Oprava v liste vlastníctva?

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
xyz123

Oprava v liste vlastníctva?

Post by xyz123 »

Zistil som, že na jednom liste vlastníctva som vedený ako vlastník v podiele 1/2 a je tam aj zapísaná moja starká tiež ako 1/2 vlastník, lenže starká zomrela cca pred 40 rokmi. Našiel som opis pozemnoknižnej vložky z roku 1945 a tam ju majú napísanú ako manželia moji starí rodičia. Po smrti starkého pripadla pôda ako plne starkej a pôda bola v užívaní socialistickej organizácie. Po smrti starkej podla notárstva z roku 1979 - 1980 pripadla pôda mne. Avšak čo s tým, ked je tam stále vedená moja starká aj 40 rokov po smrti na liste vlastníctva?
Dakujem.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by lukas »

Napíšte na kataster žiadosť o opravu, priložte kópiu (pokiaľ to nerobí problém, tak overenú) listiny, podľa ktorej ste pozemky nadobudli v celosti a uvidíte, čo Vám odpíšu.
xyz123

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by xyz123 »

A ešte som si všimol toto: ked zomrel starý otec, tak jeho polovicu nadobudla starká. Mala teda celý list vlastníctva v podiele 1/1.
Po jej smrti som si všimol dôkladnejšie, že v dokumente zo štátneho notárstva je v moj prospech len polovica.
V roku 2004 sa robilo ROEP a ako sa dá odstrániť chyba,ktorá už vznikla na notárstve v r. 1980?
Ďakujem .
xyz123

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by xyz123 »

A ešte som zistil, že na základe rozhodnutia z r. 1980 som do dalšiech LV ani nebol zapísaný, aj tam figuruje moja nebohá stará mama.

A platí sa aj za opravu týchto údajov? Alebo je to oslobodené od poplatku?

Ďakujem.
trillan

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by trillan »

Dobrý deň.

Pokiaľ je to preukázateľná chyba v katastrálnom operáte. t.j. listiny sú súčasťou zbierky listín je len chybný zápis na LV, tak sa neplatí a náprava sa vykoná formou rozhodnutia (uvedte to ako žiadosť o opravu v KN). V prípade, že požiadate napr. o prešetrenie, kataster od Vás zrejme bude pýtať 3 eurá.
Ak niektoré listiny nie sú súčasťou zbierky listín katastra, podáte žiadosť o zápis týchto listín (ak je to ešte stále možné, resp. ak vychádzajú z aktuálneho operátu katastra) a priložíte originály alebo úradne overené kópie týchto listín. Tu sa tiež neplatí.

Ak ste našli viac nesúladov, všetky je potrebné uviesť do žiadosti (alebo dať viac žiadosti).

Ak ste podedili len polovicu podielu, na tu ďalšiu polovicu musíte podať na príslušný okresný súd žiadosť o dodatočné dedičské konanie (tu preukazujete na súde oprávnenosť takejto žiadosti.

Pri tvorbe ROEP ste mohli (vlastník alebo iná oprávnená osoba vtom čase) požiadať o opravu, doplnenie (námietka) alebo vydržanie. V súčasnosti je však už dielo na katastri zapísané a zrejme je už dávno aj po možnosti požiadať o reklamáciu predmetného diela.
Kovácsová

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by Kovácsová »

Dobrý deň!
V prípade,že som si zobrala spať rodné priezvisko ako mám u Vás postupovať?
poprosím odpoveď na email: beajankovic@centrum.sk Ďakujem
trillan

Re: Oprava v liste vlastníctva?

Post by trillan »

Dobrý deň.

Tu nemáte postupovať nijako, pretože táto stránka nemá nič spoločné s katastrálnymi odbormi.

Ak ste zmenili priezvisko mate dve možnosti:
- zájdite na príslušný katastrálny odbor a osobne na podateľni spíšete záznam na základe nového OP. Zároveň uvediete, na ktorých LV sa má vykonať požadovaná zmena.
- môžete žiadosť poslať aj písomne, s uvedeným kde a ako má byť zmena vykonaná a priložíte úradne overenú kópiu OP (možnosť využiť elektronické podanie s prílohami, ktoré musia obsahovať ZEP radšej nespomínam:-)
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 55 guests