Hranica pozemku verzus kataster verzus zlý sused

Nehnuteľnosti, právo, zmluvy (píšte otázky bez registrácie)
michaela.gallikova
Posts: 1
Joined: 30.8.2016, 13:14
Contact:

Hranica pozemku verzus kataster verzus zlý sused

Post by michaela.gallikova »

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu, pomoc alebo postreh, ak sa niekto z vás stretol s niečím podobným. Pred troma rokmi sme kúpili pozemok so starším rodinným domom, ktorý sme zbúrali. Pri asanačných prácach sme zistili, že plot z hornej strany stojí meter v našom pozemku. Predtým ako sme o tom informovali susedov, sme si to dali na vlastné náklady pre istotu zmerať geodetom. Od vtedy nám však nastali problémy, kvôli ktorým nám bolo prerušené stavebné konanie. Horní susedia sa totiž nemôžu zmieriť s tým, že ten plot je zle postavený. Podľa katastrálnej mapy však máme pravdu my a tým pádom nám chýba 22 metrov2 z pozemku, čo pri šírke 11metrov je naozaj nezanedbateľná čiastka. Susedia vyrukovali s rozhodnutiami súdu, kedy im v roku 1968 bol priznaný meter z (teraz už nášho - sme štvrtý majiteľ) pozemku, pretože vtedajší majiteľ nedodržal slovo a neposkytol im vodu zo studne. V roku 1998 (myslím, že to bol tento rok, nie som si celkom istá) prebiehalo družicové meranie pozemkov, kedy sa mohli voči novému zameraniu všetci majitelia ohradiť, ale v stanovenej lehote tak neurobili, tým pádom bol pozemok zakreslený do katastra podľa nových vektorových máp. Susedia si to dali preveriť na katastri, kde im povedali, že keďže vtedy nevzniesli žiadne námietky nie je možné konať vo veci nápravy chyby. Im toto vysvetlenie samozrejme nestačilo a tak žiadosť o prešetrenie poslali aj na kataster do Prešova. Od vtedy čakáme už tri mesiace a neprišlo nám žiadne vyjadrenie. Máte niekto skúsenosť akú dlhú dobu na vybavenie môže mať úrad? Môže im prísť nejaká iná odpoveď ako tá, čo im prišla z katastra v Poprade? kvôli tomuto sme veľmi obmedzení, nakoľko nám Msú nemôže vydať stavebné povolenie. Ďakujem veľmi pekne za každý postreh.
lukas
Posts: 881
Joined: 8.5.2011, 15:01
Contact:

Re: Hranica pozemku verzus kataster verzus zlý sused

Post by lukas »

Na vyjadrenie by nemali prekročiť lehotu dvoch mesiacov. Ak však mali objektívne prekážky, napr. susedia boli vyzvaní zaplatiť poplatok za prešetrenie a trvalo im, kým to zaplatili, prípadne ich vyzvali doložiť nejakú listinu, tak sa to dá natiahnuť. Asi bude najlepšie informovať sa, kto to na katastri rieši a dotyčného pracovníka sa spýtať, v akom je to štádiu.
trillan

Re: Hranica pozemku verzus kataster verzus zlý sused

Post by trillan »

Dobrý deň.

Bez urážky prosím, ale keď ste kupovali a stačil Vám pozemok po plot, dnes Vám už nestačí? Neverím, že kópiu katastrálnej mapy ste predtým nevideli...prečítajte si v zmluve, čo ste tam vlastne podpísali.
Keď ste kupovali pozemok prečo ste si ho nedali v teréne vytýčiť a keď stávate a zistili ste, že ma byť zle nahradené vo Váš neprospech, tak už si dáte? Ako môže asanovanie stavby preukázať zmenu vlastníckej hranice a to meter od plota (hranica stavby nie je totožná s hranicou pozemku), tak toto je fakt na zamyslenie :-)
Ten rozsudok, že pôvodný majiteľ mal odstúpiť 1 meter (a zrejme aj odstúpil, len sa to asi nedalo zapísať na kataster) a tak sa to zrejme aj rešpektovalo Vás ako človeka netrápi? Pýtali ste sa na to pôvodného vlastníka a iných účastníkov ako to vlastne bolo? Nepredal Vám to tak, že rešpektoval daný stav a preto bol plot tam kde bol?
Berte to ako rečnícke otázky, stačí keď si pravdivo odpoviete sama sebe...

Ale aby som odpovedal, druhostupňoví úrad môže vyjadrenie prvostupňového potvrdiť, zrušiť alebo zmeniť, podľa toho čo sám nezávisle zistí. Tam to však vôbec nemusí skončiť, pretože, Vaši susedia ak sú presvedčený o svojej pravde, je vysokopravdepodobné, že s tým môže ísť na prokuratúru a ešte aj na súd, ktorý môže zmeniť aj rozhodnutie vzniknuté zrejme novým mapovaním (čo kataster nemôže). Zároveň môže aj určiť vlastnícke práva a to na základe preukázaného dlhodobého užívania a samotného rozsudku súdu, ktorý toto užívanie zrejme umožnil. Odporúčam poradiť sa s právnikom.
Bez ohľadu na výsledok, Vaše stavebné konanie sa môže predĺžiť na veľmi dlhú dobu a to aj bez prispenia katastra. Je teda na mieste otázka, či daný problém nevyriešiť "normálnym spôsobom", kde každý nejakým spôsobom ústupy a a mať normálne susedské vzťahy....

PS: takýchto sporných prípadov je na katastroch a hlavne súdoch stovky a dovolím si povedať aj tisícky. A na základe mojich skúsenosti, užívanie cudzieho majetku a hádanie a súdenie sa medzi susedmi je na slovensku doslova obľúbený šport.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 37 guests