Predávajúci len manžel

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
FilipM

Predávajúci len manžel

Post by FilipM »

Vlastním s manželkou nehnuteľnosti v BSM (tak sú zapísané aj na liste vlastníctva), manželka je však dlhodobo odcestovaná v zahraničí a vraj nemusí na zmluve o prevode figurovať ako predávajúca aj manželka je to pravda? Môžem spísať zmluvu iba ja ako vlastník nehnuteľností a podať ju tak na kataster? Nezamietnu mi vklad z dôvodu, že tam nie je uvedená aj manželka?
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Predávajúci len manžel

Post by lukas »

Občiansky zákonník:
§ 145

(1) Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.

(2) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločných vecí sú oprávnení a povinní obaja manželia spoločne a nerozdielne.
To znamená, že v zmluve musia byť obaja manželia. Riešiť to môžete tak, že jej buď pošlete emailom zmluvu, ona si ju vytlačí, podpíše, dá overiť svoj podpis spôsobom, akým v danej krajine treba, pošle na Slovensku a tu ju podpíšete vy a kupujúci. Nezabudnite v texte zmluvy napísať, že na opravu chýb v písaní a počítaní sa splnomocňuje niektorí z ostatných účastnikov, ktorý žije v SR- Prípadne Vám pošle splnomocnenie na predaj nehnuteľnosti (treba konkretizovať, nejaká generálna plná moc sa použiť nedá) a potom môžete podpisovať aj miesto nej - v zmluve samozrejme bude uvedené jej meno.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 112 guests