnutím + rozhodnutím o pridelení sup. čísla ak je to potrebné, geometrickým plánom, znaleckým posudkom na rozdelenie na bytov a nebytových priestorov kataster na základe týchto listín kataster vykoná zápis do KN (samozrejme z ohľadom na zmenu hraníc v GP).
Ak nemáte založenú pôvodnú alebo rozostavanú stavbu, ktorú prestavujete, tak potom neviem čo chcete pokryť úverom. Veď stavba už stojí a je obývateľná...

Zmluvu k rozdeleniu na byty a podiely na pozemku - tomuto nerozumiem, pretože na základe uvedených listín Vám kataster zapíše dom a 3 byty na Vás ako stavebníka. Následne už byty a príslušne spoluvlastnícke podiely budete ďalej prevádzať následnými kúpnymi zmluvami (tu banka po zápise do KN nemá problém, čo založiť).

Ak by ste chcel predávať rovno na základe listín, musela by to akceptovať predtým banka (banka nechce dať úver pokiaľ nie je čo založiť) a ísť do rizika, že kataster nemusí vykonať zápis do KN. Predpokladám, že ak by aj na to banka pristala, prevod by vykonala až po samotnom zápise po KN a to po doložení LV (bežne im stačí plomba na LV).
Marsch24

Re: zapis pristavby ako byt

Post by Marsch24 »

Zdravim, tak este to upresnim. Pozemok a povodny dom su nase uz 50 rokov. K povodnemu domu sme teraz pristavali pristavbu a cast pozemku, jednu parcelu sme zalozili v Banke. Cize zalozeny je len pozemok. Nas zamer je, uvolnit tarchu z pozemku a zalozit nasu pristavbu, to vsak nie je v banke mozne. Preto chceme spravit byty a zalozit jeden z nich. Banka zistila az v priebehu vystavby, ze ide o pristavbu a druhu cast uveru sme museli zobrat na uplne inu nehnutelnost, ktoru potrebujem uvolnit :) je to velmi zamotane.
Mne vsak ide teraz o zapis do katastra a ziadost, ktoru tam mam dat. Konzultacie neponukaju, tak mi nie je jasne, ci mozem jednou ziadostou poriesit vsetko, alebo musim dat zvlast ziadost na rozdelenie pozemku, zvlast na zapis pristavby (rovno zapis ako RD s 3 bytmi) a rovnako zmena podielov vlastnikov...
Nikto nic nekupuje ani nepredava, len sa upravia podiely tak aby z povodne spolocneho pozemku a domu, ktoru si financujem len ja, bola nova pristavba len moja s adekvatnou castou pozemku. Nechcem zakladat cely rodicovsky dom a pozemok. Hodnota mojejo noveho byty pokryje cely uver.
Zmluva teda nie je koli predaju, ale koli jasnemu rozdeleniu, koho co je a bude.
Dakujem
trillan

Re: zapis pristavby ako byt

Post by trillan »

Otazka teda znie, ci je mozne vybavit nasledovne v jednom kroku a s jednou ziadostou na vklad:
1 - zapis pristavby s kolaudacnym rozhodnutim
2- zapis pristavby a povodneho rodinneho domu ako byty, kde pristavba je jeden byt a povodny dom ma dva byty
1,2 - to je to isté, kedže budú mať rovnaké súp. č. - vlastník by mal zostať ten istý ako doteraz

zmena podielov na parcelach prisluchajucich k rodinnemu domu
- po zápise bytových jednotiek stavba nebude mať žiadne podiely, podiely budú k bytom a k spoločným priestorom

zapis podielov na bytoch
- toto je vyriešené v znaleckom, kataster (alebo aj vy v zmluve) to odpíšete z neho

zmena parcely a vytvorenie novych na zaklade geometrickeho planu, kde je jedna parcela zalozena v banke
- rozdelenie založeného pozemku na nových vlastníkov a zároveň tam bude aj zameranie stavby ku kolaudácií

Cize vysledkom je zapisana nova pristava s novym majitelom na novej parcele s novym majitelom a to vsetko ako byt, ktorym sa nasledne bude dat rucit v banke :P

Odpoveď je, že sa dá len musíte doručiť na kataster zámennú zmluvu, kde okrem pozemkov (tam by nemal byť problém, lebo si prenesiete navzájom aj záložné práva) a zároveň v zámennej zmluve budete riešiť novovytvorené bytové jednotky a ich spoločné priestory, ktoré budú uvedené v zmluve v zmysle priložených listín - GP, znalecký posudok, kolaudačné rozhodnutie rozpísané v zmluve (nie LV), tak aby bolo všetko jednoznačné zrejmé a bol možný vykonať zápis do KN a zároveň aby zmluva obsahovala všetky náležitosti v zmysle OZ. Všetky listiny samozrejme musia byť doložené aj ku vkladu. ("Zároveň treba mať na mysli aj to, že každý kataster je svojim spôsobom špecifický.")

Chcem vidieť toho "právnika", ktorý by napísal takúto zmluvu :D ... Väčšina z nich ma problém prečítať GP alebo identifikáciu parciel, keď nie je nehnuteľnosť na LV....

Ak niekde bude nesúlad, alebo nebude možné vykonať vklad, kataster Vám rozhodnutie preruší a vyzve Vás (najčastejšie do 15 dní) na odstránenie nesúladov. Tu budete mať ďalšiu šancu odstrániť prípadne nesúlady.
marsch24

Re: zapis pristavby ako byt

Post by marsch24 »

Dakujem za vycerpavajucu odpoved...
Zmluvu mame, je v nej vsetko jasne popisane, dam to teda vsetko naraz v jednej ziadosti na vklad a co najzrozumitelnejsie. Podklady k rozdeleniu nehnutelnosti a k zmene podielov na dome a aj na pozemku spolu so zmenou parciel.
A budem dufat, ze mi to nevratia :)
Este raz dakujem
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests