zmena hraníc KÚ

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
Marta Poláčiková

zmena hraníc KÚ

Post by Marta Poláčiková »

Pred obnovou ROEP som mala pozemky pod jedným katastrálnym územím. Nakoľko nebývam v tom katastrálnom území kde sa nachádzajú pozemky ktoré som nadobudla po mojej nebohej matke v zmysle dedičského konania a mám trvale bydlisko od uvedeného KU 200 km v tomto roku som náhodou zistila pri príležitosti opravy nesprávne vedeného môjho mena zo strany KU že po o ROEP moje pozemky ktoré boli vedené v jednom KU sú vedené na viacerých katastrálnych susedných hraničných územiach a to po niekoľko m2 tej istej parcely ktorá sa nachádza v pôvodnom KU. Prosím poradte mi ako mám postupovať aby uvedená parcela pozemku sa nachádzala v jednom KU a to pôvodnom v ktorom sa nachádza väčšia časť parcely, nakoľko to nebolo zapríčinené s mojej strany.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: zmena hraníc KÚ

Post by lukas »

Pokiaľ postačí krátka a stručná odpoveď: Nedá sa to.

Pokiaľ Vám to z nejakého dôvodu nevyhovuje, jediné možné riešenie je, že sa tých kúskov v susedných katastrálnych územiach zbavíte - darujete spoluvlastníkom, susedom, obci, hocikomu kto Vám napadne.
Jozefina

Re: zmena hraníc KÚ

Post by Jozefina »

Hranice asi všetkých katastrov boli poposúvané neviem z akého dôvodu , nie pri ROEPE ale pri mapovaní v 80 rokoch - vytváraní katastrálnych máp - CKN parcely ( všetci zainteresovaní vedia, že vznikol chaos ) , mapy určeného operátu kopírovali pôvodné správne hranice aj plochy pozemkov, máte šťastie, že Vám časti v susedných katastroch prededili, u nás dediči nevedia o zmene hraníc KU a notári prerokujú to čo im nahlásia dediči. Potom sa obnovuje konanie a platia ďalšie poplatky . Zmenu odsúhlasovali MNV a rada MNV. Dá sa to teoreticky riešiť, obec -mesto by mala požiadať o opravu katastrálnych hraníc, ale to neurobia, lebo sú to veľké náklady.(postup opravy hraníc katastra bol uvedený niekde na internete.) Ale samostatne ako vlastníčka asi nemáte šancu zmeniť hranicu, informujte sa u geodétov , možno poznajú riešenie.Pre užívanie by Vám to nemalo vadiť, len máte naviac listy vlastníctva a rôzne dane z nehnuteľnosti.
Ondrej_Kozlovsky
Posts: 73
Joined: 27.8.2015, 10:13
Contact:

Re: zmena hraníc KÚ

Post by Ondrej_Kozlovsky »

Dobry den,

na zmenu hranice KU potrebujete dve veci, geometricky plan a rozhodnutie vlady SR. T.j. cena/vykon je velmi velka k tomu co potrebuje dosiahnut a tak sa Vam isto zmena hranice z casoveho a finanncneho hladiska neoplati.
------------------------------
Ondrej Kozlovský
autorizovaný geodet / mediátor
http://www.gkng.sk
GEPRA
Posts: 1
Joined: 12.10.2016, 7:51
Contact:

Re: zmena hraníc KÚ

Post by GEPRA »

Dobrý deň pani Poláčiková.
Nepoznám presne rozmiestnenie Vašich problémových pozemkov ani k nim priľahlých cudzích pozemkov na hraniciach viacerých katastrálnych území (ďalej KÚ). Z môjho pohľadu by riešením mohla byť výmena Vašich pozemkov v KÚ XXX za pozemky iného vlastníka v KÚ YYY, tak aby pozemky po výmene vytvorili celok a mali aj vhodný geometrický tvar. Výmera vymenených pozemkov by mala byť tiež rovnaká.
Ak sa s niektorým vlastníkom zo susediacich pozemkov poznáte, resp. má ten istý problém (čo bude pravdepodobné) po vzájomnej dohode medzi vami (zmluvy) oslovte geodeta, ktorý spracuje geometrický plán na úpravu hraníc parciel (samozrejme v medziach Vašich "spoločných" pozemkov).
Geodeta nebudete potrebovať, ak si budete zamieňať celé pozemky (na základe kúpnopredajných zmlúv)
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 58 guests